Alles over coniferen: snoeien, planten, toppen en verplaatsen

Coniferen zijn een populaire vorm van tuinbeplanting. Enerzijds wordt de conifeer vaak als haag geplant, maar anderzijds ook als alleenstaande solitaire plant. In dit artikel vertellen we je alles over coniferen: van het snoeien van coniferen en het toppen tot het planten en het verplaatsen.

Alles over coniferen: snoeien, planten, toppen en verplaatsen

Coniferen snoeien: hoe en wanneer?

Coniferen zijn onder te verdelen in twee soorten: schubconiferen (Thuja, Cupressocyparis Leylandii of Chamaecyparis Lawsoniana) en naaldconiferen (Picea, Pinus of Taxus). Hoe en wanneer je coniferen het beste kunt snoeien, is afhankelijk van het soort coniferen. Wij lichten de diverse snoeiregels hieronder even toe.
 
Schubconiferen
Schubconiferen zijn coniferen die vaak gebruikt worden als haag. Dit soort coniferen mag je twee keer per jaar snoeien. Wanneer je de coniferen het beste kunt snoeien? De eerste keer in mei/juni, in ieder geval voor de langste dag van het jaar (21 juni) en de tweede keer in september. 

Naaldconiferen
Naaldconiferen zijn vaak op zichzelf staande, solitaire coniferen. Behalve de Taxus, want die komt ook regelmatig als haag voor. Het is bijna niet nodig om naaldconiferen te snoeien. Je kunt ervoor kiezen om uitstekende of beschadigde taken weg te knippen. De Taxus dien je wel twee keer per jaar te snoeien, omdat deze wel uitloopt vanaf het kale hout. De rest van de coniferen lopen niet meer uit vanaf het kale hout.
Wanneer je de naaldconiferen het beste kunt snoeien? Dat is afhankelijk van welke soort. De Pinus in september. De Picea in april/mei en de Taxus in juni en in september. 
Of je nou een haag schubconiferen of een solitaire naaldconifeer in een bepaalde vorm wilt snoeien: de manier van snoeien is nagenoeg hetzelfde. 

Hoe coniferen snoeien?
Voordat je begint met het snoeien van de coniferen, is het belangrijk om te controleren of er geen vogelnestjes in de haag verstopt zitten.

Stap 1: om een coniferenhaag mooi strak te houden, is het van belang om de coniferen te ‘scheren’. 
Stap 2: knip met een heggenschaar of takkenschaar de lange uitlopers van de haag terug, zodat er weer een mooie strakke haag ontstaat. 
Stap 3: zorg er altijd voor dat de haag aan de onderkant wat breder is, zodat alle takjes voldoende licht en lucht krijgen. 
Stap 4: snoei nooit te diep tot op het oude hout, want anders lopen je coniferen niet meer uit. Uitzondering hierbij is de taxushaag, die mag je wel sterk terug knippen als deze te hoog geworden is. 

Zijn de coniferen in de tuin te hoog? Dan kun je de coniferen ook toppen. Dit is een vorm van snoeien, waarbij je de toppen van de conifeer eraf snoeit. Zaag de toppen van de conifeer altijd met een scherpe zaag. Dit kan een handzaag of een elektrische zaag zijn. Met een scherpe zaag maak je mooie, gladde snoeiwonden. Op deze manier is de conifeer in staat om snel te herstellen. Het dichten van de snoeiwonden moet eigenlijk gebeurd zijn.
 

coniferen snoeien

Coniferen planten

Coniferen planten: hoe en wanneer? Coniferen kun je het beste in de herfst planten. Op warme herfstdagen gaat de wortel namelijk meteen groeien, waardoor ze al vroeg vast staan en de winter beter doorkomen. Wij vertellen je hoe je stap voor stap je coniferen in een haag kunt planten. Gaat het om een enkele conifeer? Ook dan kun je onderstaande stappen volgen.

Stap 1: om ervoor te zorgen dat de coniferenhaag recht komt te staan, is het slim om of een lijn in de grond te trekken of te werken met een touwtje.
Stap 2: nu kun je de coniferen langs de lijn planten. Houd de voorgeschreven afstand aan tussen twee coniferen. Deze afstand is per coniferensoort anders. 
Stap 3: graaf het eerste gat en schep de grond in een kruiwagen
Stap 4: plant de eerste conifeer in het gat. Een tip: vul het gat met de grond van het volgende gat dat je graaft. Herhaal dit voor alle andere te planten coniferen.
Stap 5: vul tenslotte het laatste gat met de grond uit de kruiwagen.
 

heg snoeien

Coniferen verplaatsen

Wil je de tuin anders inrichten, maar wil je wel graag je coniferen behouden? Dan is het mogelijk om je coniferen te verplaatsen. Het is wel belangrijk om op de juiste manier te werk te gaan, om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen of beschadigd raken. Verplaats de coniferen altijd in de periode dat de bomen bijna in rust zijn, de maanden augustus en september zijn geschikt om te verplaatsen. 

Zo ga je te werk
Wij vertellen je stap voor stap hoe je het beste je coniferen kunt verplaatsen. Hoe korter de coniferen uit de grond zijn, hoe beter het is voor de conditie van de plant. 

Stap 1: kies de plek uit waar de coniferen komen te staan en graaf alvast wat plantgaten op deze nieuwe plek. Graaf de plantgaten minimaal twee keer zo groot en een halve keer zo diep als de kluit van de conifeer zelf. 
Stap 2: voorzie de plantgaten van een flinke laag aanplantgrond.
Stap 3: begin met het uitsteken van de coniferen. Graaf de bomen voorzichtig uit rondom de stam. Zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigt. Gebruik altijd een scherpe tuinschep. 
Stap 4: plaats de conifeer zo snel mogelijk op de nieuwe plek en gooi het plantgat weer dicht. 

Ga je een haag coniferen verplaatsen? Plant de coniferen dan niet te dicht op elkaar. Op deze manier hebben ze de tijd en de ruimte die ze nodig hebben om bij te komen van de verplaatsing én kunnen de wortels zich verder ontwikkelen. 
 

Hubo helpt

Voor de benodigde materialen voor het snoeien en planten van coniferen ben je bij Hubo aan het juiste adres. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en ga samen met één van onze medewerkers op zoek naar het juiste hand en elektrisch tuingereedschap.