Meubels stofferen? Je stoel of bank opnieuw bekleden

Heb je een mooie stoel geërfd van je oma maar past de bekleding eigenlijk niet zo goed bij de rest van je interieur? Of ben je na jaren helemaal uitgekeken op de kleur van je bank? Het is gelukkig heel goed mogelijk om zelf je meubels te stofferen. Als het binnenwerk nog goed is, kun je heel wat geld besparen door zelf je bank te stofferen. Maar hoe pak je dat aan? Lees snel verder, want zo geef je je stoel of bank een nieuw leven met een persoonlijk tintje.

Met welke stof kun je een meubel stofferen?

Wanneer je je bank opnieuw wilt bekleden of een ander meubel gaat stofferen, is de moeilijkste vraag waarschijnlijk welke stof je daarvoor kiest. Ieder stofje heeft zo weer zijn eigen voor- en nadelen. Welke stof het beste bij jouw project past, is voornamelijk afhankelijk van hoe intensief en waarvoor het meubel dat je gaat stofferen gebruikt gaat worden. Knoeien er wel eens kinderen op? Dan wil je waarschijnlijk een stof die gemakkelijk schoon te maken is. En wanneer je meubel op een zonnige plek staat, kun je beter kiezen voor een stof die niet snel verkleurt. Een aantal stoffen waar je uit kunt kiezen:

1. Natuurlijk materiaal: 
- Wol: een zachte, lichte maar ook sterke en duurzame stof. Bovendien 100% recyclebaar, brandvertragend, zelfreinigend, bacteriewerend en vuilafstotend.
- Mohair: nog sterker en slijtvaster dan wol. Daarnaast vuilafstotend, eenvoudig te reinigen en met een minimaal risico op verkleuring.
- Natuurzijde: met een opvallende glans voor een luxe uitstraling. Eén van de zachtste stoffen maar lastig te reinigen en verdraagt zonlicht slecht.
- Linnen: een sterke stof die goed bestand is tegen zonlicht, maar wel snel kreukt.
- Katoen: zacht, luchtdoorlatend en met een warmte regulerende werking. Deze populaire stof verkleurt wel snel.

2. Half synthetisch materiaal:
- Viscose: zacht en glanzend, maar niet zo sterk, gevoelig voor vocht en aanraking en brandbaar.

3. Synthetisch materiaal:
- Polyester: sterk, slijtvast, elastisch, kreukvrij, goed bestand tegen zonlicht maar wel snel statisch.
- Polyacryl: sterk, slijtvast, gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
 

Vergeet de voorbereiding niet

Nadat je een keuze voor de stof gemaakt hebt, kan het bekleden van de stoel of bank bijna beginnen. Bijna, want eerst doe je er verstandig aan om van alle kanten foto’s en aantekeningen te maken. Op deze manier voorkom je dat je straks niet meer weet hoe de details er ook alweer uitzagen en hoe de lastige plekken in elkaar zitten. Meubels stofferen is één ding, maar ze weer in elkaar zetten is ook een kunst. Maak daarom ook foto’s en aantekeningen van elke stap die je neemt tijdens het demonteren.
 

Je bank stofferen? Zo begin je

Benodigdheden: stof, nietpistool, nietjes, schroevendraaier, spelden, schaar en eventueel schuimrubber voor de vulling.

Stap 1. Haal je meubel uit elkaar. Voor het stofferen moet je overal goed bij kunnen. Wees voorzichtig met het schuimrubber omdat je dat straks weer nodig hebt.

Stap 2. Ga je je bank opnieuw bekleden? Haal dan eerst het onderdoek aan de onderkant van de bank weg.

Stap 3. Probeer de oude stof in één geheel van je meubel te halen. Een bank opnieuw bekleden gaat een stuk sneller als je de oude stof als mal kunt gebruiken.

Stap 4. Nu is het moment om gebreken te herstellen. Want als je toch je bank gaat stofferen, kun je net zo goed meteen ook de verf op de poot even bijwerken en zorgen dat hij niet meer wiebelt. Is de vulling nog goed of vervang je deze ook meteen?

Stap 5. Leg de nieuwe stof op de grond of op een grote tafel en speld de oude stof op de nieuwe stof. Knip de stof rondom de mal uit. Bij gezoomde randen in de oude stof knip je op zo’n 1,5 centimeter afstand van de zoom in de nieuwe stof. Bij geniete randen moet je 5 tot 7,5 centimeter extra rekenen tijdens het knippen.

Stap 6. Leg het te bekleden onderdeel op zijn kop op het nieuwe stuk stof.

Stap 7. Vouw één zijde van de stof om het te bekleden onderdeel en klap het randje netjes naar binnen.

Stap 8. Zet de stof in het midden vast met het nietpistool.

Stap 9. Trek de stof strak en zet de andere kant in het midden vast. 

Stap 10. Vervolgens vouw je de stof - alsof je een kadootje inpakt – om het onderdeel heen en niet je ook de kanten vast die je nog niet gedaan hebt.

Stap 11. Eventueel kun je overtollig stof netjes wegknippen.

Stap 12. En als laatste zet je alle onderdelen weer netjes in elkaar. Daar staat je nieuwe bank!

Tips:

1. Kies voor schuimrubber van hoge kwaliteit. Dit gaat niet alleen jaren mee maar zorgt er ook voor dat je comfortabel zit en niet doorzakt.

2. Begin aan de binnenkant met het opnieuw bekleden. Bekleed vervolgens de kussens en daarna de buitenkant van de bank.

3. Zijn de kussens van de bank iets groter of kleiner geworden? Trek de stof aan de onderkant van de leuningen dan iets losser of strakker.
 

Wij zijn er voor al je gereedschap

Heb je gereedschap nodig om je meubels te stofferen? Onze specialisten geven je graag advies. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.