Een rookmelder plaatsen: waar en hoe moet dat eigenlijk?

Wist je dat de meeste slachtoffers bij brand vallen, doordat ze rook inademen? Als je slaapt, ruik je namelijk niet. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Rookmelders zijn dus echt van levensbelang. Want hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om veilig je woning te verlaten.

Rookmelder plaatsen

Verschillende soorten rookmelders

Er zijn verschillende soorten melders om uit te kiezen:

Optische rookmelder
Een optische rookmelder zendt een klein lichtbundeltje uit. Rook zorgt ervoor dat deze lichtbundel wordt onderbroken, waardoor er in de cel geen licht meer wordt gedetecteerd. Het alarm gaat af. 

Thermische rookmelder
Een thermische rookmelder reageert op de temperatuur van de brand. Is de temperatuur heel hoog of stijgt deze heel snel? Dan gaat het alarm af. 

Slimme rookmelder
Een slimme rookmelder verbind je via het internet met een app op je smartphone. Je krijgt dan een bericht op je telefoon als het alarm afgaat.

Koolmonoxidemelder
Deze melder plaats je om koolmonoxidegas te detecteren. Koolmonoxide ruik, proef of zie je niet maar kan wel tot een koolmonoxidevergiftiging leiden. 

Combimelder
Een combimelder detecteert én rook én koolmonoxide. Hiervoor worden twee verschillende signalen afgegeven. 

Een goede rookmelder koop je al voor een paar tientjes bij ons. Laat jezelf vooral niet verleiden om online een Chinese rookmelder van een paar euro te kopen. Deze doen in de meeste gevallen niet datgene wat ze moeten doen: zich melden bij rook. 
 

Waar moet ik mijn rookmelders plaatsen?

Het goed plaatsen van rookmelders is essentieel. Een goed geplaatste rookmelder kan dan ook het verschil maken tussen leven en dood. Wat is de beste plek voor het plaatsen van een rookmelder? In ieder geval:

- op elke verdieping tegen het plafond;
- minimaal een halve meter van een muur of hoek, zeker niet op de tocht of bij de mechanische ventilatie in de buurt;
- in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen, de zogenoemde vluchtroute.

Wil je maximale beveiliging? Dan kies je voor nog meer veiligheid:

- in iedere slaapkamer;
- in de woonkamer of andere vaak gebruikte verblijfsruimte;
- staan je wasmachine en wasdroger in een ruimte zonder rookmelder? Plaats er hier dan ook één;
- en in iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen, zoals telefoons, fietsen, tablets, etc. 
 

 

Rookmelder keuken

Hoe moet ik een rookmelder plaatsen?

Je kunt eenvoudig zelf een rookmelder plaatsen. Met behulp van dit handige stappenplan is het eenvoudige klus:

1. Waar rookmelders plaatsen
- Bepaal aan hand van bovenstaande alinea waar je je rookmelders wilt plaatsen. In ieder geval in de hal, de overloop en op de eventuele zolderverdieping.
- Zorg dat je er altijd bij kunt voor eventueel onderhoud en testen. 

2. Bevestigen
- Bevestig een rookmelder tegen het plafond, want rook stijgt op. Installeer het toestel volgens de bijgeleverde handleiding. Op minstens 30, het liefst 50 cm van de hoek. 
- Is bevestiging om wat voor reden dan ook niet mogelijk? Kies dan voor een rookmelder die eventueel ook aan de muur te bevestigen is. 

3. Inschakelen
Maak de onderkant van de rookmelder vast (vastplakken of schroeven). Plaats indien nodig de batterij en bevestig de rookmelder aan het onderstel. Zorg dat je de rookmelder inschakelt, nadat je deze hebt geïnstalleerd.

4. Testen
Druk na het plaatsen en installeren van de rookmelder op de testknop. Controleer of je in de ruimtes op de betreffende verdieping het alarmsignaal overal hoort, ook met de deuren dicht.

En je bent klaar!
 

En je bent klaar! Voor alles op het gebied van brandbeveiliging

Voor alles op het gebied van brandbeveiliging ben je bij Hubo aan het juiste adres. Laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers bij een Hubo bij jou in de buurt. Wij staan graag voor je klaar.