Een insectenhotel maken: zo doe je dat

Een dikke bij, vrolijke vlinder of zoet lieveheersbeestje: je ziet ze regelmatig vliegen, zoemen en zweven, zeker in de zomer. Helaas is het door verstedelijking of het verwijderen van groen steeds moeilijker om een schuil- of nestplaats te vinden. Met een insectenhotel help je de ze een handje. Wij leggen je uit hoe je met simpele materialen zelf een hotel maakt.

insectenhotel

Stap 1: verzamel gebruikt materiaal
Nieuw hout? Nergens voor nodig. De basis van een insectenhotel kan makkelijk bestaan uit restjes afvalhout en wat plankjes, bijvoorbeeld een houten kistje of kratje. Let wel op het dak, insecten houden niet van natte voeten.

Stap 2: maak ingangen
De insecten kruipen graag weg in een smal en donker gat. Vul daarom de binnenkant met bamboe, riet of holle takken in verschillende diktes. Maak ook boorgaten in hout, van verschillende diktes. Bijen zijn er dol op. Dichte materialen als houtwol, houtsnippers en schors zijn voor de lieveheersbeestjes, vliegen en torretjes. Oorwormen zijn weer dol op dennenappels.
 

insectenhotel

Stap 3: maak de achterkant dicht
Maak alle gangetjes en gaatjes aan de achterkant dicht. Gebruik klei of ander glad materiaal, om beschadigingen bij insecten te voorkomen.

Stap 4: geef het hotel een plek!
Hang het kastje of huisje op een beschutte, droge plek en zorg dat het stevig hangt of staat. Direct kans op succes? Zorg dat je tuin vol staat met bloemen die het hele jaar door bloeien, zodat alle insecten zich het hele jaar door kunnen nestelen.

insectenhotel

Dit heb je nodig: