Zelf een betonvloer verven: hier moet je op letten

Betonverf heeft veel voordelen: het is antislip, slijtvast en gemakkelijk te reinigen. Vind je je betonvloer zoals hij er nu uitziet minder mooi? Door je betonvloer te verven, met behulp van onderstaand stappenplan van Hubo, ziet hij er direct heel anders uit!

Zelf een betonvloer verven: hier moet je op letten

Je betonnen vloer verven met de juiste verf

Je betonnen vloer verven is niet moeilijk en ook nog eens veel goedkoper dan een nieuwe vloer plaatsen. Als je vloer in de garage, schuur of in huis wel een opfrisbeurt kan gebruiken, is je betonvloer verven een goede keuze. Je profiteert dan meteen van bovengenoemde voordelen!

Betonverf is er in allerlei kleuren en varianten. Je kunt hem zelfs in een kleur naar keuze laten mengen. Zoek je een verf die bestand is tegen zeer intensief gebruik en tegen bijvoorbeeld olie en benzine? Ga dan voor twee-componenten betonverf. Deze is extra sterk.
 

betonvloer verven

Bereid je betonnen vloer voor

Dit heb je nodig: plamuurmes, staalborstel, bezem, stoffer en blik, stofzuiger, ontvetter, emmer, dweil, vloervuller, schuurpapier, spons, betonkit en afplaktape.

Stap 1: verwijder allereerst oude en loszittende stukken beton met een staalborstel en een plamuurmes. Eventuele scheuren in de vloer krab je uit.

Stap 2: met een bezem, stoffer en blik veeg je de vloer schoon. Stofzuig de betonvloer daarna nog een keer grondig zodat hij helemaal schoon en stofvrij is.

Stap 3: ontvet de vloer met een sopje van lauw water en wat ontvetter erin. Schrob de vloer daarna met een niet-pluizende dweil en spoel na met schoon water.

Stap 4: als de vloer droog is, repareer je de gaten en scheuren in je betonvloer. Gebruik hiervoor een vloervuller. Maak daarvoor de vloervuller aan zoals in de gebruiksaanwijzing staat. Maak het gat of de scheur nat en vul hem met een plamuurmes met muurvuller op. Strijk het met een nat plamuurmes glad. Werk snel, want de vloervuller droogt snel. Is de vloervuller opgedroogd, dan kun je deze lichtjes glad schuren en met een vochtige spons stofvrij maken.

Stap 5: kieren vul je op met betonkit. De kieren moeten hiervoor minstens zes millimeter breed zijn. Zijn ze smaller? Krab ze dan eerst uit. Snijd het topje van de spuitmond van de betonkit vervolgens schuin af. Spuit de betonkit gelijkmatig in de kier, druk hem aan en strijk glad met een nat plamuurmes. Doe dit binnen tien minuten! Vlekken van de betonkit verwijder je met terpentine.

Stap 6: na een paar uur kun je de voegen licht opschuren en weer stofvrij maken.

Stap 7: plak de muren en eventuele plinten met tape af. Omdat je de afplaktape straks niet direct kunt verwijderen na het verven van de betonvloer, kun je het beste een iets duurdere, kwalitatievere afplaktape kopen die je langer kunt laten zitten.
 

betonvloer verven

Ga van start

Dit heb je nodig om je betonnen vloer te verven: voorstrijk, kleine blokkwast, vachtroller op telescoopsteel, verfmixer, verf en een verfemmer met verfrooster.

Stap 1: met een blokkwast en een roller op een telescoopsteel ga je nu de betonvloer verven met voorstrijk. De kwast gebruik je voor de randen.

Stap 2: als de voorstrijk goed droog is, roer je de verf door met een verfmixer. Giet de verf in de verfemmer en begin je betonvloer te verven. Start met de randen, wederom met een blokkwast, en daarna de grote delen, wederom met de vachtroller op de telescoopsteel. Wees niet zuinig met de verf en rol hem niet te veel uit. Je zult dan later een verschil in dekking zien. Maak de vloer het liefst in één keer af, zonder pauze te houden.

Stap 3: na het verven van je betonnen vloer moet deze een week uitharden. Na 24 uur kun je hem wel al voorzichtig belopen en er lichte spullen op plaatsen.

Tips: 

  • Je betonnen vloer verven kun je beter niet doen als het minder dan vijf graden Celsius in de ruimte is.

  • Heb je twee-componenten betonverf? Deze wordt sneller hard. Meng daarom niet meteen alle verf maar begin met de helft, want zodra de twee componenten samengevoegd zijn, begint de verf al uit te harden.

  • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. Ook het verfbakje kun je in een plastic zak bewaren. Voeg wat water toe zodat de verf niet uitdroogt.

  • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. Kasten en rollers met verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen.
     

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen om je betonnen vloer te verven.