Zelf een betonvloer storten, egaliseren, schuren en polijsten

In dit artikel vertellen we je hoe je zelf een betonvloer kunt storten, egaliseren, schuren en polijsten. We gaan even uit van een betonvloer storten van scratch af aan, dus inclusief graafwerkzaamheden en het plaatsen van een bekisting. 

betonvloer-storten

Stap voor stap een betonvloer storten

1. Voorbereiding
Plak de wanden en muren grenzend aan de stortlocatie af. Gebruik bij voorkeur een roterende laser om lijnen uit te zetten. Op deze manier kun je een zo vlak mogelijke betonvloer storten. 

2. Graafwerkzaamheden
In sommige gevallen kan het nodig zijn om graafwerkzaamheden te verrichten. Bijvoorbeeld wanneer je een fundering voor een schuur of tuinhuisje wilt storten. Graaf, nadat je het oppervlak hebt uitgezet, de ondergrond af tot ongeveer 30 cm diep. Hierna egaliseer je de ondergrond en plaats je eventueel isolatieplaten. Het voordeel van isolatieplaten is dat je ondergrond extra stabiel is. Breng hier overheen bouwfolie aan, zodat de ondergrond geen kans meer heeft om teveel water op te nemen.

3. Bekisting
Ga je een fundering storten? Dan heb je een bekisting nodig. Bekisting zorgt ervoor dat het beton op zijn plek blijft en de randen netjes worden afgewerkt. 

4. Breng betonwapening aan
Betonwapening geeft je betonvloer extra stevigheid. Wapeningsstaal zorgt ervoor dat trekkrachten goed worden opgevangen, waardoor er ook bij intensief en langdurig gebruik geen sprake is van barsten en scheuren.

5. Stort het beton
Bereken hoeveel beton je nodig hebt door de oppervlakte te bepalen (lengte x breedte x hoogte). Overleg met degene die het verse beton aanlevert, hoeveel beton je precies nodig hebt. Heb je minder dan 1 kuub beton nodig? Dan is het het overwegen waard om zelf betonmortel te maken. 
Beton storten gebeurt met een speciale betonstorter aan de cementwagen of gewoon met behulp van kruiwagens. 

6. Afwerking voor het drogen
Tijdens het storten van de betonvloer worden altijd luchtbellen gevormd. Besteed dus altijd aandacht aan het verdichten van het beton. De luchtbellen kunnen bij een klein oppervlak handmatig verwijderd worden met een trilnaald. Bij grote oppervlakken gebeurt dit trillen met een oppervlaktetriller.
Een andere manier om de betonvloer af te werken is door deze te vlinderen.

7. Verharden en drogen
Vers gestort beton is na 28 dagen volledig uitgehard. Wel is het al na een paar uur beloopbaar. 

8. Afwerken na het drogen
Nadat de betonvloer droog is, kan deze op verschillende manieren afgewerkt worden. Denk aan schuren, impregneren, coaten, verven of polijsten. Hoe je een betonvloer moet polijsten, behandelen we verderop in het artikel.

Wil je vloerverwarming in de betonvloer aanbrengen? Doe dit dan tussen stap 4 en stap 5. Een betonvloer is ideaal voor vloerverwarming, omdat beton een hoge warmteoverdracht heeft.
 

betonvloer egaliseren

Betonvloer egaliseren

Na het doorlopen van de stappen voor het storten van een betonvloer, met daarbij ook de afwerking voor het drogen, is de betonvloer egaal. Is je betonvloer niet effen of wil je deze nog voorzien van een vloerafwerking? Dan raden we het egaliseren van de betonvloer aan. 

Een betonvloer egaliseer je met egaliseercement. Dit is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar water toe te voegen. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is en dat je deze voor behandelt met een primer. 

Stort het egaliseercement uit over de vloer en gebruik een pleisterspaan om het egaliseercement te egaliseren tot een dikte van 1 à 3 mm. Laat dit vervolgens uitharden. 
 

betonvloer storten

Betonvloer schuren

Voordat je de betonvloer op wat voor manier dan ook gaat afwerken, is het goed om je betonvloer te schuren. Ook wanneer je nieuwe betonvloer verregend is of zelf bevroren is, is het belangrijk om de betonvloer te schuren. Houd er rekening mee dat het schuren van je betonvloer een tijdrovende klus is. Gebruik altijd de juiste schuurmachine en ga netjes te werk. Hoe je de betonvloer precies moet schuren, is afhankelijk van het soort machine. Daarover informeren we je graag bij een Hubo bij jou in de buurt. Nadat je de betonvloer geschuurd hebt, kun je de vloer gaan afwerken met de door jou gekozen vloerafwerking.

Betonvloer polijsten

Ben je op zoek naar die mooie uitstraling die beton heeft? Kies er dan voor om uw betonvloer te polijsten en daarna te voorzien van een coating. Een betonvloer polijsten is een techniek waarbij schuurmachines het oppervlak verdichten en van een glanslaag voorzien. Een betonvloer polijst je met een diamantschuurmachine. Begin eerst met het schuren van de betonvloer met een grove korrel en bouw daarna af naar een fijnere korrel. Polijst je betonvloer twee à drie keer.
 

Betonvloer storten

Hubo voor advies

Betonvloer storten, egaliseren, schuren of polijsten: wij vertellen je meer over deze tak van sport. Én helpen je met het maken van de juiste keuze qua materialen en gereedschap. Wij heten je van harte welkom bij een Hubo bij jou in de buurt