Kraan vervangen? Een stappenplan van douchekraan tot keukenkraan

Waar je in huis ook een kraan wilt vervangen, wij van Hubo weten hoe. In dit artikel geven we je een stappenplan voor het vervangen van de meest voorkomende kraansoorten: douchekraan of thermostaatkraan vervangen, keukenkraan vervangen en badkraan vervangen.

Douchekraan/thermostaatkraan vervangen

Het kan soms nodig zijn om de douchekraan te vervangen, omdat de oude nou eenmaal aan vervanging toe is of omdat u een nieuwe thermostaatkraan gekocht heeft. Een douchekraan/thermostaatkraan kun je als doe-het-zelver goed zelf vervangen en monteren met ons handige stappenplan. 

Stap 1: de juiste maat
Bij een douchekraan is de hartafstand belangrijk. Er zijn kranen met een hartafstand van 120 mm of 150 mm. Let er dus op, bij het aanschaffen van een douchekraan, dat je de juiste hartafstand hebt.

Stap 2: sluit het water af
Sluit in ieder geval de hoofdkraan en eventueel ook de kraan van de boiler af. Zet vervolgens de kranen van de douchekraan open, totdat er geen water meer uitkomt. 

Stap 3: verwijder de oude kraan 
Verwijder de oude douchekraan door beide rozetten los te draaien. Hierachter zitten de s-koppelingen. Draai de aansluitingen los en verwijder de kraan. 

Stap 4: plaats de s-koppelingen
Een thermostaatkraan kan vaak niet met een rechte koppeling aangesloten worden. Om de douchekraan mooi recht te monteren, gebruik je het beste s-koppelingen. Om de s-koppelingen te monteren, wind je eerst teflontape met de klok mee om het uiteinde van beide koppelingen. Draai vervolgens de s-koppelingen, niet te vast, in de waterleidingen.

Stap 5: controleer de koppelingen
Controleer beide koppelingen:
⦁    Zitten ze even diep?
⦁    Zitten ze op de juiste hartafstand?
⦁    Zitten ze horizontaal?
Schroef vervolgens de kraan er losjes op en stel de s-koppelingen eventueel bij. 

Stap 6: plaats de rozetten
Verwijder de douchekraan, schroef de rozetten over de s-koppelingen en wind teflontape om de vrije uiteinden. Doe dit altijd met de klok mee. 

Stap 7: schroeven 
Schroef de douchekraan op de s-koppelingen. Controleer, voordat je dit doet, altijd of de viltjes en pakkingen van de kraan nog op hun plaats zitten. Is het antwoord ja? Schroef dan met de hand de kraan op de s-koppelingen. 

Stap 8: de douchekraan monteren
Gebruik voor het monteren van de douchekraan een bahcosleutel. Om de kraan goed vast te draaien, gebruik je een doekje om tussen de sleutel en de kraan te plaatsen. 

Wil je een badkraan vervangen? Maak dan ook gebruik van het stappenplan van het vervangen van de douchekraan. Omdat dit beide thermostaatkranen zijn, zijn de te nemen stappen ook hetzelfde.
 

Keukenkraan vervangen

Soms is het vervangen van een keukenkraan nodig, omdat hij lekt of niet meer van nu is. Voordat je begint met het vervangen van de kraan in de keuken, is het belangrijk om de hoofdkraan af te sluiten. Zet vervolgens alle kranen in huis open om te controleren of er geen water meer uitkomt. 

Stap 1: koppelingen losdraaien
Leg voordat je begint met het losdraaien van de koppelingen en oude handdoek in het keukenkastje neer. Er kan namelijk nog wat water uit de leidingen lopen. Draai vervolgens met een bahco of steeksleutel de koppelingen los. Het resultaat? Dat de buizen van de oude keukenkraan los komen te hangen. 

Stap 2: oude kraan verwijderen 
Maak de oude keukenkraan los door onder het werkblad de aansluitmoer los te draaien. Trek de kraan door het gat van het werkblad. 

Stap 3: de knelring
Is de knelring van de oude kniekoppeling niet beschadigd? Dan kun je hem opnieuw gebruiken. Is deze wel beschadigd? Zaag dan het stukje mét de knelring van de koperen buis af. Doe dit met een speciale pijpensnijder of ijzerzaagje. 

Plaats vervolgens de nieuwe knelring en wartelmoer op de buis en monteer met de steeksleutel de nieuwe kniekoppeling op de waterleiding. 

Stap 4: de nieuwe kraan monteren
Steek het onderste gedeelte van de nieuwe keukenkraan door het werkblad met de bijgeleverde o-ring. Zet de kraan vast op het werkblad met behulp van de meegeleverde stabilisatieplaat. Schuif daarna de afdichtring en de montageset er van onderaf op. Zet de kraan vast met de meegeleverde moer. Doe dit met een steek- of pijpsleutel van 13 mm. 

Draai de drukslangen met de bijbehorende dichtingsring met een steeksleutel aan de kniekoppeling. 

Vergeet niet de aanslagring tussen de uitloop en de body van de kraan te plaatsen. Dit om het zwenkbereik in te stellen. Zonder deze ring kan de zwenkbare uitloop namelijk 360 graden draaien. 

Zet tenslotte de zwenkbare uitloop vast op de body van de keukenkraan. Doe dit met de meegeleverde borgclip. Deze borgclip zorgt ervoor dat de uitloop niet van de kraan af kan schieten wanneer er sprake is van waterdruk. 

Stap 5: zet de hoofdkraan open
Zorg ervoor dat alle kranen in huis dicht zijn en zet de hoofdkraan weer open. Controleer altijd op lekkages.
 

Hubo helpt

Of je nou een douchekraan, thermostaatkraan, keukenkraan of badkraan wilt vervangen: Hubo helpt. Wij hebben alles in huis voor het vervangen van je kraan. Van verschillende kranen tot de benodigde koppelingen en gereedschappen. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar met een goed advies.