Zo kun je aluminium kozijnen eenvoudig verven

Wanneer je de kleur van je aluminium kozijnen beu bent, kun je ze toch gewoon schilderen? Dat klinkt eenvoudig, maar aluminium kozijnen verven kan niet zomaar. Hubo legt je uit waar je op moet letten.

kozijnen verven

Geanodiseerd of gemoffeld aluminium?

Er is een verschil tussen geanodiseerd en gemoffeld aluminium. Kozijnen zijn vaak gemaakt van geanodiseerd aluminium. Dit is hard en slijtvast en trekt geen vuil en stof aan. Door de gladde, harde oxidelaag hecht verf echter minder goed, waardoor geanodiseerde aluminium kozijnen minder gemakkelijk te verven of schuren zijn. Schilderen gaat dus niet zomaar met gewone verf.

De kozijnen eerst beitsen of stralen helpt voor een betere hechting als je de aluminium kozijnen gaat verven. Gebruik daarna een 2-componenten primer op basis van epoxy en polyurethaanverf voor de kleur. Deze blijft lang mooi. Gebruik in ieder geval geen alkydhars primer. Voor kozijnen van gewoon aluminium kun je het beste watergedragen acrylaatverf gebruiken.

Tip: je kunt aluminium kozijnen ook opnieuw laten anodiseren in een andere kleur.
 

aluminium kozijnen kleurenspectrum

Reken af met roest

Voordat je aluminium kozijnen gaat verven, is het belangrijk dat je eventuele roestplekken aanpakt. Vlekken kunnen namelijk het uiteindelijke resultaat verstoren en het aluminium aantasten. Probeer de vlekken eerst te verwijderen met HG roestoplosser. Verwijder de loszittende roest vervolgens met een plamuurmes. Schuren is hierbij niet nodig. 

Als dat niet lukt, kun je staalwol en wat wasmiddel of azijn gebruiken. Ontroesten en opruwen kan ook met een goede schuurpad. Ontvet het aluminium tot slot met Hammerite metaalontvetter en gebruik als grondverf na roest Hammerite antiroest grondverf op oplosmiddelbasis of Hammerite hechtprimer op waterbasis.

Tips

 • Met een tandenborstel bereik je zelfs de moeilijk te bereiken plekken.

 • Hoe hardnekkiger de roest, hoe grover het schuurpapier dat je moet gebruiken.

 • Draag bij het schuren altijd een mondkapje.

 • Schuur een groter oppervlak dan waar je de roest ziet. Ga uit van zo’n drie centimeter rondom de roestplek. Blijft er een groot gat over? Vul dit dan op met plamuur.
   

kozijnen verven

Aluminium verven

Dit heb je nodig: primer of grondverf, polyurethaanverf, kwast, verfroller, verfbak, roerhoutje, ontvetter, emmer, afplaktape, schuurpapier (180/240), zachte borstel en een ladder.

Stap 1: besteed veel aandacht aan deze stap, want grondig schoonmaken en schuren is noodzakelijk om de verf goed te laten hechten. Ontvet de kozijnen met een sopje van water en wat ontvetter. Spons altijd na met schoon water.

Stap 2: gebruik afplaktape om de randen van de kozijnen bij de ramen, muren en vensterbank af te plakken.

Stap 3: schuur de kozijnen grondig en veeg het stof met een zachte borstel en een vochtige doek weg.

Stap 4: ontvet de kozijnen nogmaals zoals in stap 1 omschreven.

Stap 5: breng een laag grondverf aan. Roer de grondverf eerst goed door met een roerhoutje.

Stap 6: is de grondverf droog? Dan schuur je je kozijnen nogmaals zoals omschreven in stap 3.

Stap 7: breng een eerste laag lak of verf dunnetjes aan. Begin met de hoeken en randen naast de ramen. Dan schilder je de lange delen in lange halen. Rol het geheel na met een smalle verfroller.

Stap 8: als de eerste laag lak droog is, breng je de tweede laag dunnetjes aan zoals omschreven in stap 7.

Stap 9: verwijder de afplaktape als de verf nog nat is.

Stap 10: twee weken nadat je de aluminium kozijnen ging verven, is de verf goed droog.

Tips 

 • Ga je je aluminium kozijnen verven in een donkere kleur? Dan kun je het beste voor een grijze grondverf kiezen.

 • Met een schoon plamuurmes scheur je de afplaktape in de hoeken strak af.

 • Door het hang- en sluitwerk eerst los te schroeven, kun je overal gemakkelijker bij.

 • Natte rollers en kwasten kun je in een dichte plastic zak maximaal een week bewaren. Je kunt ze ook strak in aluminiumfolie rollen of onder water zetten. 

 • Ingedroogde kwasten en rollers mag je in de vuilnisbak gooien. Verfresten lever je bij de gemeente in als klein chemisch afval. 

 • Laat tape nooit te lang zitten, maximaal twee dagen na het verven van de kunststof kozijnen.

 • Je buitenkozijnen schilder je beter niet in de volle zon of bij regenachtig weer.
   

kozijnen verven

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op of kom langs de Hubo bij jou in de buurt voor meer uitleg en de benodigde materialen om je aluminium kozijnen te verven.

Dit heb je nodig: