Snel en simpel je buitenmuur verven doe je zo

Waarom is het verven van je buitenmuur een goed idee? Allereerst voor de aanblik van je huis. Maar je buitenmuur verven beschermt je woning ook tegen vochtdoorslag. Je buitenmuur verven is heel eenvoudig. Volg onderstaand stappenplan om de klus te klaren.

Snel en simpel je buitenmuur verven doe je zo

Hoeveel verf heb je nodig om de buitenmuur te verven?

Bereken eerst het oppervlak van de buitenmuur. Dat doe je door de breedte en de hoogte in meters met elkaar te vermenigvuldigen. Bevinden zich nog ramen of deuren in de muur? Bereken dan ook dit oppervlak (breedte x hoogte in meters) en trek het aantal vierkante meters van je eerder berekende getal voor de buitenmuur af. Je weet nu hoe groot het oppervlak is dat je gaat verven. Breng je twee lagen verf op de buitenmuur aan? Verdubbel dit oppervlak dan. Op de pot muurverf zie je hoeveel vierkante meter buitenmuur je ermee kunt verven. Deel je berekende oppervlak door het aantal vierkante meters van de pot en je weet hoeveel potten verf je nodig hebt.
 

buitenmuur verven

Behandel eerst de buitenmuur voor

Je begint met mos- en algenreiniger om groene aanslag aan te pakken. Vervolgens maak je de muur schoon met een hogedrukreiniger. Als de muur goed droog is, verwijder je het stof en vuil met een zachte borstel. Loszittende verf verwijder je met een staalborstel.

Het is ook belangrijk om de voegen te repareren voordat je de buitenmuur gaat verven. Begin met het nakijken en uitkrabben van de voegen die brokkelig zijn. Dit doe je met een voegenkrabber. Daarna vul je de uitgekrabde voegen weer op met mortel of cement en een voegbord en voegspijker. Gebruik voegmortel voor de grotere gaten en snelcement voor kleine oneffenheden. Strijk het met een voegspijker in de voeg, terwijl je een voegbord net onder de voeg houdt. Laat de mortel of het cement goed uitharden.

Tips:

 • Snelcement is binnen twintig minuten hard, dus werk snel door en maak kleine hoeveelheden aan. Met een verfmixer kun je je snelcement snel mengen.

 • Snelcement is agressief, dus trek beschermende handschoenen aan.
   

buitenmuur

De buitenmuur verven

Dit heb je nodig: stucloper, afplaktape, ladder, voorstrijk, blokkwast, vachtroller op telescoopsteel, muurverf, roerhoutje en een verfemmer met verfrooster. 

Stap 1: dek de grond af met stucloper. Hiermee voorkom je enerzijds dat je op de grond knoeit en anderzijds dat je kwast vol aarde komt als je tijdens het verven te dicht bij de grond komt. Plak de stucloper eventueel met duct tape aan de grond vast.

Stap 2: plak eventuele kozijnen, buitenkraantjes of andere objecten die niet onder de verf mogen komen af. Denk ook aan de overgang van de muur naar bijvoorbeeld een houten overkapping. Gebruik voor ruwe ondergronden een verfschild.

Stap 3: strijk een onbehandelde bakstenen buitenmuur voor. Kies hiervoor een voorstrijkmiddel geschikt voor buitengebruik en laat dit minstens 12 uur drogen tot het goed droog is.

Stap 4: roer de muurverf met een roerhoutje door en giet hem in een verfemmer. Verf de randen en moeilijk bereikbare plekken van de muur met de blokkwast.

Stap 5: met een roller kun je nu de rest van de buitenmuur verven. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts en maak de muur in één keer af. 

Stap 6: breng eventueel een tweede laag verf aan als dat op de verpakking van de muurverf geadviseerd wordt.

Stap 7: verwijder de tape als de verf nog nat is en poets spetters met een natte doek weg.

Tips: 

 • Werk altijd veilig. Zorg voor een stevige ondergrond en een ladder met antisliptreden. Is de muur hoger dan de begane grond? Huur dan een steiger.

 • Poedert de muur? Behandel deze dan voor met een fixeermiddel.

 • De beste temperatuur om je buitenmuur te verven is als het buiten tussen de 10 en 25 graden Celsius is. Schilder niet in de volle zon, bij veel wind of bij vochtig weer.

 • Ga niet met de verfroller over droge stukken verf heen om kleurverschil te voorkomen. Werk nat in nat.

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
   

buitenmuur verven

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om een buitenmuur te verven.

Dit heb je nodig: