Een schilderij ophangen op 5 verschillende manieren

Een schilderij dat je met zorg en liefde hebt uitgezocht, komt het beste uit de verf als het recht en netjes wordt opgehangen. Een schilderij ophangen kan op verschillende manieren. Benieuwd welke? Lees dan snel verder!

Een schilderij ophangen op 5 verschillende manieren

Het ophangmechanisme van het schilderij

Ga je een schilderij ophangen, dan moet je allereerst weten welk ophangmechanisme het schilderij heeft. Een schilderij met een houten frame kun je rechtstreeks met het frame op een spijker of +schroef hangen. Je loopt dan wel het risico dat de spijker het canvas raakt.

Je kunt ook twee oogjes in het frame schroeven, waar je een ijzerdraad tussen spant. Bevestig je de oogjes achter op het frame, dan komt het schilderij iets van de muur af te hangen. Wil je het schilderij plat tegen de muur ophangen? Bevestig de oogjes dan aan de binnenkant van het frame, op ongeveer een derde van de bovenkant van het schilderij. Let er op dat de metalen draad niet boven het frame uitkomt.
 

schilderij ophangen

Een schilderij ophangen aan een schroef, spijker of haakje in de muur

Een schilderij met een rekoog ophangen aan een schroef, spijker of haakje is de meest gebruikelijke methode. Afhankelijk van hoe zwaar het schilderij is en wat voor muur je hebt, kies je voor één van deze methoden. Bij een bakstenen of betonnen muur bijvoorbeeld ontkomt je bijna niet aan boren. Kies bij een holle wand voor holle-wand pluggen. In een houten wand kun je spijkeren zonder te boren.

Tip: controleer altijd of het mogelijk is om op die plek te boren. Met een leidingzoeker spoor je eventuele waterleidingen en elektriciteitsleidingen zo op.

Nadeel: achteraf houd je een gaatje in de muur als je later het schilderij ergens anders wilt ophangen.
 

Een schilderij ophangen via een oogje aan het plafond

Aan een houten plafond of systeemplafond bevestig je eenvoudig een stalen oog. Haal hier een nylondraad of perlondraad doorheen waar je een haakje (met schuifveer) aan bevestigt. Aan dit haakje kun je vervolgens je schilderij ophangen.

Tip: zorg ervoor dat het schilderij zo vlak mogelijk tegen de muur hangt, anders krijg je een vertekend beeld.

Nadeel: het schilderij mag niet te zwaar zijn.
 

schilderij ophangen

Een schilderij ophangen met een rails

Wil je af en toe een ander schilderij ophangen? Met een rails als ophangsysteem blijf je flexibel. Je kunt de plek waar je het schilderij wilt ophangen altijd gemakkelijk aanpassen door de (staal)draden te verschuiven. De rails hang je via schroeven of boren op. 

Tip: er zijn ook rails waar spotjes in bevestigd zijn. Op deze manier kun je je schilderij goed in de spotlights zetten! Bij nieuwbouwhuizen kun je de rails zelfs geïntegreerd mee laten bouwen. Let er dan wel op dat er later geen verf in de rails komt.

Nadeel: je ziet altijd de draadjes waaraan de schilderijen hangen.
 

schilderij ophangen

Een schilderij op een plank aan de muur zetten

Je kunt een speciale plank voor schilderijen aan de muur bevestigen. Het fijne hieraan is dat je de combinatie van schilderijen steeds weer kunt wisselen. 

Tip: hang de plank niet te hoog. De gemiddelde zichthoogte van het midden van het schilderij is 140 tot 150 centimeter van de grond, met een maximum voor de bovenkant van het schilderij op 200 centimeter boven de grond.

Nadeel: de schilderijen mogen niet te groot en zwaar zijn, anders zouden ze kunnen vallen als je langs de muur loopt.
 

Een schilderij ophangen zonder te boren

Wil je een schilderij ophangen zonder te boren? Er zijn speciale plakstrips waarmee je een schilderij aan de muur kunt ophangen. Met behulp van een waterpas zorg je ervoor dat het schilderij recht hangt. De plakstrips kun je altijd eenvoudig weer verwijderen.

Tip: bepaal de juiste plek door eerst een stuk papier of karton met wat schilderstape op de muur te plakken. Beoordeel van een afstandje of de plek goed is en plak het schilderij dan pas echt op.

Nadeel: dit is alleen mogelijk met kleine, lichte schilderijen. 
 

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips als je een schilderij wilt ophangen.

Dit heb je nodig: