Een vlonder in je tuin leggen met dit stappenplan

Aangezien hout een natuurlijk materiaal is, past het in bijna elke tuin. Het fijne aan een vlonder is dat je er lekker op kunt zitten én dat het heel stijlvol en sfeervol is. In onderstaand stappenplan vertellen wij hoe je zelf een vlonder met vlonderplanken kunt leggen.

vlonder aanleggen

Stap 1: vlonderplanken kiezen

Je kunt een vlonder leggen met verschillende soorten en maten vlonderplanken. De dikte vertelt iets over de levensverwachting van de vlonderplank: hoe dikker, hoe langer de plank meegaat. Daarnaast zijn vlonderplanken ook verkrijgbaar in diverse houtsoorten. Hardhout heeft bijvoorbeeld een langere levensverwachting dan Douglashout én vraagt ook om minder onderhoud. 

Allemaal afwegingen die je voorafgaand aan het leggen van je vlonder moet maken. Wil je advies over de juist vlonderplanken? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt.
 

Stap 2: egaliseren

Weet je waar je de vlonder wilt gaan leggen? Dan wordt het tijd om de ondergrond schoon te maken en te egaliseren. Zorg ervoor dat je vlonder naar de tuinzijde toe afloopt, zodat al het regenwater afgevoerd kan worden. Houd 1 cm daling per meter terras aan.
 

Stap 3: tegels plaatsen

Om de ondergrond stevig te maken, is een basis van tegels een aanrader. Leg de eerste tegel in de hoek waar je de vlonder gaat leggen. Leg daarna iedere volgende tegels precies op 40 cm afstand. Zorg ervoor dat de tegels, in de breedte van de te leggen vlonder, waterpas liggen.
 

vlonder aanleggen

Stap 4: anti-worteldoek

Om onkruid tussen je vlonderplanken te voorkomen, leg je anti-worteldoek over de tegels heen. Leg het worteldoek zo strak mogelijk.
 

Stap 5: onderbalken leggen

De onderbalken vormen de stabiele basis van de vlonder. Leg de lange onderbalken in de lengterichting. Plaats de balken op het midden van de tegels. Zorg ervoor dat ze allemaal goed recht liggen.
 

Stap 6: de eerste vlonderplank leggen

Leg de eerste vlonderplank dwars op de onderbalken. Plaats je de vlonder tegen bijvoorbeeld een schuurtje, je woning of een schutting, begin dan aan die kant met het leggen van de vlonder. Schroef de eerste vlonderplank aan de uiteinden en in het midden vast op de onderbalken. Gebruik hiervoor een accuboormachine. De eerste vlonderplank moet echt perfect liggen, omdat je de andere vlonderplanken hier evenwijdig aan gaat leggen.
 

vlonder aanleggen

Stap 7: de overige vlonderplanken leggen

Houd vijf mm ruimte tussen de eerste en de tweede vlonderplank. Zorg ervoor dat de tweede vlonderplank evenwijdig ligt aan de eerste plank. Schroef de tweede plank vervolgens vast. Herhaal dit proces met alle te leggen vlonderplanken.
 

Stap 8: maak het af met plinten

Voor het netjes afwerken van je vlonder, maak je gebruik van plinten. Deze plinten kun je of van vlonderplanken of van onderbalken maken. Zaag deze in de lange richting doormidden, zodat je smallere plinten overhoudt. Plaats de plinten om je vlonderterras heen en bevestig ze met schroeven aan de uiteinden en in het midden.
 

vlonder aanleggen

Hubo helpt

Voor alle benodigde materialen en gereedschappen voor het leggen van een vlonder ben je bij Hubo aan het juiste adres. Laat je adviseren door één van onze professionele medewerkers. Graag tot ziens. 

Dit heb je nodig: