Hoe kan ik zelf mijn (open) trap bekleden met tapijt of laminaat?

Of je nou je trap wilt renoveren of een trap in een nieuwbouwwoning wilt bekleden: de mogelijkheden voor het bekleden of stofferen van een trap zijn erg uitgebreid. Zo kun je je (open) trap bijvoorbeeld bekleden met tapijt of laminaat. Maar welke trapbekleding kan ik nou het beste kiezen en kan ik zelf mijn trap bekleden? Wij vertellen je stap voor stap hoe je een trap kunt bekleden met tapijt of met laminaat. 

Trap stofferen: diverse mogelijkheden

Vroeger werd een trap standaard bekleed met tapijt, maar tegenwoordig heb je de keuze uit meer materiaalsoorten. Denk aan laminaat, vinyl, pvc of massief hout. Of je kunt de trap in plaats van te bekleden, schilderen in de gewenste kleur. In dit artikel gaan we dieper in op de materiaalsoorten tapijt en laminaat. 
 

Stap voor stap je trap bekleden met tapijt

Wij leggen je graag, stap voor stap uit, hoe je je trap kunt bekleden met tapijt. 

1. Hoeveel tapijt heb ik nodig?
Start met het berekenen van de hoeveelheid tapijt die je nodig hebt voor het bekleden van je trap. Meet het volgende zorgvuldig op en tel het bij elkaar op:

- de dieptes van alle treden (gemeten aan de diepste kant);
- de rondingen van alle trapneuzen (bovenkant van de traptreden die aan de voorkant iets uitsteekt);
- hoogte van de stootborden, deze heb je niet bij een open trap.

Tel bij het totaal nog minimaal een halve meter op, dan weet je zeker dat je geen trapbekleding tekort komt. 

Leg je ook ondertapijt? Tel er dan per traptrede 4 centimeter bij op. Ondertapijt zorgt voor een goede geluidsdemping en een comfortabele loop. 

Tip: let er bij je tapijtkeuze op dat je tapijt met een grote slijtvastheid kiest. Dit wordt vaak met een symbool op de rug van het tapijt aan te geven. 

2. Snijd het ondertapijt
Heb je ervoor gekozen om met een ondertapijt te werken? Dan is de tweede stap het snijden van het ondertapijt.

- Maak van elke trede een papieren mal. Dit doe je door het papier in de juiste vorm om de tree heen te vouwen. Vouw de mal altijd over de trapneus.
- Geef elke mal een nummer, zodat je precies weet welke mal voor welke trede bedoeld is.
- Snijd deze mallen vervolgens uit het ondertapijt.
- Leg het stuk ondertapijt op de betreffende trede en snijd het eventuele overtollige tapijt weg langs de randen. Gebruik hiervoor een tapijtmesje.

3. Lijmen en nieten
Begin altijd bovenaan. Breng met een speciale lijmkam de tapijtlijm aan op de traptrede en lijm het ondertapijt vast. Zet het ondertapijt aan de randen en aan de onderkant van de tredeneus met een paar nietjes vast. 

4. Tapijt snijden
Maak weer nieuwe mallen van de traptreden, aangezien de mallen die je gebruikt hebt voor het ondertapijt niet meer kloppen. Nummer elke mal weer en snijd de vormen uit het tapijt. Reken steeds 2 centimeter extra. 

5. De lijm aanbrengen
Breng met een lijmkam weer tapijtlijm aan. Ditmaal op het ondertapijt. 

6. Het tapijt vastlijmen
Plaats het uitgesneden tapijtstuk op de betreffende traptrede en klop de randen en de neus voorzichtig aan. Gebruik hiervoor een hamer, tapijtijzer of stompe steenbeitel. Wil je zeker weten dat het tapijt vast blijft zitten? Gebruik dan een nietje of spijkertje. Deze verwijder je weer als de lijm is uitgehard. Werk ook hier weer van boven naar beneden.
Is er sprake van rafelende draden? Verwijder deze dan voorzichtig met een schaar. 

7. Stootborden
Meet de stootborden op en snijd ook deze stukken tapijt uit. Breng met een lijmkam de lijm aan op de stootborden en lijm het tapijt vast. Klop de randen met een hamer aan en tik de hoeken goed vast met het tapijtijzer of de stompe steenbeitel. 

De trap is na 24 uur weer beloopbaar. 
 

Stappenplan: trap bekleden met laminaat

In dit stappenplan vertellen we je graag hoe je zelf je trap kunt bekleden met laminaat. 

1. Meten en berekenen
Meet, net zoals bij het stappenplan van de trap bekleden met tapijt, de treden één voor één op. Bereken het aantal rechte treden en het aantal treden voor de draai van de trap.

2. Trapspin plaatsen en inmeten
Welke afstandhouders je moet gebruiken, is afhankelijk van de soort trapbekleding. Kies voor de afstandhouder voor het bekleden van de trap met laminaat. Leg de trapspin op een trede en schroef hem daar op vast met de bijgeleverde schroeven. Draai de pennen van de trapspin een slag los. De linker- en rechterpennen zet je uit tegen het linker en rechter uiteinde van de trede. De overige pennen zet je elk in een hoek van de trede en draai ze weer vast. 

Schroef de trapspin vervolgens los van de trap en verwijder de afstandhouders. Leg de trapspin vervolgens tegen de rand van de overzettrede. Teken het eindpunt van de pennen af en verbind deze punten met elkaar met behulp van een liniaal en potlood. 

3. Op maat zagen
Zaag de overzettrede op maat en controleer of hij overal goed past. Schrijf op de achterzijde het nummer van de betreffende trede, zodat je geen fouten maakt. 

4. Monteren
Wij adviseren je om met de bovenste traptrede te beginnen, zodat je niet over de pas gemonteerde treden hoeft te lopen. Breng montagekit aan op de oude trede, leg de overzettrede met het betreffende nummer op zijn plaats en duw hem stevig vast. 

5. Het monteren van het stootbord
Meet het stootbord op en teken dit af. Zaag het stootbord van laminaat op maat en monteer dit ook weer met behulp van de montagekit.

6. Werk alle treden af
Werk de overige traptreden op dezelfde manier af. Zaag tenslotte de afwerklijst op maat en lijm deze aan de bovenrand van de trap. 

7. Het aanbrengen van antislip strips
Laminaattreden hoef je niet te behandelen. Wel kun je, indien gewenst, antislip tape of antislip strips aanbrengen. 
 

Gesloten trap vs. open trap

Het bekleden van een open trap werkt nagenoeg op dezelfde manier als bij een gesloten trap. Alleen is er bij een open trap geen sprake van stootborden, maar is het wel een aanrader om ook de onderkant van de treden te bekleden. 

Kun je wel wat advies gebruiken van een vakman? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt. Wij staan graag voor je klaar met een goed advies én met de juiste materialen.