De zomer komt eraan; tijd om je markiezen te reinigen

Als de dagen langer worden en de zon weer vaker schijnt, zul je vaker je markiezen willen gebruiken. Zijn ze gedurende de winter groen uitslagen? Volg onderstaand stappenplan van Hubo om zelf je markiezen te reinigen.

De zomer komt eraan; tijd om je markiezen te reinigen

Regelmatig onderhoud doet al wonderen

Markiezen die buiten hangen, hebben veel te verduren en zullen vies worden door bijvoorbeeld luchtverontreiniging. Het is echter niet nodig de markiezen bij het minste vuil direct te vervangen. Je kunt het doek van je markiezen gewoon reinigen. Gebruik hiervoor echter geen hogedrukreiniger maar volg onderstaand stappenplan. Met een hogedrukreiniger kunnen de draden van het doek uit elkaar schuiven of kan de straal door het doek heen gaan.

Voorkomen is beter dan genezen! Regelmatig even borstelen met een droge, zachte borstel helpt om het grootste vuil en beestjes te verwijderen. Vergeet hierbij ook niet het houtwerk van de markiezen te reinigen. Je kunt je markiezen ook af en toe gewoon open laten tijdens een regenbui, zodat de regen het stof wegspoelt. Daarna goed op laten drogen en weer inhalen. En door je markiezen in de winter op te slaan, gaan ze langer mee en blijven ze schoon.
 

markiezen

Vlekken op markiezen reinigen

Dit heb je nodig: emmer, spons, schoonmaakdoek, zachte borstel, reinigingsmiddel, impregneermiddel, siliconenspray, tuinslang en een ladder.

Stap 1: klap de markiezen volledig uit en borstel ze met een zachte borstel aan zowel de onder- als bovenkant.

Stap 2: maak de bovenbak schoon met een vochtige doek.

Stap 3: maak een sopje van lauw water en een dopje mild reinigingsmiddel. Breng het met de spons op de vlek aan en laat twintig minuten intrekken.

Stap 4: spoel meermaals af met schoon water zodat er geen resten van het reinigingsmiddel achterblijven. Doe dit met een tuinslang of een aantal emmers water.

Stap 5: herhaal stap 2 en 3 totdat de vlek in zijn geheel weg is.

Stap 6: laat het doek van de markiezen goed opdrogen.

Stap 7: impregneer het doek met een impregneermiddel om het weer gedurende enige tijd te beschermen tegen vochtplekken, schimmelvorming en vuil. Spuit het impregneermiddel gelijkmatig aan de boven- en onderkant van het doek.

Stap 8: neem het hout van de markiezen af met lauwwarm water en een zachte (schoonmaak)doek.

Stap 9: smeer de scharnieren in met siliconenspray.
 

markiezen

Tips

  • Om kleurverschil te voorkomen, kun je beter niet alleen de vlekken maar de complete markiezen reinigen.

  • Test bij twijfel je reinigingsmiddel uit op een onopvallend stuk van de markiezen.

  • Je kunt het beste je markiezen reinigen in de ochtend of namiddag. In ieder geval niet in de volle zon om vlekken door het te snel opdrogen van resten reinigingsmiddel te voorkomen, en niet in de regen zodat je markiezen goed op kunnen drogen na het reinigen.

  • Door een reinigingsmiddel en impregneermiddel van hetzelfde merk te kiezen, hoef je niet bang te zijn dat ze elkaar bijten.

  • Je markiezen grondig reinigen dient minstens één keer per jaar te gebeuren.

  • Bescherm je ogen en luchtwegen tegen de gassen van het impregneermiddel.
     

markiezen

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie en de juiste materialen om je markiezen te reinigen.

Dit heb je nodig: