Alles over het verven of schilderen van een muur

Wil je in huis een muur verven, maar zit je met de vraag: hoe verf je een muur? Hubo geeft je meer informatie over verven, tips en een handig stappenplan als je zelf een muur gaat schilderen.

Alles over het verven of schilderen van een muur

Hoeveel liter verf per m2?

Om te weten hoeveel liter verf je per m2 nodig hebt, kun je deze rekenmethode gebruiken: vermenigvuldig de breedte en de hoogte van de muur met elkaar om het oppervlak van de muur te weten. Van het aantal vierkante meters trek je het oppervlak van eventuele ramen en deuren in de muur af. Dit getal vermenigvuldig je met twee, omdat je waarschijnlijk twee lagen verf op de muur gaat schilderen. Je weet nu voor hoeveel m2 je verf nodig hebt. Kijk op de verfpot hoeveel vierkante meter je met de verf in de pot kunt verven. Deel het aantal m2 dat je nodig hebt door het aantal m2 uit de pot en je weet precies hoeveel potten verf je nodig hebt voor de muur die je gaat schilderen.
 

verfbenodigdheden

Voordat je begint met verven: tips

Maak allereerst de muur die je gaat schilderen vrij. Ook gordijnen, stopcontacten en plinten mogen weg als dat kan. Schakel de stroom uit in de meterkast om de stopcontacten te verwijderen. Controleer met een spanningzoeker of het gelukt is.

Plak nu alles af met afplaktape. Denk aan vaste plinten, het binnenwerk van de stopcontacten, deurkozijnen en het plafond. Probeer zo recht mogelijk te plakken, want zo ziet je geverfde muur er straks uit. Dek de vloer af met stucloper.

Met een sopje van lauw water, wat ontvetter in de juiste verhouding en een spons ontvet je de gehele muur, plinten en deurkozijnen.
 

twee mensen verven een muur

Hoe verf je een muur?

Dit heb je nodig: voorstrijk, roerhoutje, verfbak, kleine harige verfroller, grote verfroller, telescoopsteel, Alabastine muurvuller, plamuurmes, schuurpapier en verf in de juiste kleur.

Stap 1: roer de voorstrijk voor, verdun eventueel met water en giet in een verfbak. Verf met een kleine harige roller van boven naar beneden langs de randen, de plinten en het plafond de voorstrijk. Doe dit met lichte druk en ga slechts één keer heen en weer. Met een grote roller en eventueel een telescoopsteel kun je nu de rest van de muur sauzen met voorstrijk. Zorg ervoor dat je netjes werkt, want eventuele oneffenheden zijn later goed te zien.

Stap 2: vul eventuele gaten in de muur op met muurvuller en een plamuurmes en schuur eventuele oneffenheden weg.

Stap 3: als de muurvuller opgedroogd is en de muur stofvrij is, kun je de muur verven op precies dezelfde manier als je de muur ging sauzen met voorstrijk.

Stap 4: haal binnen 30 minuten na het schilderen de afplaktape weg. Wacht niet te lang en doe het voorzichtig, want anders beschadig je de verf of muur mogelijk. Spetters kun je met een natte doek verwijderen.

Stap 5: breng nog een tweede laag verf op de muur aan als de eerste laag niet dekkend is. Hiervoor moet je ook opnieuw afplaktape aanbrengen.

Stap 6: als de verf goed droog is, kun je alle meubelen en stopcontacten weer terugplaatsen en de stroom aanzetten.

Tips: 

  • Laat tape nooit te lang zitten. Breng deze dus pas kort voordat je de muur gaat verven aan.
  • Er is ook speciale afplaktape voor op behang als je de muur naast je behang gaat schilderen en zeker wilt weten dat het behang niet beschadigt.
  • Grote vlekken op de muur kun je voorstrijken met een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel.
  • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.
  • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
     
vrouw die een muur verft

Hulp nodig bij je verfklus?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor het juiste verfgereedschap en meer tips.

Dit heb je nodig: