Zo kun je zelf golfplaten leggen op je dak of schuur

Je ziet ze vaak op schuurtjes, tuinhuisjes en carports: golfplaten. Dat is ook niet zo vreemd, want golfplaten zijn een voordelig type waterdichte dakbedekking en je kunt gemakkelijk zelf golfplaten leggen. Hoe je dit doet? Hubo legt het je uit.

golfplaten leggen

Kun je altijd golfplaten leggen en welke golfplaten zijn het beste?

Je kunt alleen golfplaten leggen als het dak met minimaal zeven graden schuin afloopt. Je hebt verschillende soorten golfplaten: bitumen, PVC, PET en polyester. PVC golfplaten zijn verkrijgbaar met meerdere golftypen en als halflichtdoorlatend, glashelder of groen. Bitumen golfplaten zijn het beste bestand tegen flinke hagelbuien, vandaar dat we in onderstaand stappenplan bitumen golfplaten leggen. Ze zijn verkrijgbaar in het zwart, groen en rood.
 

golfplaten leggen

De golfplaten leggen in 10 stappen

Dit heb je nodig: golfplaten, nokstukken, houten regels / gordingslatten, gordingsbalken, golfplaatnagels, hamer, accuboormachine, schroeven, fijngetande handzaag, windveren, watervaste multiplex latten en eventueel een dakgoot en ingefreesde loodslabben.

Stap 1: start met een stevige onderconstructie voor de golfplaten. Dit kun je doen in de vorm van regels die je om de dertig centimeter plaatst. Ondersteun deze met balken. Bij bitumen platen op een dak met een hellingshoek van minder dan vijftien graden houd je een balkafstand van vijfenveertig centimeter aan. Bij een grotere hellingshoek houd je een balkafstand van vijfenzestig centimeter aan.

Stap 2: plaats de eerste golfplaat rechtsonder op het dak. Zorg ervoor dat hij aan de zijkanten een paar centimeter uitsteekt.

Stap 3: als tweede plaats je de golfplaat die daarboven moet komen. Zorg voor een overlap van minstens vijftien centimeter. Eventueel kun je de golfplaat inkorten als de overlap te groot wordt.

Stap 4: zet de golfplaten vast met golfplaatnagels. Begin met het vastzetten bij de tweede golf en de op-een-na-laatste golf. Schroef door de top van de golf. Daarna kijk je eerst of de golfplaat netjes haaks op de onderconstructie ligt. 

Stap 5: ligt hij goed? Zet de golfplaat dan in de breedte op iedere golf of om de drie / vier golven vast. In de lengte doe je dit op iedere onderbalk om de dertig centimeter. Sla de spijkers niet te diep en sluit het plastic kapje van de golfplaatnagels om lekkages te voorkomen.

Stap 6: zo werk je de hele eerste rij golfplaten af. Heb je een dak met een nok? Leg dan vervolgens dezelfde rij aan de andere kant van de nok. Begin ook hier onderaan.

Stap 7: zet het nokstuk vast en begin daarna met de volgende rij. Zo doe je rij voor rij. Laat de rijen steeds minstens een golf met elkaar overlappen. Zijn de golfjes heel klein? Houd dan ongeveer dertig centimeter overlap aan.

Stap 8: de laatste rij golfplaten zaag je op maat met een zaag. Laat de rij voor de stevigheid minstens drie golven breed zijn of minstens dertig centimeter.

Stap 9: werk het dak aan de kopse voor- en achterkant af met windveren. Bevestig hiervoor eerst twee geschilderde watervaste multiplex latten haaks tegen elkaar. Schroef de windveren aan de bovenkant vast, door de top van een golf.

Stap 10: tot slot kun je nog een dakgoot plaatsen onderaan het dak en een windveer of ingefreesde loodslab in de bovenliggende voeg van de aangrenzende muur.
 

golfplaten leggen

Tips

  • Je mag niet op de golfplaten lopen! Zet ze daarom rij voor rij vast.

  • Werk altijd veilig op hoogte: met een stevige trap met anti-sliptreden, stevige schoenen en werkhandschoenen.

  • Bij kunststof golfplaten mag je een grotere balkafstand aanhouden. Je gebruikt dan golfplaatschroeven. Boor de golfplaten voor met een iets breder boortje (3 mm), zodat de golfplaat nog kan uitzetten.

  • In plaats van regels kun je ook plaatmateriaal (underlayment) gebruiken bij de onderconstructie.

  • Kijk naar de windrichting als je golfplaten gaat leggen. Is jouw windrichting anders? Dan kun je het beste de eerste golfplaat linksonder leggen.


Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips!
 

Dit heb je nodig: