Zo kun je gemakkelijk je houten vloer reinigen

Je houten vloer houd je het liefst zo lang mogelijk mooi en schoon. Door hem regelmatig te reinigen, gaat hij ook nog eens langer mee. Hoe je dat doet? Dankzij onderstaand stappenplan is je houten vloer reinigen een fluitje van een cent.

Zo kun je gemakkelijk je houten vloer reinigen

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk wordt je vloer na verloop van tijd vies. Misschien ben je er een beetje huiverig voor om je houten vloer te reinigen, omdat je verhalen gehoord hebt over kromgetrokken planken, vlekken of beschadigde vloeren. Dat is niet nodig. Als je voorzichtig te werk gaat, kun je ook een echte houten vloer met water reinigen. Maar voorkomen is uiteraard altijd fijner dan genezen.

Met een schoonloopmat bij de deur laat je al een groot gedeelte van het vuil op de mat achter. En als je het niet mee naar binnen brengt, kan het ook niet voor krassen zorgen. Laat natte schoenen buiten staan, dan kunnen ze ook niet voor vlekken op je houten vloer zorgen.
 

vloer schoonmaken met een doek

Zo bereid je je vloer voor

Veeg je vloer elke week met een zachte bezem, maar in ieder geval voordat je je houten vloer gaat reinigen. Juist zand en ander vuil zorgen voor een beschadigde toplaag. Zeker wanneer je direct start met dweilen. Vervolgens pak je de stofzuiger. Gebruik een speciale zachte (parket)borstel die vriendelijk is voor de vloer maar toch al het vuil verwijdert.

Tips:

 • Gebruik geen stugge bezem. Deze zou de vloer kunnen beschadigen.

 • Let op dat je geen zware stofzuiger gebruikt. Deze kan door zijn gewicht deukjes in je houten vloer veroorzaken.
   

robotstofzuiger maakt vloer schoon

In slechts twee stappen je houten vloer reinigen

Dit heb je nodig: dweil, emmer, water, eventueel vloerreiniger en een droge dweil.

Stap 1: na het stofzuigen kun je gaan dweilen. Gebruik hiervoor een licht vochtige en goed uitgewrongen dweil. Voorkom dat de vloer te nat wordt of dat er plasjes water ontstaan op de vloer. Dweilen doe je enkel met lauw water en eventueel een klein beetje natuurzeep of een reinigingsmiddel dat geschikt is om een houten vloer te reinigen. Dweil met de houtnerf mee.

Stap 2: zorg ervoor dat de vloer zo snel mogelijk weer droog is. Dit kun je doen door de ramen en deuren open te zetten als het buiten warm of niet te koud is of door de vloer met een katoenen doek of droge dweil te drogen. Gebruik hiervoor geen föhn of andere warmtebron.

Tips:

 • Gebruik nooit ammonia, groene zeep, chloor, bleek of allesreiniger. Deze kunnen doffe plekken of een dof filmlaagje achterlaten dat moeilijk te verwijderen is. Pas ook op met stoomreinigers.

 • Vervang het dweilwater als het troebel wordt. Of gebruik een tweede emmer met schoon water waarin je eerst de vuile dweil voorspoelt.

 • Zit er vet of een grijze zweem over je houten vloer? Voeg dan een heel klein scheutje witte azijn aan het water toe. Niet te veel en ook niet bij iedere schoonmaakbeurt!

 • Voor hardnekkige vlekken gebruik je een speciale reiniger. Test deze eerst even uit op een onopvallend plekje van je houten vloer.

 • Volg altijd de instructies van de fabrikant van je houten vloer op.
   

vrouw reinigt vloer

Hubo helpt

Hulp nodig? Hubo helpt je je houten vloer te reinigen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor nog meer tips en de juiste materialen.