Je plafond witten of schilderen is een simpele klus met deze tips

Zie je op tegen het schilderen van je plafond, omdat je daarbij boven je macht moet werken? Met onderstaande tips en een duidelijk stappenplan van Hubo wordt je plafond witten een stuk gemakkelijker én leuker.

Je plafond witten of schilderen is een simpele klus met deze tips

Hoeveel verf heb je nodig om het plafond te sauzen?

Om te weten hoeveel verf je nodig hebt om het plafond te schilderen, gebruik je deze rekenmethode: vermenigvuldig de breedte en de lengte van het plafond met elkaar om de oppervlakte te weten. Vermenigvuldig dit aantal met twee, omdat je waarschijnlijk twee lagen verf aanbrengt. Kijk op de pot verf hoeveel vierkante meters je met de pot kunt schilderen. Deel de oppervlakte van het plafond door het aantal vierkante meters van de pot en je weet hoeveel potten verf je nodig hebt.
 

paarse muren

Bereid je voor

 • Haal de ruimte waarvan je het plafond gaat witten zoveel mogelijk leeg. Hierdoor heb je straks voldoende ruimte om te lopen. 

 • Dek de vloer en meubels die blijven staan af met afdekfolie.

 • Vul oneffenheden in het plafond op met muurvuller en een plamuurmes. Laat dit goed drogen.

 • Maak het plafond stof- en vetvrij met een spons en een sopje van lauw water en ontvetter.

 • Plak de randen van het plafond af met afplaktape.

 • Spotjes in het plafond plak je ook af met tape. Je kunt ze ook tijdelijk verwijderen. Vergeet dan niet eerst de stroom uit te schakelen en dit te controleren met een spanningzoeker.
   

plafond verven

Je plafond verven doe je zo

Dit heb je nodig: voorstrijk, verf in de juiste kleur, roerhoutje, verfbak, blokkwast, kwast, vachtroller en een telescoopsteel.

Stap 1: voor een goede hechting van de verf kun je eerst het plafond sauzen met een voorstrijkmiddel. Gebruik hiervoor een blokkwast of een vachtroller en laat het plafond na het sauzen 24 uur drogen.

Stap 2: roer de verf goed door met een roerhoutje en giet hem in een verfbak. Eerst schilder je met de kwast de afgeplakte randen van het plafond. Vervolgens bevestig je je vachtroller aan de telescoopsteel, waarna je de rest van het plafond kunt witten. Door het plafond in denkbeeldige vakken te verdelen, kun je vak voor vak het plafond schilderen.

Stap 3: verwijder de tape als de verf nog nat is, om beschadigingen aan de verf en wanden te voorkomen. Eventuele spetters verwijder je eenvoudig met een natte doek.

Stap 4: ventileer de ruimte nog een tijdje om de verflucht te laten verdwijnen.

Tips:

 • Bij daglicht zie je beter of je geen plekjes vergeten bent dan bij kunstmatig licht.

 • Zitten er grote vlekken op het plafond? Gebruik dan een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel.

 • Weet je dat je plafond ooit met witkalk of veegvaste verf geschilderd is? Breng dan fixeermiddel aan.

 • Gebruik isolerende voorstrijk voor vocht- en roetvlekken.

 • Laat tape nooit te lang zitten. Breng deze dus pas kort voordat je het plafond gaat verven aan.

 • Loszittende haren in de kwast raak je snel kwijt door met de kwast over grof schuurpapier te strijken. Losse pluisjes aan de roller raak je kwijt door met afplaktape over de roller te gaan.

 • Wikkel je kwasten en verfrollers strak in aluminiumfolie of zet ze onder water als je ze binnen een week wilt gebruiken voor een volgende laag verf. Heb je ze voorlopig niet nodig, maar wil je ze wel bewaren? Spoel ze dan schoon met wat terpentine in een glazen potje.

 • Lever verfresten in bij het KCA-depot van je gemeente. Ingedroogde kwasten en verfrollers kun je bij het restafval in de container gooien.
   

plafond verven

Hulp nodig?

Hubo helpt je bij vragen, adviezen of het vinden van het juiste verfgereedschap om je plafond te witten. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: