Eenvoudig een konijnenhok maken in 10 stappen

Elk konijntje verdient haar eigen konijnenhok. Je kunt een kant en klaar konijnenhok kopen, maar als handige doe-het-zelver kun je ook zelf een konijnenhok maken. In onderstaand stappenplan gaan we een simpel konijnenhok maken waarin we drie ruimtes creëren.

konijnenhok maken

Stap 1: de bouwtekening

Ook voor het maken van een konijnenhok is een goede voorbereiding het halve werk. Start altijd met een bouwtekening. En nee, die hoef je niet perse zelf te maken, want er zijn genoeg voorbeeld bouwtekeningen op het internet te vinden.

Aan hand van de bouwtekening kun je dan meteen de juiste materialen kopen bij een Hubo bij jou in de buurt. Benodigdheden:

6 multiplex platen van 122 x 61 cm
4 latten van 4,4 x 4,4 cm (vurenhout)
Kippengaas
Roestvrijstalen scharnieren en een schuifslot
Eventueel dakbedekking, bijvoorbeeld dakshingles
Boormachine
Schuurmachine
Hamer
Decoupeerzaag
Waterpas
Rolmaat
 

Stap 2: het frame maken

De eerste stap is de bouw van het frame van de behuizing. Dit deel van het frame is nodig om de bodemplaat te dragen en om de omkasting te monteren. Zaag de vurenhout latten in de afmetingen zoals bepaald in de bouwtekening.
 

konijnenhok maken

Stap 3: achterwand en bodemplaat

Voorzie het konijnenhok altijd van een bodemplaat. Op deze manier voorkom je dat je konijn ontsnapt. Bevestig de onder- en de bovenkant aan elkaar vast met de verticale latjes (5 in totaal). Zaag vervolgens de bodemplaat en de achterwand in de juiste maten en bevestig ze met schroeven.
 

Stap 4: tussenschot plaatsen en verdieping maken

Om in je konijnenhok drie ruimtes te maken, plaats je een tussenschot en een plaat als vloer voor de eerste verdieping. Het tussenschot is bedoeld ter bescherming voor de nacht. 

Maak, om het tussenschot in je konijnenhok te krijgen, inkepingen van 45 mm. En zorg altijd voor een opening die groot genoeg is voor het konijn om door naar buiten en binnen te gaan. Om de verdieping te kunnen plaatsen, bevestig je als eerste de 4 latjes waarop de plaat geplaatst zal worden. Boor altijd voor en schroef de verdiepingsplaat vervolgens vast.
 

konijnenhok maken

Stap 5: zijwanden zagen en plaatsen

Wil je een opening in de zijwand maken? Markeer de zaaglijnen dan eerst met een potlood. Boor vervolgens een gat voor in het vierkant en gebruik een decoupeerzaag om de opening eruit te zagen. Bevestig de zijwanden aan het frame.
 

Stap 6: kippengaas bevestigen

Voorzie alle openingen van kippengaas. Het kippengaas bevestig je tegen de openingen met een nietpistool of met krammen.
 

Stap 7: afwerklatjes

Werk de buitenomtrek af met sierlatjes om de scherpe randen van het kippengaas weg te werken. Boor de gaten voor de afwerklatjes voor om het splijten van het hout tegen te gaan.
 

Stap 8: deuren maken

Zaag de deuren in de juiste formaten, volgens bouwtekening. Neem een overlap van de afwerklatjes, zodat de deuren beter afsluiten tegen het kozijn. Neem de afmetingen ruim genoeg om speling te houden bij het uitzetten van het hout. Plaats de deuren in de opening en monteer twee gegalvaniseerde of roestvrijstalen scharnieren op beide deuren. Bevestig een slot op de deuren.
 

konijnenhok maken

Stap 9: het dak

Maak een dakframe. Zorg ervoor dat het frame binnen het konijnenhok valt. Gebruik voor de dakplaat een plaat betonplex of watervast multiplex. Schroef de dakplaat met twee scharnieren op het frame. Zorg ervoor dat de dakplaat een oversteek heeft van rondom minstens 5 cm en aan de voorzijde ongeveer 10 cm. Op deze manier blijft je konijnenhok goed droog.
 

Stap 10: waterdicht maken

Een konijnenhok staat over het algemeen buiten, dus het is belangrijk om het dak waterdicht te maken. Beplak het dak daarom met zelfklevende bitumineuze dakbedekking of kies voor dakshingles. Begin bovenop met een omvouw en maak de dakbedekking vast aan de onderkant met verzinkte nietjes of kleine kopspijkertjes.
 

Hubo helpt

Wanneer je een konijnenhok gaat maken, ben je bij Hubo aan het juiste adres. Van de multiplex platen tot de decoupeerzaag: wij hebben het allemaal in ons assortiment. Laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers.

Dit heb je nodig: