Zelf druiven snoeien: hoe, waarom en wanneer?

De druif staat bekend als een onstuimige groeier. Daarom is het belangrijk om druiven én in de winter én in de zomer te snoeien. Wij vertellen je waarom, wanneer en hoe je de druiven het beste kunt snoeien.

Zelf druiven snoeien: hoe, waarom en wanneer?

Druiven snoeien: het waarom

Een goede snoeibeurt is bij een druivenplant een absolute must. Maar waarom is dat nou eigenlijk nodig?

Groei stimuleren
Door druiven ieder jaar te snoeien, zorg je ervoor dat deze zo mooi mogelijk blijft. Het grote nadeel van de druif is namelijk dat deze ontzettend snel groeit. Maar door de snelle groei kan het gebeuren dat de twijgen verzwakken, omdat de voedingsstoffen uit de grond over de hele plant verdeeld moeten worden. Door druiven elk jaar terug te snoeien, zorg je ervoor dat de overblijvende delen meer voedingsstoffen krijgen én dus beter groeien. 

Druiven eten
Wil je de druiven van de plant eten? Ook dan is snoeien noodzakelijk. Druiven groeien namelijk alleen aan éénjarige scheuten. Aan de oudere twijgen heb je dus eigenlijk niets. 

Licht en lucht geven
Om goed te kunnen groeien hebben druiven licht en ruimte nodig. Door bepaalde bladeren en twijgen te snoeien, geef je de druiven dat licht. Daarnaast geef je de plant zo ook wat meer lucht, omdat de wind beter de kans krijgt om door de twijgen heen te waaien. Dat is goed voor de druivenplant, omdat schimmels zo niet de kans krijgen om zich te hechten. De druif is zo dus minder vatbaar voor plantenziektes. 
 

Druiven snoeien

Druiven snoeien: het wanneer

Voor een goede groei en sappige, smaakvolle druiven is het belangrijk dat de druivenplant regelmatig gesnoeid wordt. Maar wanneer moet je druiven dan snoeien? Er zijn twee momenten waarop je druiven het beste kunt snoeien: in de winter en in de zomer. 

In de winter
In de winter mag je de druiven goed terug snoeien. Dit doe je het beste voor de Kerst. Later in de winter is de sapstroom namelijk al op gang gekomen en kunnen de snoeiwonden te erg gaan bloeden. Daarnaast is de kans op vorst na de Kerst nog groot, waardoor de druivenplant bij de snoeiwonden ook vorstschade kan oplopen. 

In de zomer
In de zomer snoei je de twijgen af en houd je steeds de groei van de jonge ranken bij. Druiven snoeien in de zomer kun je doen vanaf het moment dat de kleine, jonge trossen aan de twijgen komen. 

Daarnaast moet je de druiven in de bloeiperiode regelmatig controleren en indien nodig wat licht onderhoud uitvoeren. 
 

Druiven snoeien

Druiven snoeien: het hoe

Zoals hierboven aangegeven, moet je de druiven twee keer per jaar snoeien. Hoe je de druiven moet snoeien, is afhankelijk van om welke snoeibeurt het gaat. Hieronder vertellen we je zowel hoe de druiven te snoeien in de winter als in de zomer. 

Snoeien in de winter
Het snoeien van druiven in de winter heeft vooral betrekking op de takken die vruchten hebben gedragen in het bloeiseizoen. Snoei deze takken in de winter helemaal terug met een scherpe snoeischaar. Snoei ze af op vijf à zeven centimeter van de stam. Op deze manier blijft er minstens één, maar meestal zelfs twee of drie knoppen aan de twijg zitten. Deze knoppen lopen in het voorjaar weer uit. Na het snoeien van de druiven in de winter, ziet je plant er kaal uit. Maar hierover hoef je jezelf geen zorgen te maken. De druivenplant groeit ontzettend snel. 

Wanneer je druiven in de winter goed terugsnoeit, voorkom je wildgroei en stimuleer je dus de groei van de druivenplant. 

Snoeien in de zomer
Druiven snoeien in de zomer is nodig om ervoor te zorgen dat je de lekkerste en grootst mogelijke druiven aan de plant krijgt. Vanaf juni kun je aan de zomersnoei beginnen. 

Loop de nieuwe twijgen van de druivenplant allemaal na. Zie je de kleine trosjes al zitten? Soms zit er maar één tros druiven aan een twijg, maar vaak zijn het er meer. Beginnen er meerdere trossen aan één twijg te groeien? Dan moet je deze twijgen terug snoeien. Het is dus belangrijk om een gedeelte van de jonge trossen weg te halen. Hoe gek dit misschien ook klinkt. 

Loop de twijg vanaf de stam na, totdat je het eerste bosje jonge druiven tegenkomt. Vervolgens zoek je het eerste blad dat na de trosjes aan de twijg zit. Daar boven knip je de twijg af. Als je de scheuten niet snoeit en ze lang laat, worden de druiven niet rijp. 
 

Druiven snoeien

Hubo voor advies

De medewerkers van Hubo staan voor je klaar met een goed advies over het snoeien van druiven in de winter of de zomer. Wij hebben alles in ons assortiment voor een goede snoeibeurt. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt