Je eigen kledingrek maken in een paar stappen

Een houten kledingrek is altijd een aanwinst. Niet alleen creëer je er extra ruimte mee voor je mooiste kledingstukken, het staat ook nog eens leuk als sfeeritem in je slaapkamer. Een houten kledingrek kun je eenvoudig zelf maken.

Maak je eigen kledingrek

Daarom is vurenhout een goede keuze

Vurenhout wordt ook wel de fijnste houtsoort genoemd om mee te werken. Waarom? Het hout is gemakkelijk te bewerken en bovendien relatief goedkoop. Niet gek dus dat vurenhout vaak gekozen wordt om een kledingrek van te maken. De houtsoort is sterk en voor allerlei doeleinden geschikt. Tel daar het lichte gewicht bij op en je begrijpt waarom wij vurenhout aanraden.

Vurenhout is van de fijnspar afkomstig. De beste kwaliteit vurenhout komt uit de wat koudere gebieden, zoals Scandinavië. Een kledingrek maken van vurenhout matcht dan ook perfect met een Scandinavisch interieur. 

Tip: kijk de vurenhouten latten altijd goed na. Vurenhout van een mindere kwaliteit kan veel noesten bevatten, die er na droging uit kunnen vallen.
 

Kledingrek maken

Direct een stijlvol kledingrek maken

Dit heb je nodig: 4 houten latten (vuren) van 185 x 4,5 cm, bezemsteel (24 mm doorsnede), vurenhouten plank (40 x 100 cm), boormachine, boortje van 24 mm, zaag, schroeven, schuurpapier, duimstok, geodriehoek en een potlood.

Stap 1: zaag de houten latten op maat of laat ons dat doen.

Stap 2: de onderkant van de latten zaag je schuin af. Met een geodriehoek en een potlood trek je een lijn van honderd graden, waarlangs je zaagt.

Stap 3: schuur alle gezaagde randen.

Stap 2: boor in alle vier de latten een gat met een diameter van 24 millimeter. Het gat moet in elke lat op gelijke afstand van de bovenzijde zitten, bijvoorbeeld op 25 centimeter afstand, aan de kant die niet schuin afgezaagd is.

Stap 3: schuur de randen van de gaten glad.

Stap 4: schuif aan beide zijden van de bezemsteel twee latten.

Stap 5: zet het kledingrek neer en meet onderaan op welk punt de buitenkanten van de latten veertig centimeter uit elkaar staan. Teken op die hoogte op elke lat twee boorgaatjes af, op precies dezelfde plekken op elke lat.

Stap 6: boor in elke lat de twee gaatjes door de lat heen.

Stap 7: nu ga je in de kopse kanten van de plank aan elke kant vier gaatjes boren. Boor ze precies op die plekken waar ze de gaatjes in de latten raken als je de plank ertussen houdt.

Stap 8: zorg ervoor dat de latten goed op de grond staan en niet ‘gespiegeld’ van elkaar. Schroef de plank nu tussen de latten met lange schroeven.

Tip: schilder het kledingrek naar wens in een kleur die bij je stijl past of geef alleen de uiteinden van de poten een leuk kleurtje. Lakken of beitsen gaat de eventuele verkleuring van vurenhout tegen.
 

Zelf een kledingrek maken

Hubo helpt

Hulp nodig? Hubo helpt je bij al je DIY klussen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor nog meer tips of de juiste materialen.