Zelf een hekwerk om je tuin plaatsen?

Ben je voornemens om zelf een hekwerk in of om je tuin te plaatsen? Dan is dit een klus die je als doe-het-zelver eenvoudig zelf kunt aanpakken. De keuze qua verschillende hekwerken is enorm. In dit artikel gaan we dieper in op het plaatsen van een gaashekwerk en het plaatsen van een schapenhek.

hekwerk plaatsen

Gaashekwerk plaatsen

Eén van de meest eenvoudige hekwerksoorten is het tuingaas. De levensduur van een gaashekwerk is redelijk lang en het is ook niet moeilijk om dit hekwerk te plaatsen. 

Wat heb ik nodig?

 • Palen en steunpalen
 • Spandraad en spanstaven
 • Spanbeugels (ronde palen) of draadspanners bij andere vorm palen
 • Cement, grind en zand
 • Spade of truweel
 • Waterpas
 • Draadtang
   
hekwerk plaatsen

Stappenplan gaashekwerk plaatsen

Stap 1
Egaliseer de ondergrond zoveel mogelijk op de plaatsen waar het hekwerk moet komen. Sla een piketpaaltje in de grond waar de hoekpalen moeten komen als markering. Span daarna een koord tussen de piketpaaltjes, zodat je eenvoudiger de positie van de tussenpalen kunt bepalen. Houd een tussenruimte van 2 tot 2,5 meter aan. 

Stap 2
Graaf voor iedere te plaatsen paal van het hekwerk een kuil van 50 à 60 cm diep. Met een diameter van 30 cm. De steunpaal die aan de draadzijde wordt gemonteerd, komt meestal schuin op de hoekpaal te staan. 

De hoogte van de tussenpalen bepaal je door ongeveer 7 cm op te tellen bij de hoogte van het tuingaas. Je krijgt alle palen even hoog door gebruik te maken van een spankoord. 

Zet de palen in de grond en giet er beton omheen. Afhankelijk van het soort beton laat je het beton na het gieten minstens twee dagen drogen. 

Stap 3

 • Schuttingen van gaas op rol moet je doorgaans met behulp van horizontale spandraden stabiliseren. Hiervoor heb je minstens drie spandraden nodig. Breng de onderste draad op 20 cm van de grond aan, de middelste 50 cm daarboven en de volgende weer 50 cm daarboven. Afhankelijk van de hoogte van het te plaatsen hekwerk of je meer dan drie spandraden nodig hebt. 

 • Rol de afrastering uit tot de eerstvolgende hoekpaal of eindpaal. 

 • Verwijder de eerste verticale draad van het gaas en bevestig de spandraden aan de spanstaaf. Draai deze op zodat het gaas op spanning komt te staan. 

 • Bevestig de afrastering vervolgens op 5 cm van het maaiveld en op 2 cm vanaf de bovenkant van de paal. 

 • Bevestig het gaas met losse draden aan de tussenpalen.
   

hekwerk plaatsen

Een schapenhek plaatsen

Kastanjehouten schapenhekken worden gemaakt van gekloofde kastanje latten die aan elkaar zijn bevestigd met behulp van gevlochten ijzerdraad. 


Wat heb ik nodig?

 • Schapenhek op rol

 • Kastanjehouten palen

 • Draadkrammen

 • Grondboor

 • Uitzettouw

 • Draadkniptang

 • Houten hamer

 • Schop


Waar moet ik op letten?
Het is belangrijk dat de kastanje houten palen van een schapenhek goed de grond in kunnen, zodat ze stevig staan. Dus, stond er eerst en haag en moet daar nu een hekwerk komen? Zorg er dan voor dat er geen wortels meer in de grond zitten. 

De lengte van de palen moet altijd 1,5 keer de hoogte van het hekwerk zijn. Voor een schapenhek van 100 cm hoog heb je dus palen van minimaal 150 cm hoog nodig, zodat de palen voor minimaal 50 cm in de grond kunnen en ze stevig staan. 
 

Stappenplan schapenhek plaatsen

Stap 1
Begin bij het plaatsen van dit hekwerk altijd met het neerzetten van een eindpaal en eventuele hoekpalen. Maak met een grondboor de gaten voor de palen. Let erop dat de diameter van de grondboor nooit groter is dan de diameter van de palen. 

Stap 2
Staan de eindpalen en de hoekpalen op hun plek? Span dan een lijn waarlangs je het hekwerk wilt gaan plaatsen. Zo weet je zeker dat je schapenhek in een rechte lijn staat. 

Stap 3
Markeer de plekken waar je de andere palen van je hekwerk wilt gaan plaatsen. Houd steeds evenveel afstand tussen de palen, dit geeft uiteindelijk het mooiste eindresultaat. Sla de palen met een grote houten hamer stevig de grond in. 

Stap 4
Staan alle palen stevig? Dan kan het hekwerk er tegenaan geplaatst worden. Maak het hek met draadkrammen vast aan de palen. Plaats de krammen over de ijzerdraden van het hek heen en sla ze vervolgens in de palen. Wil je het hekwerk liever vastschroeven? Ook dat kan natuurlijk gewoon. Gebruik van rvs schroeven met een boorpunt. 

Stap 5
Moet je twee rollen schapenhek aan elkaar verbinden? Doe dit dan eenvoudig met een tang. Knip het ijzerdraad aan het einde van de rol los en haal het laatste latje eruit. Draai het overgebleven ijzerdraad vervolgens over het eerste latje van de volgende rol hekwerk. Op deze manier is de overgang niet alleen stevig, maar ook bijna niet zichtbaar.
 

hekwerk plaatsen

Hubo helpt

Wil je zelf een hekwerk in of om je tuin gaan plaatsen? Kom dan naar een Hubo bij jou in de buurt en laat je adviseren door één van onze medewerkers. Of je voorkeur nou uitgaat naar een gaashekwerk of een schapenhek plaatsen: wij denken met je mee richting de beste oplossing.

Dit heb je nodig: