Nieuwe TV? Je eigen TV-meubel of TV-wand maken

Je nieuwe TV komt nog beter tot zijn recht in een mooi TV-meubel. Bovendien kun je een TV-meubel ook meteen voor een aantal andere zaken gebruiken. Een meubel met extra kastjes erin bijvoorbeeld is ideaal om boeken, cd’s of spelletjes in op te bergen en een TV-wand kan ook als roomdivider dienen. En het voordeel van zelf een TV-meubel maken, is dat je ook helemaal zelf in de hand hebt hoe dat meubel eruit komt te zien. Maar is een TV-meubel maken niet ontzettend moeilijk? Nou, dat valt wel mee hoor. Wij vertellen je in onderstaand stappenplan graag hoe je het aanpakt.

Welk type hout gebruik je om je TV-meubel te maken?

Je eigen TV-meubel maken valt of staat met het type hout dat je gebruikt, want dat is voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitstraling van je meubel, de kwaliteit en de duurzaamheid. In dit voorbeeld maken wij gebruik van MDF, een erg sterke houtsoort die jarenlang meegaat. Dit populaire materiaal oogt strak en splintert niet tijdens het zagen. Ideaal dus!

MDF wordt gemaakt van houtvezels die onder hoge druk samengeperst worden en door hars bij elkaar gehouden worden. Afhankelijk van of je je TV-meubel na het maken nog gaat schilderen, kies je het beste voor MDF blank of MDF lakdraag. MDF blank heeft een hoge slijtvastheid, maar dit plaatmateriaal heeft een zuigende werking bij het gebruik van verf. MDF blank moet altijd eerst in de grondverf gezet worden. MDF lakdraag hoeft dat niet. Daar zit aan beide zijden lakdraagfolie die als een gladde, overschilderbare grondlaag fungeert. Dan is er ook nog MDF zwart. Dit type hout is fijn wanneer je in een donkere kleur wilt lakken of de donkere kleur enkel transparant af wilt lakken.
 

Een TV-wand maken: zo start je

Benodigdheden: MDF, houtlijm, lange schroeven, koploze spijkers, MDF-vuller, acrylaatkit, keukenkastscharnieren, eventueel grondverf en lak, schuurpapier en MDF-reinigingsdoekjes.

In onderstaand stappenplan gaan we uit van een vakkenkast, die – doordat hij aan beide kanten open is – ook heel goed als roomdivider te gebruiken is. Hoe je het meubel verder indeelt, is helemaal aan jou. Volg in ieder geval onderstaande stappen om een TV-wand op maat te maken: 

1. Een TV-meubel maken begint met een goede werktekening. Bij het maken van een werktekening merk je direct of er nog haken en ogen aan je ontwerp zitten.

2. Kies de kleur van je ontwerp. Ga je voor zwart of een andere donkere kleur, dan is MDF zwart aan te raden. Wil je je TV-meubel onbehandeld laten, dus niet schilderen? Kies dan voor MDF blank.

3. Bereken hoeveel hout je nodig hebt. Denk aan staanders, planken, zijkanten en eventueel de achterzijde van het TV-meubel.

4. Laat het MDF in de bouwmarkt op maat zagen. Dat scheelt je al een heleboel werk!

5. Bevestig de planken tussen de staanders. Dat doe je met houtlijm en lange schroeven op een vlakke ondergrond. Schroef de schroeven vanaf de zijkant haaks in de staanders.

6. Gebruik je een achterwand? Bevestig deze dan met koploze spijkertjes tegen de staanders en de planken. Plaats de spijkertjes om de 10 centimeter.

7. Plamuur de schroefgaten dicht met MDF-vuller en de naden met acrylaatkit.

8. Ga je de kast nog schilderen? Ontvet het MDF dan met speciale MDF-reinigingsdoekjes. Schuur de kast en zet hem in de grondverf. Daarna nog één of twee keer aflakken.

Je kunt het open deel ook op kastjes zetten, zodat je nog wat dingen op kunt bergen. Voor ieder kastje geldt onderstaand stappenplan:

1. Laat ook hiervoor het MDF in de bouwmarkt op maat zagen. Denk aan de boven- en onderzijde, de achterkant en zijkanten en de klep.

2. Bevestig de twee zijkanten tussen de boven- en onderzijde met lijm en schroeven van 35 mm.

3. Daarna bevestig je de achterkant met schroeven vanaf de zij- en onderkant.

4. Aan het kastje en de klep bevestig je twee keukenkastscharnieren. Hiervoor gebruik je een kom-scharnierfrees.
 

Tips:

1. Houd bij je ontwerp rekening met de vele draden die je voor je TV en accessoires nodig hebt. Kijk dus of je deze in je ontwerp ergens netjes kunt wegwerken. Denk ook aan ruimte voor de TV-ontvanger.

2. Ben je van plan om in de toekomst nog een grotere TV aan te schaffen? Zorg dan dat je ontwerp zo gemaakt is, dat hier in het meubel ruimte voor is.

3. TV kijken moet wel comfortabel zijn. Test daarom uit op welke hoogte je je TV het beste kunt plaatsen. Je eigen lengte en de hoogte van de bank hebben invloed op de ideale kijkhoogte. En misschien wil je de TV wel kunnen draaien als je een keer op een andere plek zit. Ook hier kun je in het ontwerp rekening mee houden.

4. Schroef niet te dicht bij de rand om splinteren of splijten te voorkomen.

5. Boor schroefgaten voor met een houtboor en verruim het gat met een verzinkboor. Op deze manier vallen de schroeven netjes en recht in het hout.

6. Bij de bovenzijde van de kastjes kun je beter enkel lijm gebruiken. Zou je schroeven, dan blijven de schroeven in het zicht.

Er zijn drie verschillende manieren om een TV-meubel te bevestigen. Ga je een TV-wand maken die als roomdivider fungeert, dan is de keuze niet zo moeilijk. Deze maak je op pootjes. Ga je een TV-meubel tegen de muur maken, dan kun je voor pootjes, lijmen met montagelijm of zwevend gaan. Of zwevend mogelijk is, is uiteraard afhankelijk van de grootte en het gewicht van je TV-meubel en van of de muur stevig genoeg is. Een zwevende montage geeft wel een ruimtelijk effect! Het TV-meubel bevestig je zo zwevend:

1. Met een keeplat:
- Bevestig een vuren lat die in verstek is gezaagd aan de achterzijde van je meubel, met de punt naar beneden;
- Bevestig een soortgelijke lat aan de muur, maar dan met de punt naar boven;
- Nu kun je het TV-meubel als het ware aan de lat op de muur ‘hangen’.

2. Met een keilbout, als het om een groot en zwaar meubel gaat:
- Maak een houten frame van vuren balken;
- Bevestig de vuren balken met keilbouten aan de muur;
- Plaats het TV-meubel om het frame heen.
 

Vraag ons om hulp

Vind je het lastig om een begin te maken? Onze specialisten geven je graag advies. Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt.

Dit heb je nodig: