Op zaterdag 1 oktober ontvang je 20% korting op alles*! *exclusief maatwerk. Actievoorwaarden van toepassing.

Een goede ondervloer leggen voor parket of laminaat doe je zo

Ben je toe aan nieuw laminaat of parket? De eerste stap is een goede ondervloer leggen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in onderstaand stappenplan. Met de juiste voorbereiding en materialen is die ondervloer onder je houten vloer zo gelegd.

ondervloer leggen stappenplan

Waarom een ondervloer onder je houten vloer verstandig is

Door een ondervloer te leggen onder parket, laminaat of een houten vloer, voorkom je dat er vocht van onderaf in de vloer trekt, waardoor deze mogelijk kromtrekt, ga je contactgeluid tegen en zorg je voor een betere isolatie. Daardoor blijft het binnen comfortabel warm, want zonder ondervloer verlies je meer warmte via de vloer. En dat is ook fijner voor je energierekening! Dankzij een ondervloer blijft je parket of laminaat beter en stabieler liggen en voelt het prettiger aan.

Maar hoe weet je nu welke ondervloer je moet leggen? Wanneer de ondervloer boven een kruipruimte of kelder komt, kies dan voor een ondervloer met een vochtscherm. Je kunt hier namelijk met optrekkend vocht te maken krijgen. Heb je vloerverwarming? Zorg dan dat je je ondervloer over vloerverwarming kunt leggen. Zitten er wat oneffenheden in de vloer? Ga dan voor een ondervloer met een hoog egalisatievermogen.
 

Bereid je ondervloer voor

Voordat je de ondervloer kunt leggen, is het belangrijk dat de vloer helemaal vrij is van eventuele oneffenheden. Dus ligt er nog een oud tapijt, zitten er nog plinten of steken er spijkers uit? Verwijder deze dan eerst. Zitten er juist gaten en kieren in je betonnen vloer? Vul deze dan op met egaliseerpasta. Zitten er nog delen van de houten ondergrond los? Zet deze dan vast met extra schroeven.

Heb je te maken met een bolle of holle houten vloer? Maak deze dan eerst vlak met spaanplaat. Je legt de spaanplaat in halfsteensverband en zet de platen iedere dertig centimeter vast met verzonken schroeven en een verzinkboor. Houd bij de muren altijd wat ruimte vrij voor het eventueel uitzetten van de spaanplaat.
 

ondervloer leggen

Zo leg je een ondervloer onder je houten vloer

Dit heb je nodig: ondervloer, breekmes en aluminiumtape.

Stap 1: allereerst moet de ondergrond schoon, stof- en vetvrij zijn voordat je de ondervloer kunt leggen.

Stap 2: de zilverkleurige of goudkleurige kant van de ondervloer moet je naar boven leggen. Leg de ondervloer zo ruim dat hij aan de zijkanten tegen de muur omhoog steekt.

Stap 3: snijd de ondervloer op één centimeter hoogte af met een breekmes.

Stap 4: plak de naden af met aluminiumtape.


Heb je geen ondervloer op een rol gekocht, maar platen, volg dan deze werkwijze:

Stap 1: allereerst moet de ondergrond schoon, stof- en vetvrij zijn voordat je de ondervloer kunt leggen.

Stap 2: leg de eerste rij platen vanaf de hoek, met de korte kanten tegen elkaar.

Stap 3: de laatste plaat moet op maat gesneden worden. Gebruik hiervoor een breekmes. 

Stap 4: begin de volgende rij met het stuk plaat dat je overhield. Zo werk je door totdat de hele ondervloer voor onder je parket klaar is.
 

ondervloer leggen doe je zo

Tips:

  • Kijk naar de warmteweerstand van de ondervloer om te zien of hij in combinatie met vloerverwarming toe te passen is.

  • Gebruik een zwaaihoek of profielaftaster voor de lastige hoeken in de kamer, zoals deurposten.

  • Let goed op of je deuren moet inkorten na het leggen van je ondervloer en je houten vloer of parket. Schaaf of zaag de deuren zo nodig bij.

  • Loopt je vloer niet helemaal waterpas? Of is deze niet vlak? Leg dan eerst een egaliserende ondervloer voordat je bovenstaande ondervloer gaat leggen. Hoe je een egaliserende ondervloer legt, lees je in ons handige stappenplan.
     

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt. Hubo helpt je met tips en adviezen. We doen het samen.

Dit heb je nodig: