Zo kun je je dakgoot eenvoudig schoonmaken

Je kunt voor je dakgoten schoonmaken een specialist inschakelen. Maar je dakgoot schoonmaken kun je ook prima zelf. Zeker met behulp van onderstaand stappenplan van Hubo!

dakgoot schoonmaken

Waarom je dakgoten schoonmaken belangrijk is

De dakgoot schoonmaken is een klusje dat minstens één keer per jaar plaats zou moeten vinden. Op deze manier kunnen vervelende lekkages voorkomen worden. Doordat bladeren, takken en ander vuil zich ophoopt in dakgoten, is schoonmaken noodzakelijk om verstoppingen te voorkomen. Wanneer het regenwater niet meer via de dakgoten weg kan lopen, zoekt het een andere weg. Dit kan tot schade aan je dak, muren en goten leiden. Ook kan de dakgoot verzakken door het (zware) water dat niet weg kan.

Staat je huis in een bosrijke omgeving of merk je dat het vuil zich snel ophoopt? Dan wordt het aangeraden om je dakgoot schoonmaken minstens twee keer per jaar te laten plaatsvinden. Je kunt snel zien of het weer die tijd van het jaar is door te kijken hoe vol je dakgoot zit en of schoonmaken slim is.

Tip: je dakgoten schoonmaken kun je het beste doen aan het einde van de herfst, als het niet vriest en het recentelijk geregend heeft. Regen maakt je dakgoten schoonmaken eenvoudiger en na de herfst heeft zich in de dakgoot het meeste vuil opgehoopt, waardoor schoonmaken zeker nodig is.
 

dakgoot schoonmaken

Hoe werk je veilig op hoogte?

 • Zet de ladder niet te recht, maar ook niet te schuin.

 • Zet de ladder vast als dat mogelijk is of gebruik een ladderstopper.

 • Laat de ladder minstens een meter boven de dakgoot uitsteken bij het schoonmaken.

 • Ga niet op de bovenste drie sporten van de ladder staan.

 • Trek geen schoenen met gladde zolen aan en gebruik de ladder niet als de sporten glad zijn.
   

Zelf je (dak)goten schoonmaken

Dit heb je nodig: ladder, werkhandschoenen, tuinschepje, vuilniszak, tuinslang en een schuurspons / staalborstel. 

Stap 1: zet de ladder stevig tegen het dak en trek je werkhandschoenen aan.

Stap 2: schep het losse vuil uit de dakgoot met een schepje of met de hand. 

Stap 3: spoel de dakgoten schoon met de tuinslang.

Stap 4: zit er hardnekkig vuil? Gebruik hiervoor een schuurspons of staalborstel. Ga voorzichtig te werk om beschadiging aan de dakgoot te voorkomen.

Stap 5: spoel de dakgoten nogmaals schoon met de tuinslang.

Tips: 

 • Is het vuil op je dak te droog, waardoor het schoonmaken moeizaam gaat? Maak het dan eerst nat met een tuinslang.

 • Maak de vuilniszak aan de bovenkant van de ladder vast. Je kunt er dan gemakkelijk bij zonder hem vast te hoeven houden.

 • Is de dakgoot moeilijk bereikbaar voor schoonmaakwerkzaamheden of zit hij heel hoog? Schakel dan de hulp van een specialist in.

 • Een bladvanger in de regenpijp of een boldraadrooster op de regenpijp voorkomt dat er bladeren in terechtkomen. Je (dak)goot schoonmaken blijft echter noodzakelijk.
   

dakgoot schoonmaken

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips. Wij denken met je mee. Heb je een vraag? Kom langs of neem contact met ons op. 

Dit heb je nodig: