Terrasverwarmer ophangen? Kies je voor gas of elektrisch?

Zit je het liefst lekker in de buitenlucht, maar wil je er op frissere dagen - of avonden, natuurlijk – wel comfortabel bij zitten? Een terrasverwarmer biedt uitkomst. Maar ga je dan voor een terrasheater op gas of voor een elektrische terrasverwamer? En wat is de beste en veiligste plek om een terrasheater op te hangen? Hubo vertelt het je.

Terrasverwarmer

Terrasheaters op gas of elektrisch – de voordelen en nadelen

Een gasheater of (infrarood) elektrische terrasverwarmer, welke voor jou geschikt is, hangt af van meerdere factoren: bereik, licht, sfeer, uitstoot, dimbaarheid. De belangrijkste verschillen:

Terrasverwarming op gas

Groter oppervlak? Voor (horeca)terrassen, overkapping of veranda is een gasheater een goede keus. Je kunt de vaste variant aansluiten op de gasleiding, de losse patio- en flameheaters werken op een verwisselbare propaan gasfles in het toestel. Verder geldt voor terrasverwarming op gas:

  1. Gasheaters kunnen in aanschaf duurder zijn. Wel is propaan goedkoper dan elektriciteit, dus bij hetzelfde vermogen is een heater een uur op gas laten branden goedkoper dan op elektriciteit. 
  2. Gasheaters zijn krachtiger en hebben een groter bereik; je hebt dus minder toestellen nodig voor een grotere ruimte en je kunt ze ook prima hoog ophangen. 
  3. Een gasheater is nauwelijks een lichtbron. Het branderbed geeft hooguit een oranjerode gloed met de sfeer van een vuurtje. 
  4. Het aantal standen van een gasheater is meestal beperkt (hoog-laag).
  5. Terrasverwarming op gas geeft minder CO2 uitstoot dan een elektrische heater (als je de productie van elektriciteit meerekent). 
  6. De installatie kan gedoe geven als er bij de bouw geen rekening mee is gehouden.
  7. Terrasverwarmers op gas zijn niet geschikt voor compleet afgesloten ruimte, zoals een dichte partytent.

Elektrische terrasverwarming

Elektrische terrasheaters zijn geschikt voor je terras, overkapping, veranda, maar ook bijvoorbeeld je balkon. Meestal verwarmen ze met infrarood straling die doet denken aan zonwarmte. Elektrische terrasverwarming heb je vrijstaand, geschikt voor wand- en plafondmontage maar ook in bijzondere uitvoeringen voor bijvoorbeeld een partytent of parasol. Verder geldt:

  1. De toestellen zijn (vaak) compact en geven vrijwel direct warmte.
  2. Je hoeft alleen de stekker in het contact te stekken om het toestel aan te zetten.
  3. Je kunt elektrische terrasheaters uitbreiden met traploze dimmers, bewegingssensoren, een thermostaat of timer.
  4. Sommige modellen zijn geschikt om in te bouwen.
  5. De straling is vaak prominent aanwezig in de vorm van een intense oranjerode gloed.
  6. De maximale montagehoogte is ca. 2,6 - 2,7 meter.

Optimale warmte en veiligheid: zo monteer je je terrasverwarming

Infrarood terrasverwarming moet je vanwege de beperkte reikwijdte niet te hoog ophangen. Houd ongeveer deze afstanden aan:

  • 1400 tot 1500 Watt: 2,1 meter vanaf de vloer 
  • 2000 Watt: 2,5 meter vanaf de vloer
  • 3000 Watt of meer: 2,7 tot 3,0 meter vanaf de vloer

Gasheaters reiken een stuk verder. Houd hierbij wel altijd ophanghoogte van minimaal 2 meter aan. Zo blijven de keramische stenen van de heater, daar waar de verbranding daadwerkelijk plaats vindt, buiten handbereik. Plaats je de heater boven een doorloop, hang hem dan zó hoog, dat lange mensen er niet per ongeluk te dicht in de buurt kunnen komen.

Houd bij het ophangen van je gasheater ook rekening met de afstand tussen de bovenkant van de reflectorkap en het plafond. Volg altijd de handleiding voor de specifieke brandveiligheidsafstanden van jouw model. Wil je de verwarming toch iets dichter op het plafond, de zonnewering of je parasol monteren, gebruik dan een beschermplaat (ook wel: regenplaat of hitteschild). Zorg bij een plek boven een raampartij of tuindeuren dat de heater niet inbrandt op openstaande deuren of ramen.

Vanaf welke kant verwarm je?

Zoek je de warmte van de zon, dan richt je je gezicht ernaartoe. Zo werkt het ook met heaters: komt de warmte van voren, dan ervaar je de warmte beter. Ook is het raakvlak groter als de straling van voren komt. Wil je een eetgedeelte verwarmen, hang de heater dan aan het plafond op. Zo komt de straling voor alle tafelgasten van voren. Bedenk ook vooraf wat je ziet en wilt zien: voor de verwarming bij een overkapping is de open zijde misschien de beste plek, mooi vind je het waarschijnlijk niet. Kies, wanneer je dat stoort, voor de montage aan een dichte zijde.

Extra opletten bij de montage van je terrasverwarming

Monteer je terrasverwarmer niet zomaar op een willekeurige muur of plafond: kies bij voorkeur voor montage op een stenen muur, volg de handleiding en montagetips van de fabrikant en houd extra rekening met:

  • Kunststof schrootjes: deze kunnen bij hoge temperaturen vervormen. Zeker bij de warmte van gasheaters kan dit ellende opleveren. 
  • Draadglas: staal zet sneller uit dan glas. Voorkom gevaarlijke barsten en blijf erbij uit de buurt, zeker gezien de hitte die een gasheater kan uitstralen. 
  • Zonwering: zorg voor voldoende afstand in verband met brandgevaar. Een beschermplaat kan uitkomst bieden. 
  • Houten plafond of wand: gebruik je standaard beugels, dan heb je in de regel voldoende afstand en ventilatie om oververhitting te voorkomen. Je kunt als extra bescherming een hitteplaat gebruiken. Ook handig, als je verkleuring van het hout wilt voorkomen. 
  • Stroom: ook voor een gasheater met elektrische ontsteking heb je een stopcontact nodig, op genoeg afstand van de heater. De gemakkelijkste oplossing is een (spatwaterdichte) opbouwdoos. 
  • Ventilatie: gas heeft zuurstof nodig, zorg dus voor genoeg ventilatie. Minstens een kwart van ruimte moet open zijn om te voorkomen dat verbrandingsgassen zich ophopen en zuurstoftekort ontstaat. Want dat is, zul je begrijpen, slecht voor je toestel, maar nog slechter voor jou.

Advies of klushulp gewenst?

Weten wat voor jou nu de beste (plek voor je) terrasverwarming is? Onze klusdienst inschakelen om de boel op te hangen? Bezoek de Hubo in je buurt of maak een afspraak. Zit jij er straks ook warmpjes bij!