Bouw je eigen vogelhuisje

De lente is het toneel van bloei en groei. Ook voor de vogels. Met een eigen vogelhuisje geef je ze een beschutte plek voor een nest. Hoe leuk is een nest vol kleine vogeltjes in je eigen tuin?

vogelhuisje

Kies het juiste materiaal
Voor het vogelhuisje gebruik je weerbestendig hout: eiken, beuken of watervast multiplex. Omdat het in het voorjaar net iets sneller opwarmt is houtbeton ook een goede keuze. Vogels komen dan eerder hun nestje bouwen waardoor je kans hebt dat ze nog voor een tweede of derde broed terugkomen.

Hieronder het stappenplan en alle benodigde producten. Deze staan ook in de Bouwplaat vogelhuisje.
 

In 10 stappen naar een vogelhuisje
 

1. Download de bouwtekening. Deze is op ware grootte. Je kunt de verschillende onderdelen dus eenvoudig uitknippen en aftekenen op de multiplex plaat.

2. De voor- en achterzijde (A+B) staan 1x afgebeeld en deze moet dus twee keer worden afgetekend en uitgezaagd. Dat geldt ook voor de beide zijkanten (C+D).

3. Zorg dat je de rechte zijdes goed haaks en strak zaagt. Lukt dat niet met de decoupeerzaag, gebruik dan een goede handzaag of vraag je Hubo vakman deze delen voor je uit te zagen. Schuur de randen van de onderdelen licht en verwijder zo eventuele splinters.

4. De onderlinge delen worden door middel van RVS schroeven aan elkaar gezet.

5. Je kunt tevens houtlijm (geschikt voor buiten) gebruiken om de delen extra stevig aan elkaar te bevestigen.

6. Boor de schroefgaten zorgvuldig voor. Gebruik de maatvoering op de bouwtekening.

7. Boor je de gaten in deel A voor de opening en het zitstokje, leg dan een reststuk van de multiplex plaat onderop en klem je werkstuk goed vast met twee houtklemmen. Boor tot in de onderste plaat, dan krijg je een mooie scherpe rand.

8. Zet nu het vogelhuisje in elkaar. Begin met de zijkanten aan de bodemplaat te bevestigen met de schroeven en eventueel houtlijm. Vervolgens bevestig je de voor- en achterzijde aan de zijkanten. De voor- en achterzijde worden ook aan de onderzijde aan de bodemplaat vastgezet.

9. Je kunt nu het dak in elkaar gaan zetten. Let op dat je het lange deel op de kopse kant van het korte deel bevestigd. De schroefgaten hiervoor zijn aangegeven op de tekening, maar je zult de gaten ook nog voor moeten boren in het korte deel zodat het hout niet gaat splijten. Probeer je vogelhuisje zo te klemmen (of vraag hulp), dat je makkelijk de twee gaten kunt boren. Hierna kun je de twee dakdelen aan elkaar bevestigen. Mocht je het dak een andere kleur willen geven dan het huisje, dan kun je het schilderen voordat je het vastzet.

10. Zet het dak vast met vier schroeven. Gebruik géén houtlijm, zodat je het altijd kunt loshalen en schoonmaken. Als laatste bevestig je een ophangoog aan het dak of ophanghaken aan de achterzijde, zodat je het huisje eenvoudig kunt ophangen en bevestigen.

Succes, op een mooie lente!

Dit heb je nodig: