Hoe moet je behangen en hoeveel behang heb je eigenlijk nodig?

Je kunt helemaal je creativiteit kwijt als je gaat behangen. Maar hoe moet je eigenlijk behangen en hoe weet je hoeveel behang je nodig hebt? Na het lezen van onderstaande informatie kun jij al jouw vragen beantwoorden.

Hoe moet je behangen en hoeveel behang heb je eigenlijk nodig?

Hoeveel behang heb je nodig?

Heb je een mooi behangetje gezien, maar heb je geen idee hoeveel behang je nodig hebt? Bereken met onderstaande stappen hoeveel behang er nodig is voor jouw wand:

1. Meet de hoogte van de wand op. Tel hier tien centimeter extra bij op als marge.
2. Bereken hoeveel banen je uit een rol kunt halen. Deel hiervoor de lengte van de rol behang door de uitkomst van stap 1.
3. Tel de breedte van alle te behangen wanden bij elkaar op. Deel deze breedte door de breedte van de rol behang. 
4. Vermenigvuldig nu de uitkomst bij stap 3 met de uitkomst bij stap 2. Rond dit getal naar boven af en je weet hoeveel rollen behang je nodig hebt.

Tips
Controleer of iedere rol hetzelfde batchnummer heeft om kleurverschil te voorkomen.
Bij behang met een motief of patroon zul je meer verlies hebben. Koop hier dus meer van.
 

behangen

Je wand voorbereiden

Wanneer je gaat behangen, is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft:

1. Maak de wand vlak: vul eventuele oneffenheden en scheuren op met muurvuller. Schuur de 1.    muurvuller glad als deze droog is. Naden tussen gipsplaten vul je op met een speciale nadenvuller.

2. Zorg voor een egale ondergrond. Is de wand nu wat vlekkerig? Schilder deze dan in een egale kleur. Kies een donkere kleur als je ook een donker behang hebt. Kies bij voorkeur dezelfde kleur verf als de kleur van het behang, dan vallen de naden later minder op. Als je de vlekken laat zitten, is er een kans dat deze straks door het behang schijnen.

3. Zet de stroom uit als zich stopcontacten of lichtschakelaars op de wand bevinden. Controleer met een spanningzoeker of het gelukt is en verwijder de afdekplaatjes.

4. Zuigt de wand nog, bijvoorbeeld omdat hij net gestuct is? Breng dan eerst een voorstrijkmiddel met een roller aan en laat dit een nacht drogen.

5. Oud behang moet je eerst verwijderen.
 

behangen

Hoe moet je behangen?

Dit heb je nodig: rechte lat, duimstok, lange waterpas, potlood, behanglijm, behangroller, behangspatel, droge doek, vochtige doek, behangliniaal, afbreekmes en een behangschaar.

Stap 1: begin met de eerste baan bij voorkeur bij een raam of deurkozijn. Of teken een loodrechte startlijn op de plek waar je de eerste baan behang wilt plakken. De lijn teken je met behulp van een rechte lat, lange waterpas en een potlood.

Stap 2: de kant-en-klare behanglijm smeer je met een behangroller op de wand. Smeer steeds lijm voor de volgende baan. Let goed op of er voldoende lijm op de wand zit en of de wand de lijm niet opzuigt. Smeer in dat geval nog wat extra lijm.

Stap 3: plak nu de eerste baan behang tegen de loodlijn. Het is het gemakkelijkste om direct vanaf de rol te plakken, maar je kunt het behang ook eerst op maat knippen met een marge van tien centimeter. Strijk het behang glad met een behangspatel en een droge doek. Gebruik een behangliniaal en een afbreekmes om het behang boven en onder passend te snijden. Druk het behang daarvoor met een behangspatel goed in de hoeken. Overtollige lijm veeg je met een lichtvochtige doek weg.

Stap 4: de volgende baan behang plak je naadloos tegen de vorige baan behang aan. Zit er een patroon op het behang? Kijk dan goed of het op elkaar aansluit.

Stap 5: meet voor de laatste baan de overgebleven ruimte tussen de laatste baan behang en de zijmuur. Met een behangschaar knip je de laatste baan behang iets breder dan de overgebleven ruimte. Plak de baan op de muur en snijd hem passend met een afbreekmes.

Stap 6: heb je over stopcontacten of lichtschakelaars heen geplakt? Snijd het middenstuk er dan met een afbreekmes uit.

Tips

  • Kleine luchtbellen onder het behang verdwijnen vanzelf als de lijm droog is. Grotere luchtbellen kun je doorprikken met een afbreekmes.

  • Bij behang in één kleur is meestal het advies om de volgende baan in tegengestelde richting van de eerdere baan behang te plakken. Op de verpakking van jouw behang kun je specifieke instructies voor het aanbrengen lezen.

  • Met een behangnadenroller krijg je nog strakkere naden. Voeg eventueel nog wat lijm toe.

  • Als je van het licht af behangt, vallen de naden minder op.
     

behang

Hulp nodig?

Dankzij de juiste voorbereiding en informatie kun jij prima zelf behangen. Weet je nog steeds niet hoe je moet behangen? Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en het benodigde behanggereedschap.

Dit heb je nodig: