Ander interieur? Knap je oude meubels zelf eenvoudig op

Een leuke DIY: van je oude meubels nieuwe meubels maken! Die fauteuil die je van je oma gekregen hebt, heeft veel emotionele waarde. Maar de kleur is niet helemaal meer van deze tijd en past ook totaal niet in je interieur. Knap hem op! Oude meubels opknappen is niet alleen een erg leuk tijdverdrijf, het geeft ook nog eens veel voldoening omdat je direct van het resultaat kunt genieten en het is een duurzame keuze! Hoe je deze klus het beste aan kunt pakken? We vertellen het je graag! 

De voordelen van meubels opknappen

Het leuke van meubel restauratie is dat je een meubelstuk helemaal naar je eigen wensen en ideeën kunt opknappen. En natuurlijk altijd zo dat het perfect bij de rest van je interieur aansluit. Op deze manier wordt het een uniek meubelstuk dat niemand anders heeft! Een bijkomend voordeel is dat meubel restauratie een stuk vriendelijker voor je portemonnee is dan een nieuw meubelstuk kopen. En duurzamer, want er hoeft geen nieuw hout voor gekapt te worden. Je geeft het meubelstuk een tweede leven!
 

Voorbereiding

Ga je bijvoorbeeld je oude tafel opknappen? Alles begint met een goed idee. Probeer je voor te stellen hoe je tafel er in een andere kleur uitziet of doe online of in woonmagazines extra inspiratie op. Heb je geen oud meubelstuk om op te knappen? Een bezoekje aan de kringloopwinkel of een rondje op Marktplaats doet wonderen!

Heb je je meubel gevonden? Dan kan de restauratie beginnen. Goed ontvetten is één van de belangrijkste dingen om eerst te doen. Ga je eerst schuren, dan schuur je het op het meubelstuk aanwezige vet namelijk in het hout, waardoor de verf niet zal hechten. ST MARC is de ontvetter bij uitstek! Deze milieuvriendelijke ontvetter op natuurlijke basis voorkomt verkleuringen van je verf, want daar zit je niet op te wachten. Meng een dopje ST MARC met een kwart liter water en ga aan de slag. Neem de meubels na het ontvetten nog een keer af met alleen water. Hiermee verwijder je het eventueel achtergebleven dunne filmlaagje dat een goede hechting van de verf verstoort.

Tip: gebruik een witte doek voor het ontvetten. Je ziet dan namelijk precies of je meubelstuk nog afgeeft. Pas als de doek wit blijft, kun je stoppen met ontvetten.
 

Meubels maken je interieur: geef ze een ander kleurtje

Benodigdheden: primer en lak, schuurpapier of schuurmachine, ST MARC, verfroller en kwast.

Krijgt je woonkamer of de kinderkamer een metamorfose? Dan is het leuk om bijvoorbeeld die kast ook een nieuw kleurtje te geven. Zo ga je te werk:

1. Schuur het meubelstuk eerst lichtjes met schuurpapier met een fijne korrel van ongeveer P80-120. Zitten er nog oude verflagen op die je wil verwijderen? Dan is het misschien nodig om een schuurmachine te gebruiken of schuurpapier met een grove korrel van ongeveer P60. Ziet de verflaag er nog netjes uit? Dan volstaat schuren met P120-180.

2. Werk eventuele beschadigingen bij met houtvuller. Met witte houtvuller kun je kleine gaatjes vullen die je later overschildert. Gebruik houtvuller met een houtkleur als je de oneffenheid later niet overschildert. Laat het een paar uur drogen en schuur de plekjes nog even na.

3. Ontvet je meubel nogmaals met ST MARC omdat je tijdens het schuren weer met je handen aan het meubelstuk hebt gezeten. 

4. Begin altijd met een laagje primer. Verf ook deze laag secuur, want eventuele slordigheden blijf je altijd zien.

5. Schuur het meubelstuk nog een keer lichtjes met fijn schuurpapier van ongeveer P120-180 als de primer goed droog is.

6. Nog een keertje ontvetten!

7. Gebruik een verfroller en een kwast om je meubeltje netjes te schilderen. De kwast voor de moeilijk bereikbare hoekjes en de roller voor de grotere stukken en een strakker resultaat.

8. Dekt de verf niet meteen? Breng dan een tweede laag verf aan, nadat je nog even licht geschuurd hebt met een hele fijne korrel van ongeveer P200-240. Als de eerste laklaag goed opgedroogd is uiteraard!
 

Tips:

1. Schuur altijd in de richting van de houtnerf mee als je oude meubels gaat opknappen.

2. Gebruik handschoenen tijdens het schuren. Zo voorkom je dat er weer veel nieuw huidvet op het meubelstuk komt.

3. Afbijtmiddel is een laatste redmiddel als een dikke verflaag zich niet laat schuren. Smeer het meubel in, laat het even intrekken en krab de verflaag eraf. Doe dit wel buiten, want afbijtmiddel is heel agressief.

4. Laat de primer alvast mengen in de kleur die je uiteindelijk gaat gebruiken. Op deze manier krijg je sneller een optimale dekking.

5. Gebruik de juiste verf voor je meubels. Dat restje muurverf bijvoorbeeld kun je beter nog even in de schuur laten staan.

6. Matte lak gaat er iets sneller vanaf, dus is minder slim bij meubels die veel te verduren krijgen na het opknappen. Bij hoogglans lak vallen oneffenheden goed op, dus is secuur schilderen nog belangrijker!

7. Beter te dun dan te dik! Een dikke laag verf kan gaan druppen en als je dit te laat ziet, drogen de druppels op. Breng liever twee of drie lagen dun over elkaar aan als de eerdere laag droog is.

8. De eventuele knoppen en klinken van je meubelstuk vervangen, zorgt ook al voor een hele andere uitstraling.
 

Hubo kan je helpen!

Nou, het resultaat mag er zijn! Je oude meubels opknappen zorgt ervoor dat ze weer vele jaren voor plezier zorgen. Hubo heeft alles in huis om jouw meubels zo te maken zoals jij het voor ogen had. Van verf tot schuurpapier en ontvetter. Onze specialisten helpen je graag verder. Ook wanneer je nog vragen hebt over het opknappen van oude meubels. We maken tijd voor je vrij! Breng een bezoek aan de dichtstbijzijnde Hubo bij jou in de buurt of neem contact met ons op.

Dit heb je nodig: