Zelf rolluiken monteren en plaatsen met dit stappenplan

Wil je je woning of pand voorzien van rolluiken en ben je handig? Dan is het een optie om je rolluiken zelf te monteren. Wij vertellen je de verschillende plaatsingsmogelijkheden en hoe je stap voor je stap je rolluiken moet plaatsen.

Zelf rolluiken monteren en plaatsen met dit stappenplan

Verschillende soorten rolluiken

Er zijn over het algemeen drie verschillende soorten rolluiken:

Inbouwrolluiken
Dit zijn rolluiken op maat die worden ingebouwd in de muren van de woning. Dit type rolluik komt dan ook met name voor bij nieuwbouw. Inbouwrolluiken zijn niet of nauwelijks zelf te plaatsen, hierbij komt eigenlijk altijd een vakman aan te pas. 

Opbouwrolluiken
Bij opbouwrolluiken wordt de rolluikkast gedeeltelijk weggewerkt in de muur boven het kozijn. Je ziet dus altijd een gedeelte van de rolluikkast. Het voordeel van dit soort rolluiken is dat ze vlak voor het raam of de deur zitten, zodat ze niet alleen uitstekend verduisteren, maar ook isoleren. 

Voorzetrolluiken
Dit is het meest gekozen type rolluik bij bestaande woningen. Een voorzetrolluik past altijd en kun je zelf eenvoudig plaatsen. Bij voorzetrolluiken is de rolluikkast helemaal zichtbaar. 
 

rolluiken

Stap voor stap je rolluiken monteren

Wil je de rolluiken monteren op bestaande ramen? Dat kan met behulp van onderstaande stappen. In onderstaand stappenplan gaan we uit van het meest gekozen type rolluik bij bestaande woningen: de voorzetrolluiken. 

Stap 1: voor of in het kozijn monteren 
Een voorzetrolluik kun je óf voor het kozijn óf in het raamkozijn monteren. Bij het monteren van rolluiken in het raamkozijn wordt het bovenste gedeelte van het raam in sommige gevallen verduisterd. 

Stap 2: rolluiken bestellen 
Heb je bepaald of je de rolluiken voor het kozijn of in het kozijn wilt plaatsen? Dan is het belangrijk om het raamkozijn nauwkeurig op te meten. Meet de breedte van het raamkozijn op drie plaatsen en de hoogte op twee plaatsen. 

Stap 3: gaten boren 
Hebben de geleidingsrails van de rolluiken geen bevestigingsgaten? Boor deze dan voor het monteren van de rolluiken voor. 

Stap 4: geleidingsrails aansluiten
Sluit vervolgens de geleidingsrails op beide aansluitstukken van de rolluikkast aan. 

Stap 5: trekband of elektrische bediening?
Voorzetrolluiken zijn verkrijgbaar met trekband en met elektrische bediening. Afhankelijk van de uitvoering van de door jou gekozen rolluiken, moet je nog een opening in het metselwerk of het raamkozijn maken voor de trekband of de stroomaansluiting. Dit staat altijd goed omschreven in de montagehandleiding van het rolluik. Maak de opening volgens deze handleiding. 

Stap 6: rolluiken plaatsen
Nu kun je de rolluiken plaatsen. Hoe je de rolluiken precies moet monteren, staat in de specificaties van de fabrikant. 

Stap 7: de afwerking

a. Handbediend voorzetrolluik
Monteer aan de binnenkant van het raam, bovenaan bij de banddoorvoer, nog een bandgeleider en onderaan een bandoproller.

b. Elektrisch bediend voorzetrolluik
Bij een elektrisch bediend rolluik bedien je het rolluik, afhankelijk van het model, met een vast ingebouwd bedieningselement of een afstandsbediening. De begin- en eindpositie van het rolluik wordt via de programmering van het bedieningselement of de afstandsbediening ingesteld. Laat de elektrische aansluiting eventueel door een elektricien aansluiten. 

Zo, je bent klaar met het monteren en plaatsen van de rolluiken. Om een lange levensduur en optimale werking te kunnen garanderen, is het aan te raden om je rolluiken regelmatig schoon te maken. Hoe? Dat vertellen we je in het artikel ‘Hoe en waarom moet ik mijn rolluiken schoonmaken?’.
 

rolluiken schoonmaken

Hubo voor advies

Kun je bij het monteren van je rolluiken wel wat professioneel advies gebruiken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij staan altijd voor je klaar.

Dit heb je nodig: