Toiletpot vervangen? Zelf eenvoudig een hangend of staand toilet plaatsen

Het toilet wordt vaak gebruikt. Niet zo gek dus dat de toiletpot of de wc bril een keer kapot gaat. Of dat je op een gegeven moment gewoon uitgekeken bent op je huidige toiletpot. De hoogste tijd dus om je toiletpot te vervangen. Met ons stappenplan kun je zelf een hangend of staand toilet plaatsen.

Staande toiletpot vervangen

Wil je de toiletruimte moderniseren? Dan is het aan te raden om je staande toiletpot te vervangen door een hangend exemplaar. Het is belangrijk om vooraf te bepalen of je toilet voldoende ruimte heeft om een inbouwreservoir in te bouwen.

Wij vertellen je stap voor stap hoe je je staande toiletpunt kunt vervangen door een hangend toilet:

Stap 1: sluit de watertoevoer naar de spoelbak af en leeg het reservoir door nog een keer door te trekken. Op deze manier voorkom je wateroverlast wanneer je de toiletpot weghaalt. 

Stap 2: maak de aansluitingen van de spoelwateraanvoer en de vuilwaterafvoer los. Schroef daarna de staande toiletpot los van de grond. 

Stap 3: meet vervolgens of de afvoerpijp van het staande toilet gebruikt kan worden bij een hangende toiletpot. Vaak past het inbouwreservoir namelijk niet meteen op de huidige afvoer. 

Stap 4: plaats het inbouwreservoir en stel het frame zo af dat het inbouwreservoir de juiste hoogte heeft. Het moet zowel horizontaal als verticaal waterpas zijn. 

Stap 5: maak een voorzetwand van gipsplaten of houten platen (mdf). Op deze manier werk je het inbouwreservoir mooi weg. Vergeet niet de gaten voor de schroeven en de aan- en afvoer voor te boren. Betegel de voorzetwand en voeg de ruimtes tussen de tegels. In het artikel ‘Badkamer en wc betelen en voegen'? Doe het zelf!’ kun je lezen hoe je zelf het toilet kunt betegelen. 

Stap 6: om te voorkomen dat je nieuwe toilet gaat ‘kraken’, gebruik je het beste een isolatieplaat. 

Stap 7: nu wordt het tijd om je hangende toiletpot op te hangen. Sluit de wateraanvoer en -afvoer aan en schroef de wc stevig op zijn plek. 

Stap 8: open de waterkraan naar het inbouwreservoir. Test of de spoeling en afvoer goed werken. 

Stap 9: tijd om af te werken. Snijd het isolatiematje achter het toilet af en werk de voet en het bedieningspaneel af met siliconenkit voor de finishing touch.
 

Een hangende toiletpot vervangen

Wil je je huidige wandcloset vervangen door een nieuwe? Dan valt de verbouwing ten opzichte van het bovenstaande best mee.

Stap 1: om te voorkomen dat er geen water uit de spoelbak komt wanneer je het toilet losschroeft, sluit je de waterkraan naar het inbouwreservoir af én spoel je nog een keertje door. 

Stap 2: schroef je hangende toiletpot los en verwijder deze van de muur. 

Stap 3: maak de muur die zojuist vrijgekomen is goed schoon. Plaats daarna een nieuwe isolatieplaat, zodat je nieuwe toiletpot niet gaat kraken. 

Stap 4: past de nieuwe toiletpot op de huidige constructie of moeten er nog wat aanpassingen gedaan worden? Zitten de gaten voor de bevestiging, de aanvoer en de afvoer op de juiste plek? Stel de schroeven en verbindingen indien nodig nog bij. 

Stap 5: hang je nieuwe wandcloset op en schroef deze goed vast. 

Stap 6: draai de waterkraan naar het inbouwreservoir open, zodat de spoelbak zich kan vullen met water. Test daarna of de wc goed doorspoelt. 

Stap 7: snijd de isolatieplaat af met een scherp mes en werk alles vervolgens netjes af met siliconenkit
 

Wc bril vervangen

Is de wc bril kapot gegaan of ben je uitgekeken op je huidige exemplaar? Dan hoef je natuurlijk niet je complete toiletpot te vervangen. Het is dan voldoende om alleen de wc bril te vervangen. 

Voordat je de wc bril gaat vervangen, meet je eerst de afmetingen van je toiletpot op. De meeste toiletpotten hebben standaard afmetingen, waardoor een universele wc bril zou moeten passen. Maar sommige toiletpotten vragen om een model gebonden zitting. Houd hier bij het kopen van een nieuwe wc bril rekening mee. 

Stap 1: verwijder de oude toiletzitting van de toiletpot door eerst alle moerdoppen van de oude wc bril te verwijderen. Meestal kan dit met de hand. Lukt dit niet? Gebruik dan een verstelbare moersleutel.

Stap 2: haal de nieuwe wc bril en de bijbehorende bevestigingsmaterialen uit de verpakking en lees de handleiding zorgvuldig.

Stap 3: plaats de wc bril op de toiletpot en zorg ervoor dat de bouten door de gaten gaan. Maak de bouten vast met de meegeleverde moerdoppen. Draai vast met je handen en draai het steviger vast met een verstelbare moersleutel. 

Zo eenvoudig is het om je wc bril te vervangen. 
 

Hubo helpt

Weet je nog niet zeker of je je huidige staande toiletpot wilt vervangen door een hangend model? Wij van Hubo wegen graag de voors en tegens samen met je af. Daarbij helpen we je meteen met het aanschaffen van de juiste materialen en gereedschappen. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt