Zelf lambrisering maken in een aantal stappen

Door zelf een lambrisering te maken, zorg je ervoor dat je kamer een hele andere uitstraling krijgt. Maar hoe pak je dit aan? Volg onderstaand stappenplan en je slaagt gegarandeerd.

lambrisering maken

Lambrisering van hout maken of verven?

Er zijn verschillende manieren om een lambrisering te maken. Je kunt met spaanplaat een reliëf op de muur aanbrengen of de onderkant van de muur in een andere kleur verven. Wanneer je gaat verven, is het aanbrengen van een strakke lijn het moeilijkste. Hiervoor kun je een laser waterpas gebruiken. In onderstaand stappenplan leggen wij je uit hoe je met spaanplaat een lambrisering kunt maken.
 

lambrisering maken

Bereid je voor: inkopen doen

Bepaal allereerst hoe hoog je de lambrisering wilt maken en meet vervolgens de breedte van de muur op. Breng je de lambrisering in de hele ruimte rondom aan? Tel dan de breedtes van alle muren bij elkaar op. Je weet nu hoeveel spaanplaat je nodig hebt om de totale lambrisering te maken. 

Ontvet en reinig nu het stuk muur waar je de lambrisering gaat maken. Gebruik hiervoor een sopje van lauwwarm water met wat ontvetter en een lichtvochtige spons. Zodra het geheel droog is, kun je beginnen!
 

lambrisering maken

Lambrisering maken doe je zo

Dit heb je nodig: MDF-plaat 18 mm, MDF-plaat 8 mm, toffelzaag, verstekbak, montagelijm, waterpas en glaslatten.

Stap 1:zaag de onderbalken uit de MDF-plaat met behulp van een toffelzaag en een verstekbak. Ga uit van een hoogte van ongeveer tien centimeter.

Stap 2: bevestig de onderbalk met behulp van montagelijm. Plak de balk aan de onderkant van de muur, vanuit de hoek.

Stap 3: herhaal stap 1 en 2 totdat je alle muren gehad hebt.

Stap 4: nu ga je op de zojuist geplakte onderbalken nieuwe balken plakken. Gebruik hiervoor de dunne spaanplaat en houd voor de hoogte ongeveer de helft van de eerder gekozen hoogte aan.

Stap 5: zaag de verticale balken in dezelfde breedte als de spaanplaat in stap 4 en van dezelfde dunne spaanplaat.

Stap 6: plak de verticale balken met montagelijm haaks op de onderbalken. De eerste balk plak je zo’n dertig centimeter uit de kant. Controleer met een waterpas of de balk recht zit.

Stap 7: op deze manier plak je in de rest van het vertrek de verticale balken. Bepaal zelf op welke afstand van elkaar je ze plakt, bijvoorbeeld negentig centimeter.

Stap 8: vervolgens zaag je de horizontale bovenbalk op maat. Gebruik hiervoor wederom de dunne spaanplaat en houd weer dezelfde hoogte aan als in stap 4 en 5.

Stap 9: lijm deze bovenbalken waterpas op de verticale balken.

Stap 10: zaag de glaslatten op maat met een zaag en verstekbak en plak deze aan de bovenkant tegen de bovenbalken aan.

Stap 11: werk de naden af met montagelijm en strijk ze glad.

Stap 12: schilder de lambrisering in de gewenste kleur om deze helemaal uniek te maken. Begin met een laag grondverf en eindig met muurverf of lak. Wanneer zowel de muur als de spaanplaat geverfd is, is het één mooi geheel!

Tips: 

  • Teken eerst met een potlood de plaatsen af waar de verticale balken komen. Je kunt dan direct controleren of deze waterpas zitten.

  • Met tape zorg je ervoor dat de bovenbalken niet verschuiven als de lijm nog niet droog is.
     

lambrisering maken

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips. Hubo is dé doe-het-zelf specialist van Nederland!

Dit heb je nodig: