Zelf een plafond verlagen met dit stappenplan

Bespaar energiekosten dankzij een goed geïsoleerd verlaagd plafond. Je plafond verlagen is een klus die je gemakkelijk zelf uitvoert. Zeker met behulp van het stappenplan van Hubo.

plafond verlagen

De voordelen van een verlaagd plafond

Veel mensen kiezen ervoor hun plafond te verlagen. Een belangrijke reden is dat je spotjes op een nette manier weg kunt werken in een verlaagd plafond. Dat geldt eveneens voor elektriciteitskabels en leidingen. Of misschien wil je de draagbalken wegwerken?

Een verlaagd plafond met isolatie zorgt er bovendien voor dat de warmte beter binnenblijft. Je hoeft daardoor minder hard te stoken! 

Tip: ga je spotjes in het verlaagde plafond aanbrengen? Kies dan LED spotjes. Deze worden namelijk niet warm.
 

plafond verlagen

Stappenplan om je plafond te verlagen

Dit heb je nodig: panlatten, slagpluggen, boormachine, hamer, handzaag, waterpas, schuurpapier, nagels en plafondlijsten.

Stap 1: maak allereerst een onderconstructie van panlatten. Bevestig om de veertig centimeter panlatten met slagpluggen over de gehele lengte van je bestaande (betonnen) plafond. Boor de panlatten en het plafond voor in de diameter van de slagpluggen. Plaats de slagpluggen in de latten en sla ze meteen vast in het plafond.

Stap 2: op de plaats waar de verlichting komt, bevestig je twee korte panlatten rondom het stroompunt, waaraan je later een lamp kunt hangen.

Stap 3: bevestig latten of regels op de omliggende muren die de nieuwe hoogte van het plafond aangeven. Zorg dat dit draaghout waterpas hangt. Het plafond monteer je straks aan de onderkant van deze latten.

Stap 4: zaag afhangende latten in de juiste lengte (van het plafond tot de onderkant van het draaghout). Deze bevestig je boven aan de panlatten. Houd een onderlinge afstand van ongeveer zestig centimeter aan tussen de afhangende latten. Bevestig ze over het gehele plafond.

Stap 5: monteer dwarsregels onder tegen de afhangende latten, evenwijdig aan de panlatten tegen het plafond.

Stap 6: haaks op deze dwarsregels monteer je nieuwe dwarsregels. De onderconstructie is nu klaar.

Stap 7: zaag de schrootjes op maat. Schuur eventuele splinters met schuurpapier weg.

Stap 8: spijker het eerste schrootje met nagels aan de onderconstructie. De tweede plank schuif je in de groef van de eerste plank. Spijker hem daarna vast. Zo ga je verder met het complete plafond verlagen.

Stap 9: werk het plafond rondom netjes af met plafondlijsten. In de hoeken kun je de profielen in een hoek van vijfenveertig graden zagen.
 

plafond verlagen

Tips

  • Zorg dat het zaagblad scherp is, anders gaat het hout splinteren.

  • Voor zaagsneden in de lengte gebruik je een zaag met naar voren hellende zaagtanden. Voor zaagsneden dwars op de tekening in het hout gebruik je een gelijkmatig getande zaag.

  • Gebruik een lijmklem om een hand vrij te maken voor de bevestiging van de schrootjes.

  • Gebruik tijdens het spijkeren een drevel om het hout niet te beschadigen.

  • Ga je het plafond verlagen in een natte ruimte? Laat dan vijf centimeter vrij tussen het plafond en de muren voor achterliggende ventilatie.

  • Wil je het plafond verlagen met MDF-platen of gipsplaten? Breng dan, afhankelijk van de breedte van de panelen, nog een laag regelwerk tegen de onderconstructie aan.
     

plafond verlagen

Hubo helpt

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor de juiste materialen en meer tips. Wij denken met je mee. Heb je een vraag? Kom langs of neem contact met ons op. Er is altijd een Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: