Een plafond eenvoudig behangen met deze tips

Stel je voor wat een unieke eyecatcher dat is: een plafond met behang! Het geeft direct veel sfeer aan de ruimte. Het is misschien wel een iets grotere uitdaging, maar een plafond behangen kan gewoon. Zeker met onderstaand stappenplan van Hubo!

Een plafond eenvoudig behangen met deze tips

Met welk behang je plafond behangen?

Er zijn verschillende soorten behang op de markt, maar met welk type behang kun je het beste je plafond behangen? Vinylbehang of vliesbehang is het fijnste om je plafond mee te behangen. Waarom? Je brengt de behanglijm op het plafond aan, in plaats van op het behang. Daardoor hoef je niet met een natte reep behang te werken. Bovendien is het behang altijd weer eenvoudig te verwijderen als je later toch spijt krijgt van het behang op je plafond. Of je kunt simpelweg over je behang schilderen!

Glasweefselbehang is ook een mogelijkheid. Het sterke behang is heel geschikt voor ruwe plafonds en is goed bestand tegen vocht. Glasweefselbehang verwijderen is wel een stuk lastiger!
 

plafond behangen

Voordat je begint

De juiste voorbereiding zorgt voor een goede basis. Omdat het plafond de hele ruimte overspant, kun je de ruimte het beste zo leeg mogelijk halen. Zo voorkom je dat je straks met lijm of verf op je meubels drupt. De vloer bescherm je met een groot zeil. Hangt er een lamp aan het plafond? Zet dan eerst de stroom uit, controleer met een spanningzoeker of dat gelukt is en haal de lamp van het plafond.

Het plafond moet voor het behangen vlak en egaal zijn. Eventuele scheuren en oneffenheden vul je op met muurvuller. Dit schuur je weer tot het glad is. Is je plafond op dit moment vlekkering? Verf het dan eerst in een egale kleur. Een plafond dat nog zuigt, zoals een nieuw gestukt plafond, behandel je voor met een voorstrijkmiddel. Breng het aan met een roller en laat het minstens zes uur drogen.

Tips

 • Kies voor een donkere kleur verf als je ook een donker behang hebt. Naden vallen dan minder op.

 • De naden tussen gipsplaten kun je opvullen met nadenvuller.

 • Kijk na of jouw rollen behang hetzelfde batchnummer hebben. Je weet dan zeker dat er geen kleurverschil is.
   

plafond behangen

Je plafond behangen doe je zo

Dit heb je nodig: potlood, behanglijm, behangroller, behangspatel, droge doek, vochtige doek, behangliniaal, afbreekmes, behangschaar en een ladder.

Stap 1: knip het behang alvast op maat. Reken tien centimeter extra in de lengte. Let er bij behang met een patroon op dat het patroon goed doorloopt.

Stap 2: teken een startlijn af op het plafond. Dit is de lijn waar je de eerste baan behang tegen plakt. Meet hiervoor vanaf één van de zijmuren steeds evenveel centimeters en zet potloodstreepjes. Wanneer je zometeen het plafond gaat behangen, zie je snel of je wel recht plakt.

Stap 3: breng de kant-en-klare behanglijm met een behangroller ruim aan op het plafond. Smeer baan voor baan, breed genoeg maar niet te dik, anders gaat de lijm druppen.

Stap 4: de eerste baan behang kan tegen het plafond. Met een behangspatel en een droge doek zorg je ervoor dat het behang glad op het plafond komt. Snijd het behang aan de uiteinden passend met een behangliniaal en een afbreekmes door het met een behangspatel goed in de hoek te drukken. Veeg overtollige lijm meteen weg met een lichtvochtige doek.

Stap 5: nu kun je de volgende baan naadloos tegen de vorige baan behang plakken. Let op een eventueel patroon in je behang, want dit moet natuurlijk mooi aansluiten.

Stap 6: wanneer het tijd is voor de laatste baan, meet je eerst hoe breed het stuk is van de vorige baan tot aan de muur. Knip de laatste baan behang met een behangschaar iets breder dan het stuk plafond dat over is. Plak de strook daarna op het plafond en snijd op maat met een afbreekmes.

Stap 7: heb je over een lichtpunt op het plafond behangen? Snijd het middenstuk er dan met een afbreekmes uit.

Tips

 • Je plafond behangen is het fijnste als je met zijn tweeën bent. Ga allebei aan een kant van de kamer op een ladder staan. Terwijl de één het behang recht plakt, kan de ander het in de lucht houden.

 • Zuigt je plafond de behanglijm op? Breng dan een nieuwe laag behanglijm aan of breng een voorstrijkmiddel met een roller aan en laat dat een nachtje drogen.

 • Kleine luchtbellen onder het behang verdwijnen vanzelf als de lijm droog is. Grotere luchtbellen kun je doorprikken met een afbreekmes.

 • Bij behang met een motief of patroon zul je meer verlies hebben. Koop hier dus voldoende van.

 • Bij behang in één kleur is meestal het advies om de volgende baan in tegengestelde richting van de eerdere baan behang te plakken. Op de verpakking van je behang kun je specifieke instructies voor het aanbrengen lezen.

 • Met een behangnadenroller krijg je nog strakkere naden. Voeg eventueel nog wat lijm toe.

 • Als je van het licht af behangt, vallen de naden minder op.
   

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om je plafond te behangen.