Zelf je gevel reinigen of het toch laten doen?

De gevel van je huis reinigen doe je niet alleen voor het aanzicht van je huis, maar ook voor het behoud ervan. Door vuil en aanslag van de buitenmuren te verwijderen, voorkom je schadelijke gevolgen. Hubo legt je uit wat je kunt doen.

gevel reinigen

Waarom de gevel reinigen noodzakelijk is

Eens in de zoveel tijd de gevel reinigen is noodzakelijk om je woning in goede staat te houden. Een vieze gevel houdt namelijk vocht vast. Bepaalde organismen houden hiervan, maar het zuur dat ze uitscheiden tast je gevelstenen aan. Bovendien stijgt de waarde van je woning als je gevel er weer schoon uitziet.
 

De nadelen en risico’s van zelf je gevel reinigen

De gevel reinigen kun je prima zelf, maar houd er wel rekening mee dat je voor zandstralen bijvoorbeeld in sommige gemeentes een vergunning of ontheffing nodig hebt. En ga je de gevel reinigen met chemische of agressieve middelen? Dan moet je deze zorgvuldig opvangen en afvoeren, volgens de wettelijke regels.

Tip: je kunt niet zomaar iedere gevel reinigen door te zandstralen. Stucwerk en kalkzandsteen zijn hier te zacht of poreus voor. Beton en baksteen kunnen er wel goed tegen.
 

gevel reinigen

Wat voor soort vervuiling op de gevel kun je zelf reinigen?

  • Groene waas ten gevolge van algengroei: gebruik een stoomreiniger of een mild chemisch middel en behandel de gevel daarna met een middel tegen algengroei.

  • Witte aanslag ten gevolge van kalk of zout: reinig de gevel met een speciaal chemisch middel of probeer zand- of gritstralen.

  • Zwarte aanslag ten gevolge van roetdeeltjes: gebruik een speciaal hiervoor bestemd chemisch middel.

  • Grijze aanslag ten gevolge van regen: alleen zandstralen kan de gevel reinigen. 

  • Mos: gebruik een stoomreiniger of mild chemisch middel om de gevel te reinigen en behandel de gevel daarna met een mosdodend middel.


Tip: probeer je reinigingsmethode eerst uit op een stuk muur dat niet zo opvalt. Wacht een dag en bekijk dan of je tevreden bent met het resultaat, voordat je de hele gevel gaat reinigen.
 

Ga aan de slag!

Gevel reinigen met een chemisch middel:
Vaak is een sopje van schoonmaakazijn of dikke bleek met water voldoende om vervuiling op de gevel te verwijderen. Voor mos en algen kun je groene aanslagreiniger gebruiken. Schrob het middel met een borstel over de muur. Laat het even intrekken en spoel het daarna met een hogedrukreiniger of tuinslang weg.

Gevel reinigen met een hogedrukreiniger:
Houd de hogedrukreiniger op enige afstand van de gevel en richt hem niet op kozijnen. Let op: van te dichtbij spuiten beschadigt de voegen. Met een waterafstotend middel impregneer je daarna de stenen en het metselwerk.

Gevel reinigen met een stoomreiniger:
De stoomreiniger is de vriendelijke variant van de hogedrukreiniger. Het risico op beschadigingen is namelijk klein, waardoor je met een stoomreiniger zonder problemen kalkstenen en natuurstenen gevels kunt reinigen. Bij stoomreinigen verhit je het water in een hogedrukreiniger tot 140 graden Celsius.

Gevel reinigen met zandstralen:
Dit is eigenlijk het laatste redmiddel. Deze agressieve methode gaat hardnekkige vervuiling te lijf, zoals graffiti. Bij zandstralen bijten de zandkorreltjes ook in de stenen en voegen. Niet alleen het vuil wordt dus verwijderd. Na zandstralen is het aan te bevelen de gevel opnieuw te voegen en impregneren. Vergeet je veiligheidsbril en stofmasker niet!

Tip: dek bloemen, planten en struiken af voordat je de gevel gaat reinigen.
 

gevel reinigen

Hubo helpt: we doen het samen

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer informatie en de benodigde materialen om je gevel te reinigen. Hubo is dé doe-het-zelf specialist van Nederland!