Dakpannen na het leggen vervangen of reinigen? Zo doe je dat

Zelf dakpannen leggen is voor de ervaren doe-het-zelver prima te doen. Ook kapotte dakpannen vervangen of reinigen kun je zelf. Hubo legt je uit hoe je dat doet.

Dakpannen na het leggen vervangen of reinigen? Zo doe je dat

Dakpannen vervangen in 3 stappen

Gemiddeld dien je zo’n dertig jaar nadat je je dakpannen ging leggen je dakpannen te vervangen. Door je dakpannen te impregneren, verleng je de levensduur echter, waardoor je je dakpannen minder snel hoeft te vervangen. Je dakpannen na het leggen periodiek impregneren verdubbelt de levensduur zelfs! Heb je slechts één of enkele kapotte dakpannen? Dan kun je deze dakpannen eenvoudig zelf vervangen. 

Dit heb je nodig: nieuwe dakpan(nen) en een ladder of steiger.

Stap 1: zet de ladder op een stevige ondergrond tegen de dakrand. Is de ondergrond zand of klei? Leg er dan eerst een houten plaat op, voordat je de ladder plaatst.

Stap 2: schuif de dakpannen boven de dakpannen die je wilt vervangen iets omhoog. Je kunt de kapotte dakpannen nu van het dak halen.

Stap 3: leg de nieuwe dakpannen op dezelfde manier als de oude dakpannen terug. Zorg ervoor dat ze achter de panlat haken en links onder de voorgaande dakpannen schuiven. Schuif de bovengelegen dakpannen daarna weer terug. Let op je vingers!

Tips:

 • Neem een dakpan als voorbeeld mee naar de bouwmarkt of maak er een foto van. Zo weet je precies welke dakpan(nen) je nodig hebt.

 • Draag antislip-veiligheidsschoenen en gebruik valbeveiliging.

 • Ga het dak niet op als het vochtig is.

 • Kun je vanaf de ladder niet bij de dakpannen die je wilt vervangen? Schuif dan een andere dakpan omhoog, onder de dakpan erboven, zodat je de vrijgekomen ruimte kunt gebruiken om je voet in te zetten. Doe dit trapsgewijs totdat je bij de dakpannen kunt die je gaat vervangen.
   

dakpannen vervangen

Dakpannen reinigen in 3 stappen

De dakpannen reinigen is misschien niet je meest favoriete klus, maar wel eentje die je niet over mag slaan. Periodiek je dakpannen reinigen zorgt ervoor dat regenwater ongehinderd weg kan lopen en dat mos en algen je dakpannen na het leggen niet aantasten. De wortels van mos en algen kunnen in de poriën van je dakpannen groeien. Uiteindelijk kan dit tot lekkages leiden. Voorkom dit door je dakpannen te reinigen.

Dit heb je nodig: hogedrukreiniger, reinigingsmiddel en eventueel een lagedrukspuit.

Stap 1: met een hogedrukreiniger spuit je het mos van de dakpannen.

Stap 2: vul de hogedrukreiniger met een geschikt reinigingsmiddel. Vernevel dit over het gehele dak en laat het een nacht intrekken. Je kunt hiervoor ook een lagedrukspuit of schrobber gebruiken.

Stap 3: met schoon, heet water spuit je je dak weer schoon met de hogedrukreiniger.

Tips: 

 • Kwetsbare dakpannen kun je beter reinigen met een lagedrukspuit. Denk aan leien pannen of shingles.

 • Spuit loodrecht op de pannen, om te voorkomen dat het water onder de pannen loopt.

 • Maak de dakgoot en regenpijp ook meteen schoon. Het vuil van het dak dat door het reinigen van de dakpannen losweekt, kan deze anders verstoppen.

 • Door de dakpannen na het reinigen direct te impregneren, zijn ze beter bestand tegen toekomstig vuil, algen en mos en worden ze waterdicht en waterafstotend. De levensduur van je dakpannen wordt hierdoor een stuk langer en er is minder onderhoud nodig. Laat de dakpannen wel eerst goed drogen.
   

dakpannen vervangen

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips om je dakpannen na het leggen te reinigen of vervangen.