Zo kun je jouw deur mooi en strak verven

Een strak geverfde deur ziet er direct netjes en afgewerkt uit. Niet iedereen durft het aan om zelf een deur te verven, maar met onderstaand stappenplan van Hubo is dat een fluitje van een cent.

Zo kun je jouw deur mooi en strak verven

Welke verf gebruik je om je deur te verven?

De beste verf om je (binnen)deur mee te verven, is lakverf in hoog- of zijdeglans. Deze verf dekt goed en is kras- en slijtvast. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor beschadigingen en weet je zeker dat je je deur voorlopig niet opnieuw hoeft te verven. De lak is bovendien reukarm en sneldrogend.

Tips:

 • Op het blik van de lak zie je hoeveel vierkante meter je met een blik kunt verven. Houd er rekening mee dat je twee lagen verf op de deur aanbrengt.
 • Zit er nog een oude laag verf op de deur? Let dan goed op, want verf op terpentinebasis en verf op waterbasis gaan minder goed samen.
 • Lichte grondverf is een goede basis voor een lichte lak en grijze grondverf voor een donkere kleur lak. Je kunt de grondverf ook in de kleur van de lak laten mengen.
   
deur verven

Bereid je (binnen)deuren voor in 10 stappen

Voor het beste resultaat kun je een aantal voorbereidingen treffen als je je deuren gaat verven. Dit heb je nodig: schroevendraaier, emmer, water, ontvetter, vulmiddel, plamuurmes, zachte borstel, afplaktape en schuurpapier. 

Stap 1: verwarm de ruimte tot ongeveer twintig graden Celsius.
Stap 2: ventileer de ruimte zonder dat het er tocht.
Stap 3: schroef het deurbeslag los, maar laat de scharnieren zitten.
Stap 4: til de deur uit zijn scharnieren.
Stap 5: zorg voor goed licht zodat je het meteen ziet als je een stukje overslaat.
Stap 6: ontvet de deur met een sopje van (warm) water en wat ontvetter, zeker rondom de deurklink. Spons de deur na met schoon water.
Stap 7: vul gaatjes en scheuren op met een geschikt vulmiddel.
Stap 8: schuur de deur. Een oude laklaag schuur je weg met fijn schuurpapier (korrel 240-320), ongeschaafd hout schuur je met middelgrof schuurpapier (korrel 180), geschaafd hout schuur je niet. Krab losse stukken verf weg met een verfkrabber en schuur hier met grof schuurpapier (korrel 80-120). Schuur alles tot slot nog een keer met fijn schuurpapier na.
Stap 9: maak de deur stofvrij met een zachte borstel.
Stap 10: plak afplaktape op de delen die niet geschilderd worden.
 

deur verven

Je deur verven in 5 stappen

Dit heb je nodig: afdekvlies, acrylkwast, lakroller voor watergedragen lak, grondverf, lak, roerhoutje, verfbak en een fijne schuurspons.

Stap 1: dek de vloer af met afdekvlies voordat je de deur gaat verven.

Stap 2: zet de deur in de grondverf. Roer de verf eerst goed door met een roerhoutje. Begin met verticale banen, rol de verf daarna in horizontale banen en eindig weer met verticale banen.

Stap 3: als de grondverf droog is, kun je de deur verven met lak. Is het langer dan 24 uur geleden dat je de grondverf aanbracht? Schuur de deur dan eerst lichtjes met een fijne schuurspons. De deur verven doe je weer in de volgorde verticaal – horizontaal – verticaal met een lakroller voor watergedragen lak en een acrylkwast voor de randen en hoeken.

Stap 4: breng een tweede laag verf aan als de eerste laag overschilderbaar is. Op het blik van de verf zie je na hoeveel uur dit is.

Stap 5: verwijder de afplaktape als de verf nog nat is. De deur is pas volledig stoot- en krasvast na een week drogen.
 

deur verven

Tips

 • Strijk de kwast over een stuk schuurpapier om losse haren te verwijderen. Bij een lakroller kom je van de pluisjes af door afplaktape over de roller te wrijven. 

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. 

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. 

 • Laat tape nooit te lang zitten, maximaal twee dagen na het verven van het PVC.

 • Buiten schilder je beter niet in de volle zon of bij regenachtig weer.
   

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om je deur te verven.

Dit heb je nodig: