Hoe, waarmee en wanneer moet ik mijn kastanjeboom snoeien?

Een kastanjeboom doet het prima zonder snoeien. Ze groeien tot wel 48 cm per jaar. Maar het snoeien van een kastanjeboom heeft ook zijn voordelen. Je houdt de boom gezonder, creëert een aantrekkelijkere boom en verhoogt de notenproductie. In dit artikel vertellen we je hoe en wanneer je een kastanjeboom moet snoeien.

kastanjeboom snoeien

Redenen voor het snoeien van een kastanjeboom

Er zijn verschillende redenen waarom je een kastanjeboom wel zou moeten snoeien:
 

  • De belangrijkste reden is het verbeteren van de gezondheid. 

  • Om de groei van de boom te verbeteren. 

  • Overweeg om je kastanjeboom te snoeien om de boom in evenwicht te houden. Worden de takken aan de ene kant aanzienlijk groter dan aan de andere kant? Snoei de grote en zwaardere takken dan weg.

  • Gebroken takken, zieke takken en takken met een te nauwe kruishoek verwijder je het beste van de boom om in de toekomst problemen te voorkomen. 

  • Een kastanjeboom kan ook om esthetische redenen gesnoeid worden: een mooiere vorm of het snoeien van laaghangende takken. 

Wat jouw reden voor het snoeien van de kastanjeboom ook is: wanneer en hoe je moet snoeien is altijd hetzelfde. 
 

kastanjeboom snoeien

Wanneer snoeien?

Wanneer je de kastanjeboom het beste kunt snoeien, is afhankelijk van het soort kastanjeboom dat je in je tuin hebt. We maken onderscheid tussen tamme kastanjebomen en wilde kastanjebomen.

De tamme kastanjeboom kun je het beste in de zomermaanden, op het laatste in september, snoeien. De tamme kastanje behoort namelijk tot het soort boom waarvan de sapstroom al vroeg in het jaar op gang komt. Bij snoeien in het voorjaar, gaat de boom bloeden. 

Wilde kastanjebomen snoei je het beste in de winter, wanneer de bomen slapende zijn. Wil je snoeien om de boom te vormen of de hoogte te beperken? Zorg er dan voor dat je dit altijd op een droge dag in de winter doet. Is er sprake van een gebroken of zieke tak? Wacht dan niet met terugsnoeien tot de winter, maar handel meteen, zolang het maar droog is.
 

Hoe moet ik mijn kastanjeboom snoeien?

Het juiste gereedschap is bij het snoeien van een kastanjeboom cruciaal. Zo heb je onder andere nodig:
 

  • Een snoeischaar voor takken met een diameter van minder dan een centimeter.
  • Een takkenschaar voor takken van 2,5 tot 5 cm.
  • Een takkenzaag voor de grotere takken.

Het centrale leidingsysteem is het meest populair voor het snoeien van een kastanjeboom. In dit systeem worden alle leiders, behalve de sterksten, verwijderd om de boomhoogte aan te moedigen. 

Verwijder in ieder geval nooit meer dan een derde van de kastanjeboom in één jaar. 

Ook belangrijk om te onthouden is dat aan de takken die in de schaduw hangen, sowieso geen kastanjes groeien. 
 

Haal je gereedschap bij Hubo

Het juiste gereedschap voor het snoeien van een kastanjeboom vind je bij Hubo. Plaats je bestelling direct online of laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers en kom naar een Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: