Breid je slaapkamer op zolder uit met een badkamer ensuite

Is de slaapkamer al op zolder? Hoe fijn zou het dan zijn om ook de badkamer op zolder, dus in de slaapkamer te hebben? Een slaapkamer met een badkamer ensuite zorgt voor een ware hotelervaring. En dat gewoon bij jou thuis.

Wij vertellen waar je rekening mee moet houden, wanneer je zelf een badkamer op zolder gaat maken. Want met een badkamer op zolder moet je met flink wat zaken rekening houden. Denk aan schuine wanden, een goede ventilatie, eventuele extra leidingen, etc. 

 

Breid je slaapkamer op zolder uit met een badkamer ensuite

1. Kun je een badkamer op zolder maken?

De eerste stap is om te controleren of je wel een badkamer in de slaapkamer op zolder kunt maken. Is de zolder groot genoeg? Is er voldoende ruimte om rechtop te kunnen staan? Wat is het draagvermogen van de vloer?
 

2. Kies voor een slimme indeling

Is het mogelijk om een badkamer op zolder te maken? Start dan met een ontwerp voor de betreffende ruimte. Houd met het maken van een ontwerp rekening met een douche, eventueel een bad, wastafel en toilet. Maak een goede afweging tussen wensen en budget. 

Een slimme indeling is voor een badkamer op zolder wenselijk. Op zolder heb je namelijk te maken met schuine wanden. Wij zetten enkele tips voor je op een rijtje om deze schuine wanden goed te benutten:
 

  • Wil je een bad in de badkamer op zolder? Plaats deze dan onder een schuine wand. 

  • Plaats lage kastjes onder de schuine wand.

  • Plaats de douche en de wastafel onder het hoogte punt van de zolder. Meestal is dit in het midden, tegen een muur aan. 

  • Het is ook mogelijk om de wastafel, douche of het toilet onder de schuine wand te plaatsen. Of dit tot de mogelijkheden behoort, is natuurlijk afhankelijk van hoe schuin het dak loopt. 

  • Maatwerk badkamermeubels en kasten zijn een echte toevoeging in de badkamer op zolder. Op deze manier wordt de ruimte echt optimaal benut. Alles is dan helemaal aangepast aan de ruimte die je tot je beschikking hebt.
     

badkamer op zolder

3. De leidingen

Wanneer je een badkamer in de slaapkamer op zolder wilt bouwen, moet je hoogstwaarschijnlijk extra leidingen aanleggen. Enerzijds heb je leidingen voor het water en anderzijds voor de elektriciteit. 

Waterleidingen
Waterleidingen zijn onmisbaar in de badkamer. Je hebt waterleidingen nodig voor het bad en/of de douche en de wastafel. Ook een riool- en afvoerpijp voor het toilet en de afvoer van water mogen niet ontbreken. Denk hierbij ook aan de waterdruk, want hoe hoger je in huis bent, hoe lager de waterdruk. 

Elektriciteit
Waarschijnlijk is er al sprake van elektriciteit op zolder. Maar de kans is groot dat de elektriciteit uitgebreid moet worden voor zowel de verlichting als de stopcontacten. 
 

4. Isolatie

Wanneer je zich al op zolder bevindt, is de zolder waarschijnlijk al geïsoleerd. Ga je nu én de slaapkamer én de badkamer op zolder maken, denk dan ook aan isolatie. Warmte stijgt op, dus het grootste gedeelte van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Om het aangenaam warm te hebben en houden op zolder én om de energiekosten laag te houden, is het slim om de zolder te isoleren.
 

badkamer zolder

5. Ventilatie

Aangezien de badkamer een vochtige ruimte is, is goede ventilatie belangrijk. Een goed ventilatiesysteem is in de badkamer op zolder dus onmisbaar. Het aanbod aan ventilatiesystemen is erg groot. Zo heb je als goedkope oplossing al een simpele badkamerventilator. Maar een mechanisch ventilatiesysteem bijvoorbeeld is veel efficiënter en energiezuiniger. 

Bij het kiezen van het juiste ventilatiesysteem is het belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de badkamer/slaapkamer op zolder. De vakmensen van Hubo denken met je mee en voorzien je van een persoonlijk advies. 
 

6. Verwarming

In een badkamer is het fijn wanneer het behaaglijk warm is. Zeker wanneer je net onder de douche uitstapt, is een vorm van verwarming lekker. Je hebt twee mogelijkheden om een badkamer te verwarmen: hoofdverwarming of bijverwarming. Bij hoofdverwarming kun je bijvoorbeeld denken aan vloerverwarming of een radiator. Een bijverwarming wordt meestal bij, dus als extraatje naast de hoofdverwarming gebruikt. Een elektrisch verwarmingstoestel die de temperatuur in de badkamer snel en krachtig kan verhogen.
 

badkamer zolder

Hubo: alles voor je badkamer

Bij Hubo vind je alles voor je badkamer op zolder. Wij hebben een uitgebreid assortiment wat betreft sanitair. Kom naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren.

Dit heb je nodig: