Een (binnen)deur vervangen, plaatsen en afhangen

Wil je je binnendeur vervangen door een nieuwe deur? Of moet je van je huidige deur iets afschaven omdat hij niet meer past? Het is belangrijk dat een deur afhangen nauwkeurig gebeurt, anders krijg je problemen met het openen en sluiten.

Een (binnen)deur vervangen, plaatsen en afhangen

Heb je een opdekdeur of een stompe deur?

Wanneer je je binnendeur gaat vervangen, is het allereerst belangrijk om te weten of je een stompe deur of een opdekdeur hebt. Je ziet het aan de kopse kant van de deur. Bij een stompe deur is deze volledig vlak, bij een opdekdeur zit er een profiel in. Een opdekdeur valt dan ook deels tegen / op het kozijn en niet helemaal in het kozijn. Een stompe deur kun je afhangen met scharnieren. Voor een opdekdeur gebruik je paumellescharnieren. Bij een opdekdeur moet je bovendien rekening houden met de draairichting. In onderstaand stappenplan gaan we ervan uit dat je een stompe binnendeur gaat plaatsen.

Ga je je binnendeur vervangen en zitten de oude inkepingen er nog? Dan kun je deze gebruiken of, indien nodig, aanpassen met een beitel.
 

deur vervangen

Zo begin je: meten is weten

Meet allereerst de maten van de kozijnsponning op. Hiervoor meet je het gedeelte van het kozijn waar de deur in valt. De hoogte meet je zowel aan de linker- als rechterzijde. De breedte meet je zowel boven, in het midden als onder. Eventuele afwijkingen in de afmetingen neem je mee bij het op maat maken van de deur.

De deur afhangen gaat het beste als deze ongeveer twee / drie millimeter smaller is dan de kozijnsponning. Houd aan de bovenzijde en hangzijde twee millimeter speling aan en aan de onderzijde en sluitzijde drie millimeter. Je weet nu dus de maten van de binnendeur en kunt hem vervangen!

Tip: gemiddeld kun je aan de bovenkant maximaal tien millimeter van een stompe deur schaven en aan de onderkant maximaal tien tot twintig millimeter. Dit kan echter per deur verschillen, dus kijk dit goed na. Bij sommige deuren is vijf millimeter het maximum en bij andere deuren zelfs zestig!
 

deur vervangen

Je deur vervangen, plaatsen en afhangen

Dit heb je nodig: elektrische schaaf, schuurpapier, zachte borstel, potlood, rolbandmaat, houtbeitel, hamer, wig, scharnieren, nijptang en een schroefmachine.

Stap 1: met een elektrische schaaf schaaf je je deur in de juiste maat. Schaaf van boven naar beneden en schaaf de hang- en sluitzijde iets schuin naar binnen af. Controleer regelmatig of de deur gaat passen.

Stap 2: schuur op de plekken die je geschaafd hebt de scherpe randen. Maak de deur vervolgens stofvrij met een zachte borstel.

Stap 3: nu kun je de scharnierposities aftekenen op het kozijn. Het middelste scharnier komt precies in het midden te zitten. De scharnierknoop steekt twee millimeter uit het kozijn.

Stap 4: steek met een scherpe houtbeitel en een hamer rustig de uitsparingen uit het kozijn. Doe dit tot op scharnierdiepte, dus de dikte van de scharnierplaat. Je kunt regelmatig het scharnier erbij houden om te vergelijken.

Stap 5: schroef de scharnieren vervolgens met één schroef losjes in het kozijn.

Stap 6: nu kun je de deur in het kozijn plaatsen. Om de juiste hoogte te bepalen, heb je een wig nodig. Daarmee kun je de binnendeur plaatsen met een naad van twee millimeter aan de bovenzijde.

Stap 7: je ziet nu op welke hoogte de scharnieren op de deur komen. Teken de uitsparingen hier af en houd er rekening mee dat de scharnierknopen een millimeter uitsteken.

Stap 8: verwijder de deur uit de scharnieren en steek de uitsparingen van de scharnieren met de beitel uit de deur.

Stap 9: haal met een nijptang de scharnierpen uit de scharnieren, zodat je twee helften krijgt. Schroef de bovenste en onderste scharnierhelften daarna met twee knopen op de deur en met drie knopen op het kozijn. Het middelste scharnier houd je nog even apart.

Stap 10: hang de deur in het kozijn en pak de scharnierpennen om de scharnierhelften weer aan elkaar te bevestigen.

Stap 11: als alle naden kloppen, kun je het middelste scharnier op de deur en het kozijn plaatsen. Draai daarna alle knopen definitief vast.
 

deur afhangen

Tip

  • Deel de hoogte van de deur in centimeters door zeven. Het getal dat je krijgt, is de afstand die je aanhoudt voor de scharnierposities. Plaats het bovenste scharnier zoveel centimeter van de bovenzijde van de deur en het onderste scharnier zoveel centimeter van de onderzijde van de deur.

  • Houd bij het schaven rekening met een eventueel nog te leggen vloer. Daardoor moet je wellicht meer of minder schaven.

  • Vergeet niet om de nieuw gemaakte inkepingen met verf af te werken.
     

Hulp nodig?

Een deur afhangen is geen gemakkelijke klus. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor hulp, materialen en tips.

Dit heb je nodig: