Betere lucht door het schoonmaken van de mechanische ventilatie

Je mechanische ventilatie schoonmaken is waarschijnlijk niet iets wat snel in je opkomt, maar wel broodnodig. Mechanische ventilatie gaat langer mee als jaarlijks schoonmaken een vast onderdeel van je routine wordt. Bepaalde delen van je mechanische ventilatie kun je prima zelf schoonmaken.

Daarom is je mechanische ventilatie schoonmaken belangrijk

Je mechanische ventilatie zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en de toevoer van frisse lucht van buiten. Dat gebeurt via de ventilatieroosters en de afzuigers in je keuken en badkamer. Wanneer je de filters en ventielen regelmatig reinigt, verminder je de hoeveelheid geluid die je systeem maakt en voorkom je dat het vermogen afneemt. Is de luchtvochtigheid in huis hoog? Heb je last van schimmel in de badkamer of branderige ogen en een droge keel? Stel het schoonmaken van je mechanische ventilatie dan niet langer uit.

Mechanische ventilatie zorgt voor minder kans op schimmels en vocht, een vermindering van luchtwegklachten, een afname van energieverbruik en lawaai én schone, gezonde lucht in huis. Je mechanische ventilatie niet schoonmaken betekent een grotere kans dat de ventilatiekanalen een verzamelplek worden van stof, vocht, bacteriën en ongedierte. Dat zorgt er niet alleen voor dat je mechanische ventilatie minder goed ventileert, maar ook dat de luchtkwaliteit in huis verslechtert.

Met goed werkende mechanische ventilatie krijg je betere lucht binnen en een gezonde luchtvochtigheid in huis. En daarmee verklein je de kans op slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen, hoofdpijn en allergieën én slijtage aan je ventilatiesysteem. Je systeem gaat langer mee, je energierekening daalt en het binnenklimaat verbetert.
 

Het stappenplan: zo pak je het aan

Dit heb je nodig om je mechanische ventilatie te reinigen:stofzuiger, platte schroevendraaier, borstel, watervaste stift en een vochtige doek.

Stap 1: de ventilatiebox

1. Haal de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact.

2. Wacht een tiental seconden voordat je de ventilatiebox opent, omdat de ventilator nog nadraait.

3. Open de kap van de ventilatiebox als de ventilator niet meer draait.

4. Verwijder eerst het loszittende vuil met een stofzuiger. 

5. Gebruik een kleine, platte schroevendraaier om hardnekkig vuil te verwijderen.

6. Poets nog even na met een vochtig doekje.

7. Met een borstel veeg je de ventilator schoon.

8. Sluit de ventilatiebox weer.

9. Stop de stekker terug in het stopcontact.

10. Hoor je nog losgekomen vuil? Zet de mechanische ventilatie uit en verwijder het vuil, anders kan dat lawaai en slijtage veroorzaken.


Stap 2: de ventielen

1. Markeer de stand van de ventielen op dit moment. Deze moeten namelijk op dezelfde stand blijven staan. Doe dit met een watervaste stift aan de binnenzijde van het ventiel.

2. Haal de ventielen uit het ventilatiekanaal en maak ze schoon met een sopje of spoel ze af onder de kraan.

3. Gebruik een stofzuiger om de uitmonding van de kanalen van je mechanische ventilatie te kunnen schoonmaken.

4. Zet de ventielen op de juiste plek terug.


Stap  3: de ventilatieroosters

1. Haal de kap van het ventilatierooster.

2. Reinig de binnenkant met een stofzuiger.

3. Met een vochtige doek poets je het rooster.

4. Maak de kap schoon en plaats hem weer terug.


Stap 4: de filters

Een schoon filter ziet er grijs uit. Verkleurt het filter richting zwart? Dan is het tijd om dit deel van de mechanische ventilatie schoon te maken. Je kunt de filters van je mechanische ventilatie eenmalig schoonmaken met een stofzuiger. De volgende keer moet je ze vervangen. Dat is maximaal een half jaar later, omdat het schoonmaken van filters bij balansventilatiesystemen met een WTW-unit (warmteterugwinning) ieder half jaar moet gebeuren.
 

Tips:

1. Maak de ventilatiebox voorzichtig schoon. Deze is nauwkeurig afgesteld (gebalanceerd). Beschadigt hij, dan gaat hij meer lawaai maken.

2. Zelf kun je alleen het beginstuk van de kanalen van je mechanische ventilatie schoonmaken. Laat het middenstuk van de kanalen eens per vier of vijf jaar door een specialist schoonmaken.
 

Professioneel advies nodig?

Onze vakmensen staan voor je klaar met professioneel advies en hulp bij het vinden van de juiste materialen en gereedschappen. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: