Zo kun je een nieuwe vaatwasser aansluiten en installeren

Heb je een nieuwe vaatwasser gekocht? Dan kun je ervoor kiezen om deze te laten aansluiten door een installateur, maar wist je dat je ook eenvoudig zelf een vaatwasser kunt aansluiten en installeren? Hubo helpt en vertelt je stap voor stap hoe.

Er zijn twee soorten vaatwassers: de vrijstaande vaatwasser en de inbouwvaatwasser. Hieronder geven we je twee stappenplannen: één voor het aansluiten van de vrijstaande vaatwasser en één voor de inbouwvaatwasser.
 

De voorbereiding

Voordat je begint, is het slim om eerst te controleren of de aan- en afvoerslangen van de vaatwasser lang genoeg zijn om bij de waterkraan te komen. Beide slangen hebben voldoende ruimte nodig en mogen niet geknikt of samengedrukt worden.

Kijk ook bij de sifon onder de gootsteen of er een aansluiting voor de vaatwasser op zit. Mocht dit niet het geval zijn, vervang deze dan voor een geschikt sifon.
 

Vrijstaande vaatwasser aansluiten

De vrijstaande vaatwasser staat los en heeft een mooi afgewerkte buitenkant. Je installeert een vrijstaande vaatwasser meestal onder je keukenblad, zodat het wel een geheel vormt met de rest van je keuken. In onderstaand stappenplan vertellen we je hoe een vrijstaande vaatwasser te installeren.

Stap 1: zet de vaatwasser waterpas met de stelpoten.

Stap 2: controleer of de aanvoerslang geschikt is voor de temperatuur van het water dat de vaatwasser binnenkomt. 

Stap 3: het aansluiten van de aan- en afvoerslangen én de elektriciteitskabel op de vaatwasser.

Stap 4: sluit de aan- en afvoerslangen aan op de waterafvoer en watertoevoer. Zorg ervoor dat er geen knikken ontstaan.

Stap 5: steek de stekker van de elektriciteitskabel in het stopcontact. 

Stap 6: maak de afvoerslag bij voorkeur vast aan de sifon, zodat hij niet los kan schieten. 

Stap 7: controleer, voordat je de vaatwasser op de definitieve plek zet, of er nergens water lekt. Hiervoor kun je het beste een eerste wasbeurt draaien. 
 

De inbouwvaatwasser aansluiten

Een inbouwvaatwasser is of een volledig geïntegreerde of een half geïntegreerde vaatwasser. Het fijne aan een inbouwvaatwasser is dat je deze in een keukenkastje inbouwt, zodat de vaatwasser geïntegreerd zit in je keuken. Heb je gecontroleerd of de vaatwasser de juiste afmetingen voor jouw keuken heeft? Dan kan je dit soort vaatwasser op deze manier aansluiten en installeren:

Stap 1: bevestig de vochtbeschermer op de onderkant van het keukenblad.

Stap 2: monteer de bevestigingsplaatjes op de bovenkant van de vaatwasser. 

Stap 3: controleer ook bij een inbouwvaatwasser of de aanvoerslang geschikt is voor de temperatuur van het water dat de vaatwasser binnenkomt. 

Stap 4: sluit de aan- en afvoerslangen en de elektriciteitskabel aan en leidt de aan- en afvoerslangen zonder knikken naar de aansluitpunten.

Stap 5: stop de stekker van de elektriciteitskabel in het stopcontact. 

Stap 6: sluit de aanvoerslang aan. Controleer dit voor de zekerheid nog even om lekkage te voorkomen. 

Stap 7: leid de afvoerslang naar de sifon en maak hem daar voor de zekerheid aan vast om te voorkomen dat de slang losschiet. Draai vervolgens een eerste wasbeurt om te controleren op lekkages. 

Stap 8: plaats de vaatwasser op de juiste plek en zet waterpas en op de juiste hoogte met de stelpootjes. 

Stap 9: meet waar het deurpaneel op de vaatwasser moet komen. Zorg ervoor dat het deurpaneel op dezelfde hoogte hangt als alle andere keukendeurtjes. Bevestig het deurpaneel.

Stap 10: heb je een houten of kunststof aanrechtblad? Maak de vaatwasser hier dan aan vast. Heb je een stenen aanrechtblad? Bevestig de vaatwasser dan aan de tussenpanelen van de kastjes. 

Stap 11: plaats de plint en controleer of de deur goed opent en sluit. 
Houd er bij het aansluiten van een vaatwasser altijd rekening mee dat een groep in de meterkast een maximale belasting van 3500 Watt aankan. De gemiddelde vaatwasser vraagt ongeveer 1200 Watt. Het kan dus nodig zijn dat je een nieuwe groep aan moet maken voor het installeren van de vaatwasser.