Verlichting te fel? Zo sluit je een dimmer aan

Een dimmer brengt niet alleen sfeer in huis, het bespaart je ook energie. Een dimmer aansluiten kun je prima zelf. In onderstaand stappenplan lees je hoe.

Verlichting te fel? Zo sluit je een dimmer aan

Welk type dimmer?

Een standaard dimmer is geschikt voor gloei- en halogeenlampen. Een LED-dimmer is, zoals de naam al zegt, geschikt voor LED-lichtbronnen. Bij een LED-dimmer wordt er onderscheid gemaakt tussen een dimmer met fase aansnijding en fase afsnijding. Een technisch verhaal, maar op de verpakking van je LED-lichtbron zie je welk type dimmer je nodig hebt. Gebruik voor een LED-lichtbron in ieder geval geen conventionele dimmer, omdat deze twee niet goed samengaan. 

Controleer op de verpakking ook meteen welk wattage je nodig hebt en of de lichtbron dimbaar is, want er zijn lichtbronnen die niet dimbaar zijn. Daarnaast moet de lamp zelf dimbaar zijn, maar niet al over een interne dimmer beschikken. Staat er op de verpakking dat de lamp dimbaar is maar geen dimmer heeft, dan zit je goed! Daarnaast bepaalt het type lamp ook de keuze voor het type dimmer. Gebruik voor een vloerlamp een vloerdimmer, voor een tafellamp of wandlamp een snoerdimmer en voor een hanglamp een muurdimmer.

Tip: bij een dimmer met een zekering kan de zekering kapotgaan. Doet je dimmer het niet meer? Test dan eerst of het aan de zekering ligt. Op het metalen uiteinde van de zekering zie je door welk type zekering je hem moet vervangen. 
 

lamp dimmen

Je dimmer aansluiten: zo doe je dat

Dit heb je nodig: dimmer, schroevendraaier en spanningzoeker.

Stap 1: zet de stroom uit in de meterkast.

Stap 2: wrik de schakelknop los. Gebruik eventueel een schroevendraaier om je hierbij te helpen. Nu kun je het afdekraam / raamwerk ook verwijderen.

Stap 3: draai de schroefjes los waarmee de schakelaar vastzit. Trek de schakelaar iets naar je toe zodat je goed bij de draden kunt.

Stap 4: controleer met een spanningzoeker of de stroom er echt af is. 

Stap 5: maak de zwarte en bruine draad los en trek ze een stukje naar je toe.

Stap 6: plaats de fasedraad (bruin) bij het L-teken in de dimmer en de schakeldraad (zwart) bij het sinus-teken met pijltje in de dimmer en schroef of klem ze vast. Hoe je de draden van de dimmer moet aansluiten, kan per merk verschillen en staat op de gebruiksaanwijzing. Hier zie je ook hoe lang de draden moeten zijn. Is er een draad te lang? Kort deze dan iets in. 

Stap 7: de dimmer met de draden schuif je voorzichtig terug in de inbouwdoos in de muur en schroef je vast.

Stap 8: plaats het afdekraam en verwijder het ringetje. Nu plaats je het afdekplaatje, die zet je met het ringetje vast. Als laatste mag de dimmerknop op de inbouwdoos.

Stap 9: zet de stroom weer aan en test of je dimmer het doet. Het aansluiten is gelukt!

Tips: 

  • De bruine draad was vroeger groen. Haal ze dus niet door elkaar.

  • Je kunt ook een stekkerdimmer kopen als de dimmer aansluiten je zelf niet lukt. Daarnaast is er tegenwoordig ook ‘smart’ verlichting: dimmen op afstand.

  • Bij een dimmer met een zwarte afstelknop kun je de minimale lichtsterkte instellen voordat je het afdekraam terugplaatst. Draai hiervoor het zwarte knopje met een schroevendraaier helemaal naar links en vervolgens zover naar rechts dat het licht net niet meer knippert.
     

dimmer lamp

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt. Hubo helpt je met tips en adviezen waardoor jij zelf je dimmer kunt aansluiten. We doen het samen.

Dit heb je nodig: