Hortensia snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

De hortensia is een prachtige bloeier met heel veel pluspunten. Niet gek dat de hortensia een veelvoorkomende plant is. Deze plant met haar mooie, kleurige bloemen is erg gemakkelijk in onderhoud. Het is wel belangrijk om de hortensia te snoeien. Wij vertellen je hoe en wanneer.

Hortensia snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Welke hortensia heb je?

Om te bepalen hoe en wanneer je jouw hortensia/pluimhortensia het beste kunt snoeien, is het van belang om te weten welke hortensiasoort je hebt. De hortensia is voor het snoeien onder te verdelen in twee verschillende groepen. Enerzijds heb je de hortensia die bloeit op eenjarig hout. Anderzijds heb je de hortensia die bloeit op overjarig hout van minimaal twee jaar oud. Hoe je de hortensia moet snoeien, is afhankelijk van tot welke groep jouw hortensia hoort. 

Voorbeelden van hortensiasoorten op eenjarig hout zijn:

  • Hortensia (Strong) Annabelle

  • Pluimhortensia

  • Hortensia Forever & Ever

Voorbeelden van hortensiasoorten op overjarig hout zijn:

  • Boerenhortensia

  • Eikenbladhortensia

  • Fluweelhortensia

  • Klimhortensia

Wat precies het verschil is tussen de verschillende soorten hortensia snoeien en wanneer, vertellen we je hieronder. 
 

Hortensia snoeien

Hortensia snoeien: wanneer & hoe?

Hierboven hebben we onderscheid gemaakt tussen twee verschillende hortensiasoorten: hortensia’s op eenjarig hout en hortensia’s op overjarig hout. Wij lichten de verschillende manieren van hortensia snoeien toe.

Hortensia snoeien op eenjarig hout
Een bloeier op nieuwe knoppen betekent een hortensia die bloeit op de takken die in het voorjaar gevormd zijn. Deze soort hortensia kun je op de volgende manier snoeien:

1. Deze hortensia moet je in het vroege voorjaar snoeien, wanneer de ergste winter voorbij is. Dus eind februari, begin maart. 

2. Knip de takken 10 – 15 cm boven de grond af.

3. Het is niet nodig om een hortensia op nieuwe knoppen in de winter te snoeien. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. 

Ondanks dat een pluimhortensia tot de bloeiers met nieuwe knoppen behoort, moet je de pluimhortensia net op een andere manier snoeien. De pluimhortensia moet je ook in het vroege voorjaar snoeien. Het verschil is dat je de takken iets minder hard terug knipt, namelijk tot ongeveer 30 cm van de grond. 

Hortensia snoeien op overjarig hout
De bloeier op oude knoppen moet je weer op een andere manier snoeien. Een bloeier op oude knoppen wil zeggen dat de bloemknoppen het vorige jaar in de zomer zijn gevormd. De hortensia op overjarig hout hoeft niet gesnoeid te worden. Vind je de hortensia te hoog of te breed geworden, dan kan en mag je de hortensia uiteraard wel snoeien. 

1. Knip na de bloei, zeker voor maart, de uitgebloeide bloemen weg. Doe dit vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen.

2. Snoei zeker niet in het voorjaar, want dan bloeien deze hortensia’s nauwelijks. Je kunt wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zodat de hortensia zich kan verjongen. 

3. Het is belangrijk om deze soorten hortensia te beschermen tegen de kou, zodat de bloemknoppen niet bevriezen. 
 

Hortensia snoeien

Hubo helpt

Of je nou een pluimhortensia wilt snoeien of een hortensia op overjarig hout: het is belangrijk om altijd een scherpe snoeischaar te gebruiken. Door te snoeien met een scherpe snoeischaar krijg je nette snoeiwonden, waar je hortensia snel van zal herstellen. Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor alle benodigde materialen en tuingereedschappen voor het snoeien van een hortensia. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je goed adviseren.