Zelf een muurtje stucen? Stap voor stap aan de slag met stukadoren

Niet alleen een professionele stukadoor kan een muurtje stucen. Jij kunt ook prima zelf stukadoren. Met behulp van onderstaand stappenplan van Hubo zorg jij zelf voor een netjes afgewerkte muur.

muurtje stucen

De juiste soort stuc om je muurtje te stucen

Zelf stukadoren gaat een stuk gemakkelijker als je de juiste stuc gebruikt. Stuc die past bij de ondergrond van de muur en de dikte van de stuclaag die je wilt aanbrengen. Laat je gerust informeren door één van de medewerkers van Hubo.
 

muurtje stucen

Bereid de ruimte en de muur voor

Voordat je zelf gaat stukadoren, zorg je ervoor dat de vloer goed afgeplakt is. Er komt een heleboel stof, water en viezigheid vrij als je een muurtje gaat stucen. Plak de vloer daarom af met stucloper en fixeer hem aan de randen met tape. Zo voorkom je dat de stucloper gaat schuiven.

Wil je een muurtje van gipsplaten stucen? Breng dan eerst zelfklevende bewapeningsband aan op de naden tussen de gipsplaten.

Maak vervolgens met een harde borstel de muur schoon en stofvrij. Behandel de muur daarna met voorstrijk. Gebruik Voorstrijk Hechtlaag voor niet-zuigende ondergronden, zoals beton, gipsblokken en gipsplaten. Gebruik primer grondeermiddel voor zuigende ondergronden, zoals kalkzandsteen, cellenbeton of rode baksteen. Strijk met een blokkwast en laat de muur vervolgens één tot twee uur drogen.

Breng tot slot hoekbeschermers aan op de uitwendige hoeken van de te stucen muur. Doe dit minstens drie uur voordat je het muurtje gaat stucen. Gebruik universele dunpleister hoekbeschermers voor stuclagen tot drie millimeter. Gebruik dikpleister hoekbeschermers voor stuclagen vanaf drie millimeter dikte.

Tip: ga je een heel groot oppervlak zelf stucen? Plaats dan een dag voordat je gaat stukadoren geleiderprofielen op de wand. Houd als afstand tussen de profielen minder dan de lengte van de rijlat aan.
 

muurtje stucen

Zelf stukadoren in 10 stappen

Dit heb je nodig: stucmiddel, speciekuip, mortelmixer, raapbord, stukadoorstroffel, pleisterspaan, rijlat, spackmes, spons en een plantenspuit.

Stap 1: maak het stucmiddel aan in een schone kuip volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik een schone mixer en mix tot er geen klontjes meer zijn.

Stap 2: schep met de stukadoorstroffel wat stuc op een raapbord. Breng het stucmiddel vervolgens zo gelijk mogelijk aan op de ondergrond. Kleine dikteverschillen zijn niet erg.

Stap 3: direct na het aanbrengen van het stucmiddel maak je de muur vlak met een rijlat. Doe dit reien heel nauwkeurig. Te veel aangebracht stucmiddel haal je weg, plekken waar te weinig stucmiddel zit vul je op.

Stap 4: na ongeveer dertig minuten rei je de muur nogmaals.

Stap 5: zo’n twintig minuten later, als je de stuc bijna niet meer in kunt drukken, kun je de muur ‘messen’ met een spackmes. Trek het stucmiddel van boven naar beneden glad. Maak alle oneffenheden en gaatjes hierbij dicht.

Stap 6: na opnieuw ongeveer dertig minuten mag je de gestucte muur sponzen. De stuc plakt dan nog een klein beetje. Maak de spons nat en ‘schuur’ met een draaiende beweging het stucmiddel op. Het sliblaagje wat op deze manier ontstaat, gebruik je zometeen om te pleisteren.

Stap 7: trek de sliblaag glad met het spackmes. Doe dit binnen vijf tot tien minuten na het sponzen.

Stap 8: weer twintig minuten later kun je het stucwerk afpleisteren. Met een plantenspuit maak je het stucwerk vochtig.

Stap 9: trek de sliblaag nogmaals glad met het spackmes.

Stap 10: gemiddeld droogt er per dag een millimeter aangebracht stucwerk. Als het stucwerk egaal wit is, kun je de gestucte muur afwerken.

Tips
⦁    Het stucmiddel wordt in de speciekuip binnen ongeveer vijfenveertig minuten hard. Maak dus niet te veel stucmiddel klaar als je dat niet binnen die tijd kunt gebruiken.
⦁    Begin aan de rechterkant van de muur als je rechtshandig bent en andersom.
⦁    Houd het spackmes in een hoek van vijfenveertig graden ten opzichte van de muur als je gaat messen en houd het spackmes in een hoek van dertig graden als je de sliblaag glad trekt.
⦁    Zorg voor goede ventilatie tijdens het stukadoren!
 

muurtje stucen

Hulp nodig?

Meer tips of informatie nodig over zelf stucen? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.