Tegels verwijderen? Zo verwijder je zelf een tegelvloer

Is je tegelvloer aan vervanging toe of ben je uitgekeken op je tegelvloer? Dan is de eerst stap: het verwijderen van de tegels van je tegelvloer. Een zware klus, maar ook een klus die steeds vaker zelf uitgevoerd wordt. Wij vertellen je stap voor stap hoe je tegelvloer te verwijderen.

Voordat je daadwerkelijk begint met het verwijderen van je tegels, is het van belang om te weten of de tegels gelijmd zijn of in cement zijn gelegd. Liggen de tegels in cement? Dan wordt het een moeilijkere klus om je tegelvloer te verwijderen.
 

Wat heb je nodig?

Welke materialen je nodig hebt voor het verwijderen van de tegels, is onder andere afhankelijk van de manier waarop je tegels verwerkt zijn (gelijmd of in cement gelegd). 

Gelijmde tegels
⦁    Een brede (houten) beitel of een brede schroevendraaier die te gebruiken is als beitel
⦁    Een hamer
⦁    Werkhandschoenen
⦁    Een veiligheidsbril

Tegels in specie
⦁    Een boorhamer met beitel of elektrische breekhamer
⦁    Werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een ademmasker
⦁    Plastic voor het afplakken, omdat er bij het gebruiken van de boorhamer stof vrijkomt.
 

Stap voor stap je tegelvloer verwijderen

Wil je de tegelvloer vervangen door een andere vloerafwerking? Ga dan voorzichtig te werk, zodat je de ondervloer niet beschadigt. Mocht dit per ongeluk wel gebeuren, dan dien je eerst de ondervloer te herstellen, voordat je een nieuwe vloerafwerking aanbrengt.

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je je vloertegels kunt verwijderen:

⦁    Stap 1: zoek naar barstjes
Begin met barstjes te zoeken in de vloer. Een barstje biedt dé uitgelezen mogelijkheid om te beginnen met breken. Zijn er geen barstjes? Begin dan in een voeg in een hoek om de spanning weg te nemen.

⦁    Stap 2: zet de beitel in de voeg
Vervolgens zet je de beitel in de barst of de voeg. Sla met een hamer op de beitel om de barst groter te maken of de voeg weg te kappen. Ga hiermee door, totdat je de betreffende tegel lost kunt wrikken. Nu kun je de tegels één voor één verwijderen.

⦁    Stap 3: gebruik een elektrische breekhamer of boorhamer
Gaat het om het verwijderen van een tegelvloer in een grotere ruimte? Gebruik dan in plaats van een beitel een elektrische breekhamer.

⦁    Stap 4: opruimen
Bij het verwijderen van tegels komen niet alleen veel tegels, maar ook veel stof vrij. Schep de tegelresten in puinzakken en zuig het gruis en stof vervolgens op met een bouwstofzuiger. 

En na het slopen ben je eindelijk klaar om de nieuwe vloer te (laten) plaatsen. 
 

Hubo helpt

Wil je zelf aan de slag met het verwijderen van je tegelvloer, maar kan je daarbij nog wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met ons op of kom langs bij een Hubo bij jou in de buurt. Onze medewerkers staan klaar met een persoonlijk advies én de juiste materialen en gereedschappen. 

Dit heb je nodig: