Het doek van je zonnescherm vervangen

Met mooi weer in het vooruitzicht draai je het doek van je zonnescherm uit. Maar dan zie je dat het doek van je zonnescherm hoognodig vervangen moet worden! Gelukkig doe je dat eenvoudig zelf met behulp van onderstaand stappenplan van Hubo.

Het doek van je zonnescherm vervangen

Vervanging of reparatie zonnescherm?

Is het doek van je zonnescherm versleten of verkleurd? Dan is vervangen een goed idee. Heb je te maken met kapotte of versleten bedieningen, een slecht lopende of een slecht sluitende zonwering of een gebroken knikarm? Dan is reparatie van je zonnescherm noodzakelijk. Vaak is opnieuw afstellen voldoende, maar soms moet er een specialist aan te pas komen.

Bij een zonnescherm dat je met de hand bedient, kun je eenvoudig zelf het doek van je zonnescherm vervangen. Bij een elektrisch bediend zonnescherm is dit iets lastiger, omdat de motor opnieuw afgesteld moet worden. Op deze manier zorg je ervoor dat het doek weer automatisch op de gewenste positie stopt. Het afstellen doe je met behulp van een tweetal drukknoppen of afstelstiften aan de zijkant van je zonnescherm of met de afstandsbediening die bij je zonnescherm geleverd werd. Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je het doek van een handbediend zonnescherm kunt vervangen.

Tip: is de noodzakelijke reparatie van je zonnescherm het gevolg van stormschade? Neem dan eerst contact op met je verzekeraar.

zonnescherm

Een nieuw doek voor je zonnescherm bestellen

Meet de breedte en hoogte van je huidige zonnescherm op om de maten voor je nieuwe zonnescherm te weten. Doe dit met een rolbandmaat tot op de centimeter nauwkeurig. De breedte meet je het beste bij de bovenbuis. De lengte meet je wanneer het doek van je scherm helemaal uitgedraaid is en slap hangt, vanaf de voorlijst tot de bovenbuis. Tel bij de lengte nog twintig centimeter op, zodat het doek voldoende speling heeft.

Tip: controleer eerst of je de schroeven nog los kunt krijgen. Is het zonnescherm al oud? Dan zou het kunnen dat deze ondertussen zijn gaan roesten.

zonnescherm
1

Stap 1

Draai het zonnescherm zo ver uit dat het doek slap hangt.

2

Stap 2

Met een schroefmachine draai je het lagerblok los aan de kant waar de bediening niet zit en verwijder je de zijkap aan de voorkant. Schuif nu het doek uit je zonnescherm.

3

Stap 3

Verwijder de plastic of aluminium doekpezen uit je huidige zonneschermdoek en schuif deze in de zomen van je nieuwe doek. Hiervoor vind je aan één zijde van beide zomen een opening.

4

Stap 4

Schuif het doek met de zoom naar beneden in de doekgleuf aan de onder- en bovenkant van je zonnescherm en trek het doek rustig in het zonnescherm.

5

Stap 5

Schroef het lagerblok en de zijkap terug.

6

Stap 6

Draai het doek weer strak.

Tips

  • Het doek van je zonnescherm vervangen kun je het beste met twee personen doen.
  • Leg je nieuwe doek op je oude doek wanneer je je nieuwe doek uitrolt om de pezen in te kunnen schuiven. Zo voorkom je dat je doek al meteen vies is.
  • Heb je aan de zijkant van je zonnescherm te weinig ruimte om hem uit te schuiven? Maak dan met een afbreekmes een kleine opening in de zoom, zodat je de doekpezen er al uit kunt schuiven.
  • Gebruik eventueel een snellijmklem om de bovenbuis vast te zetten als je de doek uit de doekgleuf trekt.
  • Zijn de doekpezen te lang? Knip ze dan met een nijptang op maat.
  • Zijn de huidige doekpezen versleten? Bestel dan nieuwe. Met een schuifmaat meet je eenvoudig de dikte van de doekpees op.

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie over de reparatie van je zonnescherm of een nieuw doek om het oude doek in je zonnescherm door te vervangen.

Dit heb je nodig: