Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Zelf een vlizotrap plaatsen met dit stappenplan

Een vlizotrap plaatsen is ideaal om de loze ruimte op zolder nuttig te gaan gebruiken als bergruimte. Een inklapbare zoldertrap achter een zolderluik trek je moeiteloos naar beneden. Met onderstaand stappenplan van Hubo kun jij zelf een vlizotrap plaatsen.

Zelf een vlizotrap plaatsen met dit stappenplan

Een vlizotrap gebruiken en welke dan?

Wanneer een vaste trap naar zolder niet mogelijk is en een losse ladder te gevaarlijk, is een vlizotrap plaatsen de oplossing. Hij is er als je hem nodig hebt, maar je klapt hem ook weer snel en eenvoudig in. Een vlizotrap plaatsen mag alleen als je de zolder als bergruimte gebruikt, niet als je deze als slaap- of studeerkamer wilt gebruiken. Een vlizotrap heeft namelijk smallere treden, geen of een kleine trapleuning en loopt veel steiler.

Er zijn verschillende soorten vlizotrappen te koop. De meeste vlizotrappen bestaan uit twee of drie delen. Deze schuiven in delen over elkaar. Er bestaat ook een vlizotrap uit één stuk, maar deze neemt op zolder veel ruimte in beslag. Hij ligt namelijk in zijn geheel op de zoldervloer en het luik als het zolderluik dicht is. Hoe meer delen, hoe kleiner de ruimte die ingenomen wordt, hoe kleiner de zwenkmaat maar ook hoe minder stabiel de vlizotrap is.

Tip: houd rekening met de hoogte van het plafond, het gewicht van de trap (verschil tussen aluminium en hout) en de frequentie waarmee je hem gaat gebruiken als je een vlizotrap uitkiest.
 

vlizotrap

Het begin

De raveelbak is de omlijsting van het trapgat dat zich boven het luik bevindt. Zaag voordat je de vlizotrap gaat plaatsen een gat van ongeveer dertig bij dertig centimeter in de zoldervloer, ongeveer op de plek waar je de vlizotrap wilt plaatsen. Je kunt nu goed inspecteren hoe de balken op zolder lopen. Denk aan de richting en de onderlinge afstand. Deze balken dragen de zolderconstructie. Let dus op dat je geen dragende balken doorzaagt. De raveelbak moet tussen de balken geplaatst worden. Kan het niet anders dan dat je balken afzaagt als je de ‘raveling’ maakt, zorg er dan voor dat je deze stut zodat ze niet verzakken.

De breedte van de raveelbak wordt bepaald door de breedte van de vlizotrap die je gaat plaatsen. Of door de spullen die naar zolder moeten! De lengte van de raveelbak wordt mede bepaald door de lengte van de mensen die de vlizotrap gaan gebruiken. Om te voorkomen dat je je hoofd aan de raveelbak stoot, is een minimale lengte van honderdtwintig centimeter aan te raden.
 

vlizotrap plaatsen

De vlizotrap plaatsen

Dit heb je nodig: vlizotrap, raveelbak, raveelbalk, decoupeerzaag, potlood, duimstok, winkelhaak, accuboormachine, ladder, hoekankers, spijkers, schroeven (8 cm), afwerklijsten en montagekit.

Stap 1: teken het gat voor de raveelbak uit op de onderkant van de zoldervloer op de plek die je tijdens de inspectie bepaald hebt.

Stap 2: boor in de vier hoeken een gat door de zoldervloer heen.

Stap 3: zaag met een decoupeerzaag het ‘kijkgat’ in de zoldervloer groter zodat je er door naar boven kunt klimmen. 

Stap 4: klim de zolder op met een ladder, teken ook hier het gat voor de raveelbak en zaag het complete gat uit. Gebruik bouwstutten of op maat gezaagde balken die je schoort en vastwigt als er balken gestut moeten worden.

Stap 5: laat de raveelbak in het uitgezaagde gat zakken. De bovenzijde moet samenvallen met de zoldervloer. Gebruik een paar spijkers om de bak tijdelijk vast te zetten. 

Stap 6: breng met behulp van hoekankers een raveelbalk aan bij de scharnierzijde van het luik. Schroef deze vast met schroeven. De onderzijde van de raveelbalk moet samenvallen met het plafond. Eventueel verleng je de balk door er latten tegenaan te schroeven.

Stap 7: zet de raveelbak nu goed vast.

Stap 8: zaag de vier afwerklijsten in verstek. Breng montagekit aan en spijker ze met spijkers met verzonken kop vast in de onderkant van de raveelbak. Hier werk je de aansluiting netjes mee af.

Stap 9: de blokkeerstang van de trap bevestig je aan de raveelbak, afhankelijk van de hoogte van de trap.

Stap 10: bevestig het sluitmechanisme aan de raveelbak en het luik. Stel de vlizotrap zo af dat de traptreden horizontaal liggen en de trap een comfortabele helling heeft.

Stap 11: zaag het onderste deel van de trap op de juiste lengte. Je weet de juiste maat door van de vloer tot aan de onderkant van het volgende trapdeel te meten.

Tips: 

  • Werk altijd veilig! Gebruik een stevige trap of laat iemand de trap vasthouden.

  • Verruim de schroefgaten met een verzinkboor. De schroeven vallen dan netjes in het hout.

  • Op zolder kun je balkjes rondom het trapgat schroeven. Hier kun je met multiplexpanelen een balustrade aan vastschroeven.

  • Je kunt de trap nog lakken of in een kleur verven om hem langer mooi te houden.

  • Kijk in de handleiding van je vlizotrap of je contragewichten en -veren moet plaatsen.
     

vlizotrap

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer tips.

Dit heb je nodig: