Badkamer schilderen: een fluitje van een cent

Een nieuwe laag verf kan echt het verschil maken in de badkamer. Je kunt de badkamer op verschillende manieren schilderen. In dit stappenplan gaan we uit van het schilderen van de muur/muren en het plafond. Maar ook het schilderen van de tegels geeft je badkamer een compleet andere, frisse look.

Badkamer schilderen: een fluitje van een cent

Aangezien de badkamer de meest vochtige ruimte in huis is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de muren als het plafond tegen waterbelasting bestand zijn. Dit doe je door speciale badkamerverf te gebruiken.
 

Stap voor stap je badkamer schilderen

Voordat je begint met het schilderen van je badkamer is het van belang om de stroom uit te schakelen. Dit doe je voordat je de afdekplaatjes van de stopcontacten verwijdert. De afdekplaatjes verwijder je, zodat je de muren van je badkamer zo egaal mogelijk kunt schilderen.

Stap 1: schimmel verwijderen
Vooral in de wat oudere badkamers is het niet gek wanneer er sprake is van schimmelvorming. Voordat je de muren/plafond van je badkamer opnieuw kunt gaan schilderen, dien je de schimmel te verwijderen. Die doe je door soda in warm water op te lossen. Maak de muren/het plafond goed schoon met een stugge borstel. Is nog niet alle schimmel verdwenen? Schuur dit dan, als de muren en het plafond goed droog zijn, weg met een grof schuurpapier

Stap 2: werk eventuele beschadigingen bij 
In een badkamer wordt geleefd. Met als gevolg eventuele beschadigingen aan de muur. Werk deze beschadigingen bij met een speciale vuller. Breng de vuller aan met een klein plamuurmes. Laat de vuller eerst drogen, voordat je deze schuurt met een grof schuurpapier. 
Maak daarna de muren en het plafond stofvrij met een zachte borstel.

Stap 3: afplakken maar
Plak alles wat niet geschilderd hoeft te worden af met schilderstape.
 

badkamer schilderen

Stap 4: voorstrijken
Is de badkamer nog niet eerder geschilderd? Breng dan, voordat je begint, een sneldrogende voorstrijk aan. Voorstrijk zorgt ervoor dat de badkamerverf straks beter hecht. 

Stap 5: begin met de randen en de moeilijk bereikbare plekken
Na een goede voorbereiding, kun je eindelijk starten met het schilderen van je badkamer. Begin eerst met de randen en de moeilijk bereikbare plekken. Hiervoor gebruik je het beste een ronde acrylkwast. 

Stap 6: schilderen maar
Heb je de moeilijk bereikbare plekken en de randen geschilderd? Dan zijn de rest van het plafond en de muren aan de beurt. Gaat het om een gladde ondergrond? Deze schilder je het beste met een kortharige verfroller. Is het een ondergrond met structuur? Kies dan voor een langharige verfroller

Het is belangrijk om tijdens het schilderen van je badkamer snel te werk te gaan en geen pauze te nemen. Op deze manier voorkom je kleurverschil na het drogen van de verf. 

Stap 7: schilder eventueel een tweede laag
Laat de badkamer eerst altijd goed drogen. Houd hiervoor de richtlijnen qua overschilderen van de betreffende verf aan. Vind je de eerste laag niet dekkend genoeg? Schilder dan de muren en het plafond nogmaals. 

Stap 8: verwijder de schilderstape
Verwijder de schilderstape direct na het schilderen. Schilderstape verwijder je bij voorkeur door de tape schuin van de muur te trekken, in de richting van de natte verflaag. Laat je de tape te lang zitten? Dan bestaat de kans dat je al opgedroogde verf er mee aftrekt. 

Heb je alle bovenstaande stappen voor het schilderen van je badkamer goed doorlopen? Dan mag je trots zijn op het resultaat. 
 

kind verft in badkamer

Hubo voor advies

Bij Hubo ben je aan het juiste adres voor alle materialen voor het schilderen van je badkamer. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt voor een goed advies van onze professionele medewerkers.

Dit heb je nodig: