De zolder opknappen? Zo verbouw je je zolder tot slaapkamer

Heb je een ruime zolder, maar wel eentje die niet afgewerkt is? Of waar het ’s zomers te heet is om te slapen? Dat is jammer, want van die zolder kun je een prima slaapkamer op zolder maken. Hubo helpt je een fijne zolderkamer te maken.

zolder opknappen

Zolderkamer maken

Het probleem van de meeste zolders is dat ze schuine wanden hebben. Dat beperkt de loopruimte en zorgt ervoor dat er weinig geschikte plekken zijn voor opbergmeubels, zoals kledingkasten. Ook is het er ’s zomers vaak te heet en ’s winters te koud. Ga je je zolder opknappen? Denk hier dan zeker aan.

Door schotten op zolder te maken onder de schuine wanden, creëer je veel extra opbergruimte. Je kunt weinig aan de schuine wanden veranderen, maar je kunt er wel slim gebruik van maken. Handige schotten op zolder zorgen ervoor dat je geen kasten meer nodig hebt. Zeker wanneer je de zolder wilt verbouwen tot 2 slaapkamers is het slim optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

Dakisolatie zorgt bovendien voor een fijn binnenklimaat, want ’s zomers kan het aardig warm worden op een ongeïsoleerde zolder. In onderstaand stappenplan lees je hoe je de zolder kunt afwerken met dakisolatie. De eerste stap naar een slaapkamer op zolder!

 

zolder opknappen

Waarom je zolderkamer isoleren?

Goede dakisolatie zorgt ervoor dat je energie bespaart en meer wooncomfort ervaart. Je hoeft minder hard te stoken om de warmte binnen te houden. Beter voor je portemonnee en voor het milieu! Je kunt je schuine dak isoleren met glaswol of steenwol. Deze isolatiematerialen zijn verkrijgbaar in rollen of als isolatieplaten.

De isolatiewaarde van glas- en steenwol is ongeveer gelijk. Glaswol heeft een iets betere thermische isolatie, steenwol een iets betere akoestische isolatie. Steenwol is iets duurder, maar heeft ook een langere levensduur. Het is bovendien vochtbestendig. Glaswol is weer gemakkelijker te verwerken. Bepaal zelf welk isolatiemateriaal je voorkeur heeft. 

Tips: 

  • Draag altijd een mondkapje (P2), veiligheidsbril, werkhandschoenen en kleding met lange mouwen en broekspijpen. Glas- en steenwol kunnen jeuk en irritatie veroorzaken.

  • Kies bij voorkeur isolatiemateriaal met een minimale isolatiewaarde (Rd) van 3,6. Meet de diepte van de gordingen in de dakconstructie op om te weten hoe dik je dakisolatie mag zijn.

  • Bereken de benodigde hoeveelheid isolatiemateriaal door de lengte en breedte van het dakoppervlak met elkaar te vermenigvuldigen.
     

zolder opknappen
zolder opknappen

Je zolder afwerken met dakisolatie doe je zo

Dit heb je nodig: dakisolatie, eventueel buisisolatie en dampremmende folie, vurenhouten rachels (22 x 50 mm), handzaag, steekschroeven, schroefmachine, gipsplaten en gipsplaatschroeven (35 mm).

Stap 1: zaag vurenhouten rachels op maat in de breedte van het dak.

Stap 2: schroef de rachels met steekschroeven vast, dwars op de gordingen.

Stap 3: snijd het isolatiemateriaal op maat in dezelfde maat als de gordingen.

Stap 4: plaats het isolatiemateriaal tussen de houten balken. Zorg bij isolatiemateriaal op de rol dat de aluminium kant in zicht is en zorg dat alles goed op elkaar aansluit om warmteverlies te voorkomen.

Stap 5: bij harde platen isolatiemateriaal breng je nog een laag dampremmende folie aan. Bij rollen isolatiemateriaal met een dampremmende laag plak je de naden af met tape. Extra folie is niet nodig.

Stap 6: nu kun je de zolder afwerken met gipsplaten. Schroef deze met gipsplaatschroeven vast op de rachels.

Tips: 

  • Controleer of er leidingen over het dak lopen die straks achter de dakisolatie vallen. Deze dien je eerst van buisisolatie te voorzien. Laat je ze ongeïsoleerd? Dan kunnen ze in de winter bevriezen.

  • Isoleer je de dakkapel mee? Gebruik dan isolatie zonder dampremmende laag en zet klimaatfolie met een nietmachine vast. Hiermee voorkom je houtrot en zorg je ervoor dat het vocht weg kan. De aansluiting op het dak kit je vast met acrylaatkit voor een luchtdichte constructie. Doe dit ook wanneer er al folie tussen het dakbeschot en de dakpannen ligt.

  • Bij je dakkapel plaats je een raamwerk van rachels in de dakkapel met een hartafstand van zestig centimeter.

 

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips om een zolderkamer te maken.
 

Dit heb je nodig: