Badkamer en wc betegelen en voegen? Doe het zelf!

Tegels in je badkamer of wc zorgen voor een mooie afwerking én bepalen de sfeer. Ben je een handige doe-het-zelver? Dan is het een mogelijkheid om zelf de badkamer of de wc te betegelen. Wij vertellen je stap voor stap hoe je wanden en vloeren kunt betegelen en voegen.

Wat heb ik nodig?

Voordat je start met het betegelen van je badkamer of wc moet je ervoor zorgen dat je de juiste benodigdheden in huis hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je gaat betegelen, heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:
 

Stap voor stap je badkamer of wc betegelen

Of je nu de vloer of de wanden in je badkamer of wc wilt betegelen: dit handige stappenplan kun je zowel bij wandtegels als bij vloertegels gebruiken.
 
Stap 1: een goede, vlakke ondergrond
Al het tegelwerk begint met de juiste ondergrond. Een grondige voorbewerking is dan ook echt noodzakelijk om de badkamer/wc met succes te kunnen betegelen. De ondergrond moet vlak, schoon, droog en stevig zijn. Het is slim om de ondergrond voor te bewerken, voordat je begint met betegelen. Hoe je moet voorbewerken, is afhankelijk van het muuroppervlak.

⦁ Pleisterwerk
Een nieuw gepleisterd oppervlak moet je tenminste één maand laten drogen, voordat je de wanden kunt betegelen. Is het pleisterwerk al oud? Zorg er dan voor dat deze helemaal goed is. Steek losse plekken weg en verwijder alle oneffenheden. Gaat het om poreus en/of stoffig pleisterwerk? Maak deze dan wat vochtig om te voorkomen dat de tegellijm te snel wordt geabsorbeerd.

⦁ Tegels
Een oude tegelvloer of een betegelde wand vormen een goede, vlakke ondergrond, mits ze volkomen plat liggen. Repareer eventueel afgebrokkelde of gescheurde tegels met zand en cement. Was de tegels met soda af om eventueel aanwezig vet en vuil te verwijderen. Door het inkerven van geglazuurde tegels zorg je voor een betere houvast voor de tegellijm.

⦁ Bouwplaat
Bouwplaat zoals triplex, multiplex, spaanplaat of gipsplaat vormt een ideaal oppervlak om te betegelen. Zorg ervoor dat de bouwplaten altijd voorzien zijn van een laag grondverf om het doordringen van vocht tegen te gaan en dat ze grond schoongemaakt zijn.

⦁ Beton
Is het oppervlak volkomen vlak en droog? Dan kun je de tegels direct op het beton bevestigen. Wacht bij nieuw beton minstens 14 dagen, voordat je de wanden of vloeren kunt betegelen. 

Om welke ondergrond het ook gaat: strijk voor met voorstrijkmiddel. Op deze manier hecht de tegellijm beter.

Stap 2: gebruik een startlat
Recht starten is het bij betegelen van de wanden van je badkamer of toilet erg belangrijk. Gebruik hiervoor een startlat. Bevestig met een waterpas de startlat precies aan de bovenkant van de onderste tegel, zorg ervoor dat de startlat waterpas ligt. Teken links en rechts van de startlat een verticale lijn. Dit is het beginpunt voor de eerste tegel.
 

Stap 3: tegellijm aanbrengen en betegelen maar
Smeer de tegellijm zo gelijk mogelijk uit over de wand of de vloer. Trek met de lijmspaan banen in de lijm in één richting. Duw de tegel in de lijm en druk in alle hoeken goed aan. Plaats in de hoekjes de tegelkruisjes. Herhaal dit, totdat je de complete vloer of de wand (gedeeltelijk) betegeld hebt. 

Stap 4: controleer of de tegels recht zitten
Controleer tijdens het betegelen van badkamer of wc of de tegels op het oog recht lopen. Zolang de tegellijm nog niet droog is, kun je de tegels nog iets verschuiven. 

Stap 5: tegels passend maken
Snijd de tegels in de lengte of de breedte met een tegelsnijder. Teken de afmeting af op de betreffende tegel. Leg de tegel in de tegelsnijder en duw het mesje enkele malen over de tegel, totdat er een krasje in het glazuur ontstaat. Breek vervolgens de tegel langs deze lijn door. Zorg er altijd voor dat de afgesneden kant in de hoek komt. 

Is de tegellijm goed uitgehard na 24 uur? Dan is het moment aangebroken voor het allerlaatste klusje op je to do list: het voegen van de tegels op de badkamer of de wc. 

Stap 6: badkamer of wc voegen 
Bepaal welk voegmiddel je het liefste wilt gaan gebruiken. Je kunt kiezen uit kant-en-klaar voegmiddel of voegmiddel in poedervorm dat je aanmaakt met water.

⦁ Breng het voegmiddel met een rubberen spaan aan op de muur. Doe dit in een diagonale beweging. Druk het voegsel stevig in de voegen en zorg ervoor dat alle voegen goed gevuld zijn. Laat de voegkruisjes gewoon zitten, want die worden door het voegmiddel volledig afgedekt.
 
⦁ Verwijder overtollig voegmiddel direct tijdens het voegen van de tegels met een natte spons. Let op dat je het voegmiddel niet uit de voegen veegt.

⦁ Laat het voegmiddel opdrogen en maak de vloer en wanden goed schoon, totdat de waas die het voegmiddel achterlaat van de tegels af is.
 

Hubo helpt

Wil je zelf de badkamer of de wc betegelen en voegen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt of neem contact met ons op. Wij helpen je met het kiezen van de juiste tegels, tegellijm, voegmiddel, etc. Onze professionele medewerkers staan voor je klaar.

Dit heb je nodig: